Hlavní obsah

Fórum v Davosu skončilo. Nejen díky Gretě bylo hodně „zelené“

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka Greta Thunbergová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Reklama

Letošní setkání předních politiků, miliardářů a osobností, které hýbou světovým děním, je u konce. Na padesátém ročníku Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu se řešilo několik témat – mezi nimi majetková nerovnost, boj s klimatickou krizí i otázka soukromí.

Článek

Velkou pozornost na sebe strhla debata o klimatu. Ohroženého životního prostředí se týkala necelá pětina všech zasedání. Coby klíčová globální rizika pro letošek Světové ekonomické fórum stanovilo extrémní počasí, selhání v boji s klimatickou změnou, klíčové živelní pohromy, ztrátu biodiverzity a poškozování životního prostředí lidskou rukou.

V Davosu vystoupila Švédka Greta Thunbergová – spolu s ní do švýcarského horského letoviska zamířily i stovky ekologických aktivistů. Thunbergová podle americké CNN světové lídry napomenula s tím, že nedělají „v podstatě nic” pro to, aby snížili emise uhlíku. A to navzdory důkazům o blížící se klimatické katastrofě.

„Vzhledem k tomu, že se globální emise uhlíku nesnížily, nic moc se neudělalo,” řekla aktivistka. „Díváte-li se z tohoto úhlu na to, co konkrétně se udělalo, vidíte-li to z větší perspektivy, tak víceméně nic,” uvedla.

Thunbergová nicméně uznala, že o klimatické krizi je ve společnosti větší povědomí. Dodala ale, že je to teprve začátek a bude potřeba udělat mnohem víc. Do budoucna by si přála, „abychom začali naslouchat vědě a tuto krizi řešili patřičně jako krizi”. „Na rozdíl od vás se má generace nevzdá bez boje. Fakta mluví jasně, stále jsou ale příliš nepříjemná na to, abyste o nich mluvili,” uvedla švédská aktivistka.

Trump: „Odmítněme proroky zkázy”

Americký prezident Donald Trump s mladou Švédkou – jako již tradičně – v mnohém nesouhlasil. Podle něj není čas pro pesimismus, ale optimismus. „Musíme odmítnout vytrvalé proroky zkázy a jejich apokalyptické předpovědi,” řekl Trump. A americký ministr financí Steve Mnuchin vyslal po novinářích vzkaz Thunbergové. „Je snad hlavní ekonomka? Až půjde na vysokou školu a vystuduje ekonomii, může se pak vrátit a vše nám vysvětlit,“ prohlásil podle britského The Guardian Mnuchin.

Šéf Bílého domu se také v souvislosti se životním prostředím pochlubil, že se Spojené státy pohybují mezi zeměmi s nejčistším vzduchem i pitnou vodou. Ve svém projevu oznámil, že se USA připojí k iniciativě Světového ekonomického fóra, která slibuje vysázet jeden bilion stromů po celém světě. Trump jinak věnoval spoustu prostoru chvále především americké domácí politiky.

Kromě kritiky nebo vzájemného osočování ohledně klimatu padlo i několik návrhů. Francouzský think tank Atelier Luma například podle britské televize BBC nadnesl, že jako alternativa pro umělou hmotu by mohly sloužit bioplasty vyrobené z řas.

Světové ekonomické fórum oslavilo 50 let. Podívejte se, jaké osobnosti ho v pěti dekádách navštívily.

+4

„Luxusní zboží”

Na ostře sledovaném fóru vystoupil i předseda Evropského parlamentu David Sassoli, který upozornil, že součástí klimatického plánu Evropské komise musejí být rovněž kroky ke zmírnění sociálních nerovností. Chudoba má totiž podle něj špatné dopady na životní prostředí a rovnostářské společnosti jsou udržitelnější.

Problematiky ochrany soukromí občanů se dotkla Sassoliho kolegyně z Bruselu, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Potvrdila svůj záměr stanovit pravidla pro užívání technologie umělé inteligence i rozpoznávání obličejů.

A soukromím se ve svém projevu zabýval i šéf společnosti Google Sundar Pichai. Podle něj by v roce 2020 už nemělo být považováno za „luxusní zboží” a vyjádřil i podporu případnému dočasnému zákazu používání technologie rozpoznávání obličejů, o němž uvažuje právě Evropská komise. Pichai stejně tak podpořil i evropské Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, všeobecně známé jako GDPR. Podle šéfa Googlu by opatření mohlo sloužit jako šablona pro podobné předpisy i pro jiné země světa.

Proti padesátému ročníku Světového ekonomického fóra v Davosu protestovaly v pátek stovky lidí. Nejen kvůli nedostatečné reakci na klimatické změny, ale i sociální nerovnosti. Podle agentury DPA se demonstrace zúčastnili i protestující, kteří do alpského střediska přišli po třídenním horském pochodu.

Greta Thunberg se v Davosu zúčastnila patečního protestu za ochranu klimatu.Video: AP

A protesty se konaly i ve švýcarském Curychu. Proti demonstrujícím tam zasahovala policie, která použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Navzdory snaze organizátorů udržet demonstraci na pokojné úrovni někteří z účastníků stříleli zábavní pyrotechniku – zraněno bylo několik lidí.

Reklama

Doporučované