Hlavní obsah

F1 bude do šesti let zelená. Formule mají jezdit na čistý bioodpad

Přední světové závoďáky bude pohánět bioodpad. Formule 1 se vyslovila.Video: Jan Marek

 

Reklama

Vozy F1 má v budoucnu pohánět čistý bioodpad. Do roku 2030 chce automobilová federace také dosáhnout kompletní uhlíkové neutrality a životní prostředí v novém videu podpořili i všichni její řidiči.

Článek

Mezinárodní automobilová federace (FIA) šéfující Formuli 1 oznámila, že vyvinula stoprocentně udržitelný pohon pro automobily Grand Prix. Jedná se prý o palivo z bioodpadu, které už neposlouží lidem ani zvířatům, a výrobci motorů pro F1 jej proto nyní začali testovat.

Už do roku 2025 nebo 2026

Formule na něj mají jezdit do pěti až šesti let, a to v rámci širší strategie uhlíkové neutrality k roku 2030. Federace proto představí i úplně nový motor a formou závazku také zvedne podíl biopaliva na pohonu formulí už v příštím roce na 10 procent, píše server BBC.

Cílem je i vyrábět levnější motory

Jako přední závodní organizace chce FIA prý udat směr i světovým energetickým společnostem. Za nový environmentální cíl Formule 1 se v reklamním videu postavili také všichni její současní řidiči.

Už v roce 2014 takto federace představila revoluční hybridní motory, které mají oproti silničním autům o 20 procent vyšší termodynamickou účinnost. Také jsou ale velmi složité a drahé, což chce FIA v nových motorech na biopalivo napravit a výrobci i šéfové jednotlivých stájí právě teď přemýšlí jak.

Reklama

Doporučované