Hlavní obsah

Fotbal pomáhá: Sadílek věnoval půl milionu, na ventilátor se složil i Liberec

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista PSV Eindhoven Michal Sadílek podpořil boj proti koronaviru velkým finanční darem.

Reklama

Fotbal v těžkých chvílích pomáhá. Reprezentant Michal Sadílek věnoval půl milionu korun. Slovan Liberec dobročinnou sbírkou vybral v rámci klubu 700 000 Kč a pořídí do krajské nemocnice plicní ventilátor. Pomoc lékařům poskytla i Sparta.

Článek

Fotbalisté po celém světě přišli na několik týdnů, možná měsíců, o práci. Tím pádem už se pandemie koronaviru negativně dotkla nebo dost možná ještě dotkne i jejich peněženek. Přesto se najdou tací, kteří i v těchto těžkých chvílích chtějí podpořit boj proti zákeřnému viru, vymýšlejí různé projekty či přímo sami posílají dary.

Jeden takový poskytl i český reprezentant do 21 let Michal Sadílek. Hráč nizozemského PSV Eindhoven vyzval před časem fanoušky, aby mu pomohli vybrat instituci, které bude moci věnovat dar v rámci boje proti koronaviru. „Sedím sám doma v Eindhovenu, tisíc kilometrů od svého skutečného domova. Situace tady i v ČR je vážná a já už nemůžu jen nečinně přihlížet. Rád bych finančně podpořil jakoukoliv státní nebo soukromou instituci, sdružení nebo jednotlivé doktorky a sestřičky… Prosím o vaše tipy na transparentní účty, kde peníze momentálně nejvíce pomohou,“ prosil Sadílek na sociálních sítích o radu.

O týden později publikoval mladý reprezentant video, v němž oznamuje, že pomoc pošle do regionu a města, kde vyrůstal. „Nakonec jsem se rozhodl podle svého srdce a podpořím celkovou částkou 500 000 korun uherskohradišťskou nemocnici a město Uničov. Věřím, že tyto prostředky pomohou k tomu, aby se sehnalo potřebné vybavení pro lidi v první linii a celkovému uzdravení nás všech. Spolu to zvládneme,“ řekl ve videu Michal Sadílek.

Úctyhodné gesto předvedl i Slovan Liberec. Na severu Čech se rozhodli v rámci klubu založit sbírku na pomoc proti koronaviru. Do dobročinné akce se zapojili všichni zaměstnanci, hráči, realizační tým a dokonce i mládežnická akademie.

Nakonec se sbírka zastavila na částce 700 000 korun, které se klub rozhodl věnovat na nákup plicního zařízení do Krajské nemocnice Liberec. „FC Slovan Liberec nechce stát stranou dění, kterým v současné době žije nejen naše republika. Potřebujeme dát možnost našim spojencům - lékařům, aby nám pomohli v boji o lidské životy, ať se pak my můžeme vrátit tam, kam patříme, tedy na fotbalové stadiony. Rozhodli jsme se proto oslovit všechny lidi v klubu, aby svým dílem pomohli postavit protivníkovi potřebnou hráz,“ sdělil prezident klubu Zbyněk Štiller.

Pomoci se snaží i na Letné. Sparta se společně s partnery rozhodla podpořit přímo lékaře a policisty. Těm, kteří čelí zákeřnému viru v první linii, Sparta věnovala více než 11 tisíc nápojů. „Moc se tato pomoc hodí a hlavně to v současné chvíli potěší, že se někdo zajímá, že máme spoustu práce a nemáme čas. Je to opravdu milé,“ vyjádřila se pro klubovou televizi vrchní sestra Nemocnice Na Bulovce Renata Grymová.

Pomáhá se samozřejmě i v zahraničí. Do dobrovolné charitativní akce se zapojil José Mourinho, trenér londýnského Tottenhamu. Sedmapadesátiletý Portugalec se rozhodl pomoci v dobročinném centru v části Londýna. Trenér pomohl vytvořit potravinové balíčky, které poté i sám rozvážel potřebným. „Jsem zde proto, abych pomohl. Darovat jídlo, peníze nebo se stát dobrovolníkem můžete i vy,“ vzkázal fanouškům populární trenér.

Nápomocné jsou i další hvězdy světového fotbalu. Cristiano Ronaldo slíbil, že zajistí vybavení do portugalských nemocnic. Společně se svým agentem Jorgem Mendesem věnují potřebné prostředky na zřízení hned 25 lůžek pro jednotky intenzivní péče v lisabonské nemocnici a zdravotnickému zařízení v Portu.

Podobně jako Ronaldo se rozhodl pomoci i Lionel Messi. Argentinec věnuje na boj proti pandemickému viru přes 20 milionů korun. Nejlépe placený fotbalista světa pošle pomoc do katalánské nemocnice. Stejnou částkou katalánské zdravotnické zařízení podpořil Pep Guardiola, trenér Manchesteru City.

Reklama

Doporučované