Hlavní obsah

Formani: Nadávat na prezidenta je snadné. Česku chybí osobnost, která dokáže strhnout

Výzva: Petr a Matěj Formanovi o spojování rozdělené společnosti i životě kočovných divadelníků.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dějiny tvoří politici, ale kvalitu dějin umělci, říká divadelník Matěj Forman. Synové režiséra komentují „rostoucí nespokojenost“ v Česku a svůj pražský festival Arena považují za příspěvek ke spojování rozdělené společnosti.

Článek

Na dva týdny vyrostlo na pražské smíchovské náplavce cirkusové městečko bratří Formanů. Festival Arena nabízí divákům například známý francouzský soubor Cirque Trottola, formanovské šapitó Obludárium, v němž mladí divadelníci uvádějí program věnovaný vlastenectví, a Divadlo bratří Formanů zase bude hrát především pro děti.

„Výběr představení je naše gusto. Lidi, které jsme pozvali, jsme většinou potkali na našich cestách – a ten výběr je velice osobní,“ říká ve Výzvě Matěj Forman.

Jedním z důvodů, proč už potřetí svůj festival dělají, je i to, že chtějí otevřít prostor, kam může přijít každý. „Zveme všechny, staré, mladé, rodiny, neřešíme, kdo tam přijde s jakým příběhem. To je náš vklad do tohoto světa. Někdo řekl, že dějiny tvoří politici, ale kvalitu dějin umělci. Ne, že bychom zrovna my tvořili kvalitu dějin, ale naše role je také dát lidem prostor, aby spolu prožili něco důležitého a možná pozitivního,“ vysvětluje Matěj.

„Nespokojenost roste“

Oba divadelníci ve Výzvě mluví o pocitech, které zažívají, když sledují mnohatisícové demonstrace z posledních týdnů, jichž se účastnila i řada uměleckých kolegů.

„Paralela s listopadem 1989 nadsazená není vzhledem k tomu, jak vzrůstá nespokojenost a kolik lidí se připojuje k protestům. Není to v takové míře jako tenkrát, ale jsem rád, že se lidé ozvou, protože nám se nežije špatně, lidé netrpí, ale když se to bude přehlížet, může to dopadnout špatně,“ říká Petr Forman.

„Je snadné nadávat na pana prezidenta, dal nám k tomu řadu důvodů. Ale je otázka, jak to vyřešit. Nám chybí lidé jako Václav Havel, osobnosti, které by oslovily ostatní díky své lidskosti a strhly by i takové, kterým nevadí, že prezident mluví ve veřejných médiích sprostě,“ myslí si Petr.

Skutečný Miloš Forman

Synové světoznámého režiséra ve Výzvě také oceňují nový dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman o jejich otci. Film měl nedávno světovou premiéru v Cannes a ta česká ho čeká na nadcházejícím karlovarském festivalu. Ve snímku se objevují i vzácné archivy a autobiografické vzpomínání namluvil Petr Forman.

„Je to nádherně udělaný dokument. Hlavně v tom, že je opravdový. Ukazuje i období, kdy na tom nebyl dobře. Když jste se na tátu dívali zpovzdálí a sledovali jeho úspěchy, tak jste měli pocit, že je všechno zalité sluncem. Ale ten dokument ukazuje, že ani lidé, kteří si vybojovali takovou pozici jako on, neprošli snadným životem,“ říká Petr o svém loni zesnulém otci.

K jakým zálibám Miloš Forman své syny přivedl? Co je okouzluje na kočovném divadelním životě? A proč mají Petr a Matěj Formanovi pocit, že se česká společnost vrací zpátky k době před sametovou revolucí?

Reklama

Doporučované