Hlavní obsah

Fortunu jsme prodali za 2,4 miliardy, řekl poprvé Horáček v rozhovoru pro Seznam

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

První velký rozhovor po oznámení své prezidentské kandidatury poskytl Michal Horáček redakci Seznamu (video: Tomáš Dusil).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Exkluzivní rozhovor pro Seznam Zprávy. „Hodnotu svého majetku odhaduju na čtyři sta milionů korun,“ říká v něm první oficiální kandidát na příštího českého prezidenta Michal Horáček.

Článek

Svou prezidentskou kandidaturu, oznámenou dopoledne, označil Michal Horáček dvěma hesly: radikálně přímá a radikálně transparentní. Tím prvním heslem chce dát najevo, že mezi ním a voliči nebude stát žádná politická strana a bude proto muset sbírat podpisy občanů. Druhým heslem naznačuje, že nehodlá skrývat nic, co se týká jeho života, minulosti i majetku.

V exkluzivním rozhovoru, který Seznamu poskytl, jsme toho využili. Ptáme se v něm na majetek, vznik a následný prodej první soukromé sázkové kanceláře Fortuna, na zájem Státní bezpečnosti o jeho osobu i na to, jak jako člověk „na dně společnosti“, jak to sám nazývá, dokázal v 70. a 80. letech vycestovat na Západ.

Kvůli StB jsem si vymyslel epilepsii

Rozhovor se odehrával – stejně jako Horáčkova dopolední tisková konference - v historické budově čistírny odpadních vod v Praze Bubenči.

Na rozhovor se podívejte ve videu. Zde si z něj můžete přečíst některá témata a citáty Horáčkových odpovědí.

Kolik investuje do své prezidentské kampaně?

„Zákon povoluje čtyřicet milionů korun na první kolo - a na to teoretické druhé kolo deset milionů. Takže dohromady padesát. Obávám se, že to není všechno, co se v kampaních používá. Nicméně já se striktně držím dikce zákona.“

Jak velký je jeho majetek?

„Dohromady sakum prásk to dělá – nevím - čtyři sta milionů. Třeba.“

Kdy byl nejchudší?

„V roce 1989. V Mladém světě jsem bral 2900, byly i nějaké tantiémy z desky Potměšilý host. Nicméně, když nejste úspěšný v nějaké hře (sázení na koně, pozn. red.), tak to můžete mít velký příjem a nestačí to.“

Rozhovor s Michalem Horáčkem se natáčel ve strojovně Staré čistírny odpadních vod v Praze Bubenči.

Využil na jaře 1990 pro založení Fortuny (přijetí zákona o loteriích) své kontakty z listopadové revoluce na Václava Havla a Václava Klause?

„Ne, ne, ne. … My jsme byli jen úkolováni příslušným odborem Ministerstva financí, abychom předložili herní plán. … Václav Klaus v tom nehrál žádnou roli. Ten měl jiné starosti.“

Za kolik se svými třemi kolegy prodal v roce 2004 Fortunu firmě Penta?

„Asi 2,4 miliardy korun.“

V roce 1974 byl kvůli zfalšování takzvané výjezdní doložky do USA zatčen a vyloučen z vysoké školy. Jak s tímhle problémem mohl v dalších letech cestovat na Západ?

„Moje sestra byla legálně vdaná ve Francii. A sestra mě pozvala a řekla: Pojedeme spolu do Ameriky.“

Jak odmítl nabídku Státní bezpečnosti ke spolupráci?

„Chtěli, abych donášel, chtěli po mně závazek. Nebyl jsem ten Chuck Norris, který by jim na místě vmetl do tváře: Na vašich rukách je krev, s vámi nikdy! Chtěl jsem samozřejmě odmítnout, to je jasné. Ale jak, abych je příliš nepobouřil. Tak jsem se musel ponížit, musel jsem si vymyslet, že mám velké epileptické záchvaty a že se v takových chvílích pomočuju a že je to hrozné. A ten estébák měl v přízni nějakého člověka, který tím trpěl, tak se mnou soucítil. A to bylo naposledy, co mě v tom roce 1984 kontaktovali.“

Chce se jako kuřák ukazovat s cigaretou před voliči?

„Opravdu nechci, abych byl fotografován s cigaretou, protože nechci poskytovat příklad svého selhání. A učinil jsem takový slib, že pokud by se to náhodou stalo (zvolení prezidentem, pozn.red.), tak přestanu kouřit.“

Druhou část rozhovoru, týkající se kandidatury, kampaně a jednání s jednotlivými politickými stranami, zveřejníme odpoledne.

Pusťte si také komentář Jindřicha Šídla k Horáčkově kandidatuře:

Reklama

Doporučované