Hlavní obsah

Formát GIF slaví 30 let, podívejte se, jak se v průběhu let vyvíjel

GIFy, jak šly časem.

 

Reklama

Krátká opakující se animace je v dnešní době populární zejména na sociálních sítích. Jak ale vypadaly GIFy v počátcích tohoto formátu?

Článek

Patnáctého června 1987 vznikl první GIF neboli krátká animace, která se donekonečna opakuje. Lidé tak mohou slavit 30 let od počátku nesčetných vtipů a nevhodných reakcí na zprávy.

Tento formát vytvořil Steve Wilhite, který pracoval jako vývojář ve společnosti CompuServe, tedy u prvního významného poskytovatele internetových služeb v USA.

V roce 1995 pak GIF získal funkci smyčky, což mu zajistilo budoucí popularitu. Dnes se GIFy obvykle používají pro krátké animace a smyčkové videoklipy s nízkým rozlišením, které nevyžadují žádný zvuk.

Podívejte se nahoře ve videu, jak šel čas s formátem GIF.

GIF byl oblíbený i v raných dobách internetu, největší rozmach však zaznamenal až s příchodem sociálních médií, jako jsou například Twitter, Facebook nebo WhatsApp.

Podle deníku Telegraph po třiceti letech jeho existence stále panují dohady nad výslovností samotného slova GIF. Dle anglické výslovnosti není zcela jasné, zda se má vyslovovat měkké nebo tvrdé „G”.

Sám tvůrce se pokusil v roce 2013 debatu ukončit. Řekl, že by se GIF měl vyslovovat s měkkým „G” a pro vysvětlení dodal, že by to mělo odpovídat začátku anglického slova „generous”, tedy správně „džif”. Oxfordský slovník však připouští obě varianty.

Reklama

Související témata:

Doporučované