Hlavní obsah

Fortuna našla způsob, jak svůj příspěvek rozbořené lize dorovnat

Foto: Profimedia.cz

Liga sice zůstala nedokončena, titul však byl přiřknut Slavii. Momentka byla pořízena v průběhu jejího utkání s Plzní.

Reklama

Minulý ročník fotbalové ligy byl koronavirovou pauzou roztržen a pak nedokončen. Další se bude hrát v neočekávaném formátu. Bez nastavby a v 18 týmech. Zjišťovali jsme, co na to hlavní obchodní partneři ligy: Fortuna a Pragosport.

Článek

Jednání ještě nejsou finálně dotažena. A Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, naznačil, že od partnerů očekává požadavky na krácení v plnění smluv. Nicméně podle vyjádření, jež získala redakce Seznam Zpráv od hlavních komerčních partnerů soutěže, lze usoudit, že se v tomto směru nežene na ligu žádná katastrofa.

„Nikdo nemá zájem někoho trápit,“ shrnul výchozí pozici Jaroslav Vacek, člen vedení společnosti Pragosport, jíž liga prodala svá televizní práva.

Nejprve se věnujme sezoně 2019/20, ve které došlo k mnohatýdennímu přerušení a následným dohrávkám s omezeným počtem diváků. Nejprve vedení ligy škrtlo baráž, a pak ještě došlo ke zrušení dvou kol bojů skupiny o záchranu.

Na tom všem smluvní práva Pragosportu a Fortuny, která je titulárním sponzorem ligy, utrpěla. Pragosport přitom za každou sezonu vyplácí lize 150 milionů korun. U Fortuny se spekuluje o částce lehce převyšující 75 milionů korun na sezonu.

A tyto částky se na konta LFA ať už tím či oním způsobem podle všeho dostaly.

„My v březnu zaplatili lize všechno,“ konstatuje Jaroslav Vacek za Pragosport. „Ano, teď se to přepočítává do televizního výkonu, který zůstal nenaplněn, ale ještě to nějak doladíme po zahájení soutěže. Nikdo nemá zájem někoho trápit a nevidím moc cestu, jak si na tom přivydělat,“ poznamenal v lehké nadsázce.

Fortuna přispěla na testy sumou 2,5 milionu korun

Co se týče Fortuny, ta přiznává, že k nějakým dílčím krácením sice došlo, ale Fortuna se snažila najít jinou cestu, jak lize původně dohodnuté peníze poskytnout. A k tomu napomohl příspěvek 2,5 milionu korun, kterým sázková kancelář přispěla na testování týmů I. a II. ligy na covid-19 v průběhu ročníku 2019-20. Připomeňme, že po restartu proběhly celkem tři testy všech týmů hrazené ligou. Na tyto náklady zmíněnou sumou výrazně přispěla i Fortuna.

Vyplývá to z odpovědi Petra Šraina, mluvčího Fortuny: „V návaznosti na specifický průběh a závěr uplynulé sezony jsme samozřejmě vedli s Ligovou fotbalovou asociací jednání s cílem vyhodnotit vzájemná plnění. Ve výsledku celková investice Fortuny do ligového fotbalu prakticky zůstane v intencích sjednaných smlouvou. V určitých kapitolách pochopitelně došlo k uznání dílčího krácení, které bylo operativně v rámci možností alternováno. Nezanedbatelnou část ‚dorovnání‘ tvoří i příspěvek Fortuny na zajištění bezpečnosti a testování týmů proti nemoci covid-19, ke kterému jsme se zavázali. Ten dosahuje celkové výše 2,5 milionu korun.“

Jiný formát, jiný počet zápasů

Sezona 2020/21 se bude hrát trochu jinak. než jak bylo s komerčními partnery dlouhodobě nasmlouváno. Místo formátu s 16 účastníky a nadstavbou přijde ke slovu klasická dvoukolová soutěž, ovšem s 18 účastníky.

Nezdá se ovšem, že by to mělo přinést nějaký zásadní rozkol mezi LFA a její partnery. Nebude ani zapotřebí revidovat smlouvy, přinejmenším nijak zásadně.

Jak to vidí Fortuna? „Co se týče nadcházejícího ročníku, chápeme okolnosti, které vedly LFA k provedeným změnám a v návaznosti na to nevnímáme jako nutné provádět například revizi smlouvy. Tím spíš, že situace je stále poměrně nejistá a po jarní zkušenosti je potřeba počítat s řadou variant. Naším prioritním cílem a přáním v tuto chvíli je, aby nový ročník proběhl plnohodnotně, tak, jak je naplánován, pokud možno bez vážnějších omezení zasahující termínovou listinu, program jednotlivých týmů a v neposlední řadě i možností zapojení fanoušků. Na vývoj ligy budeme samozřejmě ve vztahu k LFA reagovat bezprostředně a po jejím konci provedeme shrnutí a případné narovnání tak jako letos,“ uzavírá Petr Šrain, mluvčí sázkové kanceláře Fortuna.

Velmi pragmaticky k celé věci přistupuje i Jaroslav Vacek zastupující zájmy Pragosportu. Ten si bedlivě všímá zejména toho, že nový formát ligy nabízí o 35 utkání více než ten dosavadní.

„Já si moc nehraju na to, jestli je tam nadstavba nebo klasická dvoukolová soutěž. Z mého pohledu je důležitý počet utkání, podtrhává Vacek.

Bude otázkou dalších jednání, jak se tato změna v plnění Pragosportu projeví, pravděpodobná bude nejspíš snaha, aby se v konečném důsledku nová skutečnost ohledně počtu zápasů účetně nějak vybalancovala s penále za nedohrání ročníku 2019-20.

Reklama

Doporučované