Hlavní obsah

Formule 1 oznámila velkou novinku. Takhle mají vypadat nové monoposty v roce 2021

Foto: Formula1.com

Takto mají vypadat nové monoposty Formule 1 od roku 2021.

Reklama

V roce 2021 se nejspíš změní podoba monopostů Formule 1. Vedení závodů společně s jednotlivými stájemi pracují na nových konceptech.

Článek

Stylovější a vhodnější pro jízdu blízko u sebe. Takové mají být nové vozy Formule 1. A na závodních okruzích bychom je měli vidět už v roce 2021. Novou vizi oficiálně představil technický ředitel Formule 1 Ross Brawn.

„Když jsme na voze pro rok 2021 začali pracovat, tak naším hlavním cílem bylo, aby se monopostům závodilo dobře i v těsné blízkosti,” uvedl Brawn. Dodal, že podle dosavadních průzkumů se současným formulím nevede příliš dobře, když jezdí společně u sebe.

„Když se auto dostane do blízkosti jiného, ztratí až 50 procent přítlačné síly. To podstatně snižuje jeho výkon,” dodal Brawn.

Vedení Formule 1 na nové podobě vozů spolupracuje i s mezinárodní automobilovou asociací. Součástí projektování jsou i samotné závodní týmy.

Zatím se výrazně pracuje na třech konceptech. Jeden z nich upravil podobu halo neboli svatozáře, která chrání hlavu jezdců. V novém konceptu je tento ochranný prvek do auta více zakomponován a má celkově vylepšit vzhled vozu.

Druhý koncept pracuje s o něco agresivnějším vzhledem, na první pohled upoutají pozornost větší kola. 

Třetí návrh se nejvíce přibližuje současné podobě vozů Formule 1. V tomto návrhu je nejvýraznější novinkou způsob, jakým se má regulovat proudění vzduchu kolem kol. 

Nicméně na oznámení finální podoby vozu má Formule 1 ještě čas. Jasno by mělo být až koncem roku 2019. Vedení soutěže doufá, že nová podoba monopostů přiměje současné stáje k setrvání v seriálu Formule 1 a zároveň přiměje i nové stáje k tomu, aby o účast usilovaly. 

Zároveň doufá, že novým vzhledem přiláká k motorsportu více mladých lidí. 

Podívejte se na rozhovor s Martinem Štefankem, který bude startovat v nejprestižnějším šampionátu F1 Esports Series:

Rozhovor s Martinem Štefankem, který bude startovat v nejprestižnějším šampionátu F1 Esports Series.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované