Hlavní obsah

Fotbal není v Česku jednotný, nespolupracujeme spolu a pomlouváme se, říká Prokeš z FAČR

Ředitel sportovně technického oddělení fotbalové asociace Michal Prokeš v rozhovoru s Luďkem Mádlem nejen o nepovedených kvalifikacích mládežnických reprezentací.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen reprezentační A-tým. Na závěrečný šampionát se přes kvalifikaci nejspíš nedostane také jednadvacítka a nevedlo se ani dorosteneckým výběrům do 17 a 19 let

Článek

Nedávná porážka v Řecku už dost možná prakticky zhatila snahu postoupit pod českou vlajkou i potřetí v řadě na "malé Euro", pořádané pro hráče do 21 let. V roce 2015 jej hostily české stadiony, loni polské. Ná závěrečný turnaj do Itálie 2019 se ale současný tým trenéra Vítězslava Lavičky nejspíš nepodívá.

„Ten problém je hlubší. Jsme v situaci, kdy nebudeme pravidelně postupovat na každý turnaj, a je potřeba říci si to zcela otevřeně,” říká Michal Prokeš, ředitl sportovně-technického úseku Fotbalové asociace ČR.

Příčiny poklesu jsou nasnadě, i Prokeš připomíná, že český fotbal posledních dvacet let přípravu talentované mládeže hrubě podcenil.

Přesto se reprezentace do 19 let na loňském mistrovství Evropy umístila třetí. „To nás ale neuspokojuje. Musíme se dostat zpátky do formy a uvědomit si všechny společenské změny a konsekvence, protože poslední dvě dekády jsme pro mládež nedělali dobře skoro nic,” pokračuje Prokeš.

Jedním z klíčových mládežnických projektů fotbalové asociace jsou nyní regionální akademie. Na starost je dostal Antonín Barák, po léta mimořádně úspěšný mládežnický trenér Příbrami, tváří projektu je pak bývalý reprezentant Karel Poborský.

„Myslím si, že Tonda Barák je ten správný člověk, který opravdový talent vždycky podchytí správně,” chválí Prokeš otce Antonína Baráka mladšího, nyní reprezentanta a záložníka italského Udine.

„Atletická nebo kondiční příprava mladých fotbalistů už je obecným standardem. Budoucnost fotbalu tkví ale v hráčích, kteří opravdu umí hrát fotbal. Zní to banálně, ale je to tak,” pokračuje Prokeš.

Podle Prokeše je problém českého fotbalu mnohem složitější. „Jako hnutí jsme strašně rozbití. Nespolupracujeme, navzájem se pomlouváme, fotbal není jednotný. Problém opravdu není pouze v nepostupu mládežnické reprezentace na závěrečný turnaj.”

Ve videu se mimo jiné podívejte na to, co je podle Michala Prokeše potřeba změnit, aby český fotbal znovu produkoval hvězdné fotbalisty.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované