Hlavní obsah

Fotbal mění pravidla. Jinak se bude stavět zeď, střídat a změna je i u penalty

Foto: Profimedia.cz

Od nové sezony budou moci rozhodčí udělovat karty také trenérům.

Reklama

Nová fotbalová sezona 2019/2020 začne v české nejvyšší soutěži v pátek 12. července, kdy proti sobě nastoupí Jablonec a pražští Bohemians. Bude to zároveň první utkání, kdy budou mít čeští fanoušci možnost vidět v akci nové změny fotbalových pravidel. Pozor, nejde o žádné české specifikum. Změna pravidel je celosvětová, schválil ji mezinárodní pravidlový výbor IFAB.

Článek

Aktéři zápasů elitní české soutěže, jakož i fanoušci se pomalu sžívají s postupným zavedením videa do českého fotbalu. Od nadcházející sezony si budou muset navíc zvykat i na nové úpravy pravidel, které vešly v platnost 1. června.

„Tyto změny neproběhly kvůli tomu, aby pomohly rozhodčím. Ti se s nimi, stejně jako hráči a veřejnost, naopak musí naučit pracovat a zvyknout si na ně, což je vždy složité. V první řadě jde ale o to, aby změny pomohly fotbalu jako takovému. Počítáme s tím, že ze začátku budou rozhodčí terčem časté kritiky z důvodu neznalosti fotbalových fanoušků a hráčů samotných,“ myslí si předseda pravidlové komise FAČR Jiří Kureš.

A jaké změny fotbalové fanoušky čekají?

1. Žádní útočící hráči ve zdi

První ze změn se týká složení hráčů v obranné zdi při přímých kopech. „Největší problém bude podle mě se změnou, že ve zdi nově nesmí stát hráč útočícího týmu. Aby se jednalo o obrannou zeď, musí v ní být minimálně tři hráči. V takovém případě musí být hráč útočícího týmu minimálně jeden metr od zdi. Celé se to posuzuje až v době samotného kopu, což bude pro rozhodčího velmi problematické posoudit,“ myslí si Jiří Kureš.

Zástupci FAČR údajně zvažovali postup, že by metrový okruh od zdi vymezoval pro lepší orientaci hráčů hlavní rozhodčí za pomoci spreje. Nakonec se ale s touto variantou na začátku sezony 2019/2020 nepočítá – a vše prý ukáže až čas.

„Pro gólmana to bude dobré v tom, že se zeď nebude tolik posouvat. Teď jsou signály takové, že útočící hráč například strčí do krajního hráče ve zdi a tím udělá prostor pro případnou střelu. Myslím, že by také mohlo ubýt zbytečných strkanic ve zdi, přerušování a napomínání hráčů rozhodčím, takže si myslím, že to je změna ku prospěchu věci,“ doplňuje svůj pohled bývalý brankář Martin Vaniak.

Hlavním cílem této změny je, aby ubylo prodlev mezi přerušením hry a samotným zahráním trestného kopu.

Při této krásné trefě Lionela Messiho proti Kolumbii například stáli ve zdi hned tři útočící hráči Argentiny, to už nyní nepůjde.

2. Gól dosažený rukou útočícího hráče neplatí

Na této změně se shodla drtivá většina fotbalové veřejnosti. Pokud si totiž útočící hráč pomůže při skórování rukou (byť neúmyslně), gól platit nebude. To platí i v případě, že míč se od ruky neodrazí přímo do sítě, ale danému týmu pomůže získat gólovou příležitost.

Ani jako neúmyslnou by nejspíš „neukecal“ své hraní rukou v baráži o MS 2010 Francouz Thierry Henry, kdyby si ho tedy tehdy rozhodčí všimli. Podle nových pravidel by už nezbyla žádná interpretace, která by umožňovala následný Gallasův gól uznat.

3. Odkop od branky i do vlastní šestnáctky

Od června nemusí hráči, kteří provádějí odkop od vlastní branky, přihrávat míč mimo vlastní pokutové území. Pokud to uznají za vhodné, mohou zvolit rozehrávku nakrátko a přihrát míč spoluhráči, který se nachází uvnitř pokutového území.

„Pokud dostane gólman rychle míč od podavače, tak bude moci rychle otočit a zrychlit hru, což je výhoda především ve chvíli, když váš tým prohrává. Na druhou stranu, pokud dojde k chybě v rozehrávce, tak tím může dostat soupeře do obrovské šance. Brankáři se v takovém případě budou muset hodně rychle zorientovat, sám jsem zvědavý na to, jak moc se tato možnost bude využívat. Taktické varianty případného presinku mohou být velmi zajímavé,“ říká Martin Vaniak.

4. Kdo šlápne na čáru, (ne)bojí se kočáru

Také další změna se týká gólmanů, tentokrát jejich postavení při pokutových kopech. „Doteď platilo, že brankář musí být v momentě zahrávání penalty oběma nohama na brankové čáře nebo nad její úrovní. Změna nyní přichází s tím, že gólman musí být v momentě zahrávání pokutového kopu na čáře nejméně částí jedné nohy. Druhou může mít před ní i za ní. Někde jsem se dočetl, že se gólman nesmí na brankové čáře hýbat a musí stát v klidu, což je naprostý nesmysl,“ vysvětluje Jiří Kureš.

Toto pravidlo rezonuje právě probíhajícím světovým šampionátem žen ve Francii, kde kvůli jeho porušení došlo už k opakování několika pokutových kopů.

„Když vidíte, jak se kopou penalty teď, tak si myslím, že je to úplně jedno. Stává se, že je gólman pomalu metr před čárou a stejně to rozhodčí pustí, takže tahle změna podle mě žádný výrazný vliv na hru mít nebude. To by musel být pomezní sudí, který to má většinou na starosti, opravdu puntičkář. Jde o nepatrný detail,“ míní Martin Vaniak. „Rozhodčí to musí brát rozumně. Teď byly pravidly určeny obě nohy na čáře a v drtivé většině případů na světě tomu tak nebylo, těžko gólmana udržíte přímo na čáře a nějaký centimetr tam je téměř vždy. Zde hraje roli fotbalový nadhled každého rozhodčího,“ říká bývalý ligový rozhodčí Radek Příhoda.

Kolem zahrávání penalt došlo k ještě jedné mylné interpretaci nového výkladu pravidel. Fotbaloví fanoušci se mohli dočíst, že penalty během řádné hrací doby měly být zahrávány v módu „pozápasový rozstřel“, tedy bez možnosti dorážek. To prý mělo zamezit problematickému vbíhání ostatních hráčů do pokutového území ještě před zahráním penalty. „Četl jsem různé články, ve kterých jsou uvedeny naprosté nesmysly. Mám na mysli například údajný zákaz dorážek pokutových kopů. Je pravda, že o tom mezinárodní pravidlová federace IFAB v minulosti uvažovala, a dokonce to i testovala. Tato změna ale nikdy neprošla a nevešla v platnost. Pokud brankář vyrazí pokutový kop, jeho exekutor či jeho spoluhráči mohou i nadále míč do sítě dorazit,“ vysvětluje Jiří Kureš.

5. Míč rozhodčího

Do června letošního roku platilo, že rozhodčí je součástí hry. Pokud byl tedy sudí zasažen míčem, pokračovalo se ve hře dál. Díky tomu vznikaly občas kontroverzní situace, kdy došlo ke změně držení míče, případně mohl tento nešťastný zásah rozhodčího pomoci jednomu z týmů do gólové příležitosti. Tomu je však konec. „K přerušení hry a následnému míči rozhodčího nyní dojde ve třech případech. Zaprvé pokud se od rozhodčího odrazí míč přímo za záda jednoho z brankářů a padne tím branka. Zadruhé pokud se po zásahu rozhodčího dostane jedno z mužstev do zjevné útočné akce a zatřetí pokud změní míč po zásahu rozhodčího majitele,“ dodává Kureš.

Tato situace z nižší nizozemské soutěže se tak opakovat nebude.

Přerušení hry a následný míč rozhodčího nenastává v případě, že po zásahu rozhodčího nedojde ke změně držení míče z jednoho týmů na druhý či neznamená zjevnou brankovou šanci pro jeden z týmů. Dojde navíc i k úpravě samotné procedury zahrávání míče rozhodčího. Dosud odevzdával míč danému týmu soupeř, který tak často činil odkopem do zámezí v hloubi obranné poloviny, čímž se výhoda mnohdy měnila v nevýhodu. „Odteď se bude míč rozhodčího vhazovat přímo celku, který měl míč původně v držení. Všichni ostatní účastníci hry musí být od daného hráče nejméně čtyři metry daleko. Tento hráč, který obdrží míč rozhodčího, poté může po dopadu na zem ihned pokračovat ve hře. V případě, že k této situaci dojde v pokutovém území, tak se vždy vhazuje míč rozhodčího brankáři, bez ohledu na to, který tým byl v jeho držení,“ doplňuje nový výklad pravidel Jiří Kureš.

6. Karty pro trenéry

Z této změny pravidel rozhodně nebudou mít radost trenérští bouřliváci. Podle nového výkladu totiž bude moci hlavní sudí udělit karty obou barev také trenérům. Do této doby fungovalo jako postih pro trenéry během utkání vykázání na tribunu. „Výrazně to usnadní práci rozhodčím. Když jste chtěl nyní někoho vykázat na tribunu, tak to nebylo moc průkazné, lidé nevěděli, co a jak si říkáte. Takhle ukážete kartu a pro všechny je to jasné znamení, že je něco špatně,“ míní Radek Příhoda.

7. Ze hřiště nejkratší možnou cestou

I tato změna má za cíl boj proti neustálému zdržování hry a natahování času. Ve chvíli, kdy se trenér rozhodne vystřídat některého ze svých fotbalistů, bude muset střídaný hráč opustit hřiště v nejbližším možném místě. Nemělo by tak docházet k pomalým vycházkám k půlicí čáře, které trvají desítky vteřin.

Nastávající změny se tedy týkají všech účastníků fotbalových utkání – hráčů, rozhodčích i trenérů. „Aplikace v praxi bude určitě složitější v nižších soutěžích, kde to patrně potrvá déle než na vrcholné úrovni. V profesionálních soutěžích proběhly několikahodinové semináře a všichni ligoví rozhodčí i delegáti byli důkladně vyškoleni. Největším problémem bude zpočátku podle mě v samotných klubech a hráčích, protože tam ta osvěta tak daleko nedošla. Na FAČR jsme ale ještě před začátkem nového ročníku domluvení na školení ligových trenérů a kapitánů,“ říká Jiří Kureš a dodává: „Reakce na změny jsou vesměs pozitivní. Školil jsem i trenéry všech národních týmů od šestnácti let až po reprezentační A tým. Tam byly diskuze nejživější, ale všichni chápou, že se tyto změny dějí ve prospěch fotbalu.“

„Nějaké změny přicházejí téměř každý rok a rozhodčí je zkrátka musí přijmout. Je otázkou, jak se změny vyloží a jak se budou dodržovat. Důležité bude, kde rozhodčí nastaví pomyslné mantinely. Nesmí totiž být příliš striktní, aby fotbal nekazili, ale zároveň si na hřišti nesmí každý dělat, co chce. Ve výsledku si ale myslím, že tyto změny fotbalu pomohou,“ uzavírá Radek Příhoda.

Reklama

Doporučované