Hlavní obsah

Fotbal si zahrát smíte. Ale jen s rouškou. Co platí při sportování?

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Sportu se vládní nařízení okolo koronaviru citelně dotkla. Hráči se nyní na sportoviště vrací, stále pro ně ale platí přísná pravidla.

Reklama

K tréninkům se tenhle týden vrátily první skupinky sportovců. Protiepidemická opatření ale stále platí – jaká herní pravidla musí lidé dodržovat a jak je to s rouškami?

Článek

Venkovní i vnitřní sportoviště v Česku kvůli pandemii koronaviru utichla přibližně v půlce března. Za individuálním sportem – nejčastěji během či cyklistikou – lidé zpočátku mohli jen při dodržení striktních pravidel včetně nošení roušky.

Začátkem dubna se režim lehce uvolnil – otevřela se venkovní sportoviště včetně tenisových kurtů nebo golfových hřišť. Stezky se začaly plnit bruslaři, běžci i cyklisty.

Ani pro ně ale nepřestalo platit povinné nošení roušek. Sundat je mohou, pokud od nich na vzdálenost dvou metrů nejsou další lidé.

„Lidé nemusí mít při jízdě na kole ochranu, ale je důležité, aby se nedostali s nikým cizím do kontaktu. Pokud by třeba zastavili u chodníku, kde chodí lidé, měli by si vzít roušku, aby zabránili možné nákaze,“ vysvětloval pro Seznam Zprávy epidemiolog Roman Prymula.

Zásadní zlom však přinesl tento týden – brány venkovních sportovišť se alespoň částečně otevřely kolektivům. Venkovní sportování je nově povoleno až pro desetičlenné skupiny. Stejně tak si lidé mohou zajít do fitness centra – tam ale jen samostatně a za přísných hygienických podmínek.

Také částečná sportovní svoboda na veřejnosti má svoje pravidla. Například obligátní roušky nemají ani navzdory nekomfortu při zadýchání z fyzické aktivity a stoupajícím teplotám lidé zcela odkládat.

Výjimku má jen pohyb na veřejných sportovištích, kde jsou od sebe odděleni fyzickou překážkou nebo jsou vzájemně vzdáleni alespoň dva metry. Rozhodne-li se například parta kamarádů pro hraní kopané v parku, mohou roušky či nákrčníky natažené až na nos sundat pouze v případě, že dodrží patřičnou vzdálenost jeden od druhého. Nutno ovšem dodat, že v herním zápalu nejde o nic snadného.

Veškerá nařízení okolo roušek navíc platí i pro děti starší dvou let.

Kromě toho hráči stále nesmí využívat společné šatny ani umývárny. Sportovní kluby a uskupení amatérských sportovců přesto uvolnění vítají – po nedobrovolné pauze se mohou vrátit ke společným tréninkům.

„Do hry se tak vracejí kolektivní sporty pro veřejnost, jako je fotbal, basketbal, volejbal a další. Z části upravující režim činnosti profesionálních sportovců navíc vypadl zákaz provádět kontaktní soubojová cvičení, a proto se lze domnívat, že je opět možné provádět i kontaktní sporty,“ komentoval vývoj Daniel Viduna, advokát České unie sportu.

Znovu si zafandit

Kromě obnovení kolektivních her a zápasů sportovní fanoušci vyhlíží i návrat hromadných akcí. Pokud nedojde k nečekané změně, mohli by se dočkat 25. května. Sportovní organizátoři ale stále potřebují odpovědi na některé otázky.

Vláda totiž společně s novým plánem rozvolnění vlastních opatření neuvedla přesné podmínky, za kterých vůbec bude možné sportovní klání pořádat. Maximální povolený počet osob přímo v dějišti sportovní akce bude podle vlády teprve specifikován. Jenže pro organizátory je právě tato informace zásadní. Záleží tak vždy na konkrétním sportu, je však jasné, že ty kolektivní budou mít organizaci výrazně složitější.

Například profesionální fotbalové soutěže byly přerušeny už na začátku března. Hráči zároveň až doteď nemohli společně trénovat a připravovali se každý zvlášť.

Od 20. dubna se sice vrátili zpět do tréninku, ty ale probíhají za zvláštních opatření. Týmy jsou rozděleny do několika skupin a nesmí dojít k jejich vzájemnému kontaktu. Zároveň je zakázán i osobní kontakt hráčů v jedné skupině.

Reklama

Související témata:

Doporučované