Hlavní obsah

Holoubek povede do boje náhradní reprezentační tým, do Plzně nevolal

Foto: Profimedia.cz

David Holoubek je šéfem trenérského štábu, který v pondělí zaskočí za Jaroslava Šilhavého, na něhož se vztahují karanténní opatření.

Reklama

aktualizováno •

Národní tým fotbalistů, který v pátek vyhrál v Bratislavě, musel být z rozhodnutí hygieničky rozpuštěn. UEFA nepřistoupila na to, že by se měl pondělní zápas se Skotskem odkládat. Češi proto museli narychlo sestavit tým náhradní.

Článek

Improvizovaný národní tým byl sestaven v řádu několika hodin, hlavní roli v tom sehrál David Holoubek, trenér reprezentace do 18 let. V podvečer dnes v Olomouci představil mužstvo, které složil z hráčů několika ligových týmů a doplnil jej fotbalisty z reprezentace do 20 let. Tento celek se v pondělí večer utká v Lize národů s reprezentací Skotska.

Jak Holoubek přiznal, bral ohled na to, aby tato speciální, narychlo organizovaná akce nijak zásadně nezasáhla do přípravy českých týmů na klubové soutěže UEFA.

„Viktoria Plzeň? Respektujeme, že se české kluby připravují na evropské poháry,“ řekl David Holoubek, který naznačil, že plzeňský klub vůbec nekontaktoval.

„Rozhodnutí nenominovat hráče z klubu, který hraje evropské poháry, mi přišlo úplně jasné a přirozené. Nechtěli jsme do těchto týmů zasahovat. Pro český fotbal je to správné, jen ať jsou kluci připraveni na evropské poháry,“ doplnil Holoubek.

Sparta, Slavia a Plzeń ostře kritizovaly předchozí dění v reprezentaci, v níž se objevil covid-19. Nejsilnější české kluby vyjadřovaly obavu, aby se virus nepřenesl do jejich kabin, nevyvolal karantény a nezkomplikoval jim pohárové starty, které jsou pro ně ekonomicky velmi důležité.

Slavia Praha nakonec do náhradního reprezentačního výběru poslala hráče Ondřeje Karafiáta, Tomáše Holeše, Tomáše Malínského a Stanislava Tecla. Navíc se na reprezentační soupisce objevil mladý brankář Jakub Markovič, které se tu ocitl spolu i s několika dalšími hráči z reprezentace do 20 let.

Spartu nakonec zastupuje sedmnáctiletý Adam Karabec, který byl do „áčka“ přesunut z reprezentační „21“, která hraje v pondělí utkání své kvalifikace proti Chorvatsku.

Své ligové hráče kromě jmenovaných klubů dodaly i Sigma Olomouc, na jejímž stadionu se proti Skotsku bude hrát, dále Baník Ostrava, FK Jablonec, Mladá Boleslav, Slovan Liberec, Slovácko a Zbrojovka Brno. Z „dvacítky“ sem byli zařazeni Šimon Gabriel (Ml. Boleslav), Jáchym Šíp (Olomouc) a Tomáš Solil (Pardubice). Nominaci si prohlédněte zde:

A jak se reprezentace do tohoto specifického stavu dostala?

Nejprve masér a pak manažer reprezentačního týmu měli v průběhu týdne pozitivní test na covid-19, což velmi nelibě nesly i silné české kluby, které čeká start v evropských pohárech. Zejména šéf Slavie Jaroslav Tvrdík kritizoval podle něj nedostatečná epidemiologická opatření uvnitř týmu.

Mužstvo na základě svolení slovenských úřadů odehrálo páteční duel Ligy národů, v Bratislavě nad domácím výběrem zvítězilo 3:1. A následně Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace ČR, oznámil, že se tým rozpouští a pondělní duel se Skotskem se v řádném termínu neuskuteční.

To vše s odkazem na rozhodnutí pražské hygieničky Martiny Marešové. „Dospěla k názoru, že se virus uvnitř týmu šíří, a nařídila rozpuštění týmu a karanténní opatření pro jeho členy. Žádné tlaky klubů na tohle neměly vliv,“ říká Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR.

Svůj původní plán, podle kterého měl být pondělní zápas se Skoty zrušen, ale musela FAČR revidovat, náhradní termín se nenašel. A tak se v řádu hodin začal budovat úplně nový tým. S tím, že kvůli karanténním opatřením nemohli být použiti hráči, členové realizačního týmu včetně trenérů ani jiní pracovníci FAČR, kteří měli co do činění s týmem prvním.

Složením a vedením týmu v pondělním utkání byli pověřeni svazoví trenéři David Holoubek (U-18) a Jiří Žilák (U-20), a to i na základě telefonických konzultací se standardním trenérem A-týmu Jaroslavem Šilhavým, jehož ovšem poslala hygienička do karantény.

Na Twitteru i v médiích se posléze začaly útržkovitě objevovat informace o postupném skládání týmu. Nejprve byl zrušen mezistátní zápas týmů do 20 let, který se měl v sobotu hrát na Slovensku.

Česká „dvacítka“ se přesunula do Olomouce, kde se má v pondělí hrát právě zápas se Skotskem.

Pohromadě je nyní i tým tvořený zkušenějšími juniory, výběr do 21 let, ale ten v pondělí čeká kvalifikační zápas s Chorvatskem v Českých Budějovicích.

Trenéři David Holoubek a Jiří Žilák oslovili se žádostí o uvolnění hráčů několik klubů. Úspěšní byli i ve Slavii, odkud na sraz zamířili Ondřej Karafiát, Tomáš Holeš, Tomáš Malinský a Stanislav Tecl.

Takhle je na Twitteru podpořil místopředseda slávistického představenstva Tomáš Syrovátka:

Výpravu svých hráčů do Olomouce potvrdil na Twitteru i Baník Ostrava, postupně proskakovaly informace také o dalších hráčích.

Dlouho zcela scházeli fotbalisté Sparty či Viktorie Plzeň. V průběhu soboty prosákla ze zákulisí informace, že existuje dohoda mezi Slavií, Spartou a Plzní o tom, že své hráče do národního týmu neuvolní.

Když ovšem Slavia své hráče uvolnila, napsal Jaroslav Tvrdík na Twitter, že žádná taková dohoda neexistuje.

K otázce (ne)nominace svých hráčů se zbývající silné kluby vyjádřily vyhýbavě. „Na Twitter jsme dali vyjádření o našich hráčích, kteří se vrátili z původního reprezentačního srazu. A zbytek nebudeme komentovat,“ vyjádřil se Václav Hanzlík, mluvčí Viktorie Plzeň.

„Ohledně náhradního reprezentačního týmu nemáme nic ke komunikaci,“ řekl Ondřej Kasík, ředitel komunikace AC Sparta Praha.

Nakonec se na Holoubkově seznamu objevil mladý sparťan Adam Karabec, který se k „áčku“ přesunul z tábora české reprezentace do 21 let.

Reklama

Doporučované