Hlavní obsah

Fotbal a hokej sečetly jarní ztráty na 700 milionů, Plzeň má nakaženého

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička se snaží pomoci i profesionálnímu českému sportu

Reklama

Stát je připraven poskytnout náhradu za ztráty a škody způsobené opatřeními spojenými s pandemií covid-19 i českému profesionálnímu sportu. Tedy částečnou náhradu. Fotbal a hokej vidí ztráty za minulou sezonu kolem 700 milionů Kč.

Článek

Důležitou schůzku u Milana Hniličky, předsedy Národní sportovní agentury, absolvovali dnes odpoledne Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, a Aleš Pavlík, představitel Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

To ještě nevěděli, že večer Viktoria Plzeň oznámí, že má hráče pozitivně testovaného na covid-19. Případ může být testem, zda fungují v pondělí dohodnutá opatření, která by automaticky neměla znamenat karanténu pro celý tým.

Viktoria Plzeň má nakaženého hráče

Povinné a pravidelné testování na přítomnost SARS-CoV-2, původce onemocnění covid-19, odhalilo v týmu FC Viktoria Plzeň jeden pozitivní případ, oznámil klub ve středu večer.

Reakce Ligové fotbalové asociace: „Pozitivně testovány hráč je bez příznaků nemoci a klub je dle informací LFA v intenzivní komunikaci s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví. V tuto chvíli se LFA i samotný klub budou řídit nově domluvenými pravidly o karanténních opatřeních a vyčkají dalšího postupu krajské hygienické stanice.“

Duel Plzně s Opavou měl v pátek otevřít nový ročník ligy. „Až na základě dalších opatření rozhodne řídící orgán o případném odložení utkání I. kola Fortuna ligy mezi Plzní a Opavou, kterým by měl být zahájen nový soutěžní ročník v pátek 21. srpna,“ reaguje LFA.

Podle nových pravidel, prezentovaných v pondělí, by nyní měli být znovu otestováni ostatní hráči a členové realizačního týmu. A pokud budou výsledky negativní, měla by být hypoteticky možnost zápas odehrát.

Na odpolední schůzce v Národní sportovní agentuře se ale řešily obecnější problémy spojené zejména s ekonomickými problémy, jež českému fotbalu a hokeji pandemie přinesla.

„Hledala se cesta, jak i profesionálnímu sportu nahradit ztráty, která klubům celá situace kolem pandemie způsobila,“ říká Dušan Svoboda, který věří, že se podaří najít rychlá cesta, jak státní peníze ke klubům dostat. Patrně prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu, které už podobné náhrady v několika dotačních programech řadě tuzemských komerčních subjektů a obchodních společností vyplatilo.

Na schůzce s Hniličkou už padaly i orientační částky peněz, které obě hlavní profesionální sportovní ligy v zemi vnímají jako dosavadní součty škod.

V souvislosti s kluby fotbalové Fortuna ligy byla zmíněna úhrnná suma až 270 milionů korun. „A ze strany extraligy padlo číslo 450 milionů,“ říká Hnilička.

Ale pozor! V obou případech jde o částky, které ligy vnímají jako ztrátu jen za uplynulý ročník 2019/20, kdy fotbalisté ligu na dlouho přerušili a pak dohrávali před prázdnými či poloprázdnými hledišti, do nichž víc diváků nesmělo.

Extraliga pak sumu 450 milionů korun sečetla jako ztrátu za zrušené play off. Jak známo, hokejisté dohráli jen základní část soutěže. A zbytek sezony kvůli covidovým opatřením zrušili.

„Hovořili jsme také o tom, jaké náklady přinesou klubům opatření, jež budou muset zavést nebo už zavedly, aby se jejich soutěže mohly hrát a aby diváci mohli hlediště zaplnit více než dosud,“ říká Hrdlička.

To se týká například testování na covid-19. Fotbalisté ve Fortuna lize musí mít před zápasem test, který není starší než 3 dny. Předběžně vyčíslené náklady vycházejí zhruba v sumě 2 milionů korun na klub.

Ve druhé lize se bude testovat jednou měsíčně. K podobné četnosti by podle všeho epidemiology rádi přemluvili hokejisté, kteří říkají, že testovat se před každým zápasem je pro ně ekonomicky neuskutečnitelné.

Nároky na odškodnění profesionálního sportu, do kterého pochopitelně patří i jiné ligy, například basketbalová, volejbalová a další, by měly být hrazeny z balíku peněz, který byl původně alokován do programu Národní sportovní agentury, který se jmenuje Covid Sport.

Ten byl určen amatérským subjektům, sportovním svazům a podobně. Ale z miliardy, která tu byla k dispozici, si zatím tyto subjekty na principu spolků zažádaly o necelých 200 milionů. Je tu tedy k dispozici částka až 800 milionů korun.

Ovšem v souvislosti s odškodněním profi sportu se v zákulisí skloňuje suma 400 milionů korun, která by měla být takto použita. A to nejspíš předisponováním částky z Národní sportovní agentury na Ministerstvo průmyslu a obchodu a odtud pak k akciovým společnostem, které provozují jednotlivé sportovní profesionální kluby.

„Musíme najít nějaký správný klíč k rozdělení těch peněz,“ říká Milan Hnilička. Navzdory tomu, že zbývá jen poslední srpnová dekáda, snaha všech zúčastněných cílí k tomu, aby příslušný program mohl být vypsán už k 1. září.

To je shodou okolností den, ke kterému vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví řadu změn a úprav, například povinné nošení roušek v MHD a uzavřených prostorách, a to včetně hokejových hal, s výjimkou sportovců.

Zároveň ale hygienici výrazně uvolnili limity pro počet diváků v hledištích sportovních stadionů. Limity pro uzavřený sektor zůstávají stejné, 1000 osob venku, tedy například na fotbalovém stadionu, a 500 osob uvnitř, například v hokejové hale.

Jenže se zvýšil počet možných sektorů, jež je možné z poloviny zaplnit. A to z 5 na 10 sektorů.

V praxi to znamená, že například na dvacetitisícový stadion fotbalové Slavie, kam dosud smělo a smí zhruba 5000 osob, bude moci na utkání ligy či evropských pohárů přijít po 1. září až 10 000 osob.

Každý oddělený sektor sice musí mít vlastní vchod či toalety, ale to kluby vidí jako řešitelné. Například Slavia má za normální situace pět vchodů, ale prostřednictvím plůtků může vytvořit z jednoho vchodu dva, tak aby diváci ze dvou sektorů nepromíchali nebo nepřišli do kontaktu.

Na stadionu Sparty odhadují experti při nastavených opatřeních možnost návštěvy kolem 9000 osob. „Samozřejmě bude nutné instalovat třeba k jednotlivým sektorům toi-toiky,“ zmiňuje Dušan Svoboda přenosné toalety. „Ale to je určitě řešitelné. A dnešní opatření jsou pro fotbal velmi dobrou zprávou.“

„Ta opatření jsou výsledkem mých dlouhodobých jednání s hlavní hygieničkou paní Rážovou nebo s Romanem Prymulou,“ podotknul Milan Hnilička. „Jak fotbalu, tak hokeji dnešní změny po mém soudu opravdu velmi pomohou.“

Všechna vyhlášená opatření samozřejmě platí do další případné změny, která může reagovat na vývoj pandemické situace v zemi.

Reklama

Doporučované