Hlavní obsah

Fotbal podle Prymuly: liga bez diváků, na plácku deset na deset

Foto: Profimedia.cz

Blíží se opět ligové zápasy, na kterých budou tribuny zcela prázdné, bez diváků.

Reklama

Ministr zdravotnictví Roman Prymula avizoval, jak by se další zpřísněná opatření, která mají zabránit šíření nemoci covid-19, dotkla sportu. Profesionální soutěže budou nadále povoleny, ale bez diváků.

Článek

Nová opatření by měla být spolu s vyhlášením nouzového stavu uvedena v platnost od pondělí 5. října. To znamená, že o nadcházejícím víkendu by se například ligová utkání ve fotbale měla hrát podle současných dispozic, kdy na nich může být přítomno až 2 000 osob. Například v sobotu 3. října se hraje utkání Sparta–Jablonec, v neděli 4. října Ostrava–Slavia či Olomouc–Plzeň.

Od pondělí 5. října by se na dobu 14 dní, tedy až do neděle 18. října, měl aplikovat nový model, který ministr zdravotnictví Roman Prymula nastínil v úterním pořadu ČT Události, komentáře.

„Dojde k výraznému omezení volnočasových aktivit. Ve vnitřních prostorách bude smět být pohromadě nejvýše 10 osob, ve vnějších 20 osob, ale bude tam řada výjimek,“ nastínil ministr. „Lidé třeba budou smět do divadla na činohru nebo na balet.“

Do těchto výjimek zahrne i profesionální sport. „U něj bude limit zhruba 130 lidí. Takže třeba první liga ve fotbale se bude hrát, ale bez diváků,“ řekl Prymula.

Právě počet lidí o něco přesahující stovku odpovídá tomu, že na místě mohou být soupeřící mužstva, realizační týmy a lidé pracující v zázemí. V ledním hokeji třeba lidé, co upravují led, časoměřiči a podobně.

Představitelé hokejové extraligy každopádně zvažují, zda má pro ně vůbec smysl hrát bez diváků. „Určitě je to otázka, o které budu s jednotlivými kluby jednat. Teď zatím chystáme víkendový extraligový program, kam ještě diváci v omezeném počtu přijít mohou. A vyčkáme také, jak budou nová vládní nařízení vypadat, až vyjdou oficiálně,“ říká Josef Řezníček, šéf hokejové extraligy.

Zpět k fotbalu. Prymula výslovně řekl, že v normálním složení bude možno odehrát všechny zápasy spadající do soutěží organizovaných svazem. To znamená, že by mělo být možné normálně sehrát i takzvané „pralesní“ ligy, pokud jsou organizovány Fotbalovou asociací ČR.

Pokud si ale kdokoli bude chtít jít zahrát po práci fotbal jen pro zábavu, nesmí nastoupit podle tradičních fotbalových pravidel, tedy v jedenácti na obou stranách. „Teď to půjde jen deset na deset,“ podotkl Prymula. Na venkovní volnočasové aktivity totiž povolí pohromadě nejvýše 20 osob.

Nouzový stav a další nastavení podmínek v boji proti covidu-19 budou během dneška, tedy ve středu 30. září, projednávány v Poslanecké sněmovně i na jednání vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované