Hlavní obsah

Fotbalisté mají právo na příspěvek od státu, říká předseda hráčské unie Pešír

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s bývalým fotbalistou a současným předsedou Hráčské fotbalové unie Tomášem Pešírem.

Reklama

Jak probíhá řešení sporů mezi hráči a majiteli klubů? Mají fotbalisté v době pandemie nárok na příspěvek od státu, vyplatí se do budoucna pojistit proti koronaviru a zůstane druhá liga profesionální?

Článek

Dneska nepřicházíš jako kolega expert České televize, ale jako předsedající Hráčské fotbalové unie, a řekl bych, že vy v současné době máte asi dost starostí, protože těch otázek kolem hráčů, kolem smluv, kolem všech dalších možných souvislostí je poměrně dost.

Je toho dost. Ta situace, která teď vznikla kolem koronaviru, byla pro všechny nová. I pro lidi, kteří dělají fotbal, i pro ty, kteří ne. Já jsem měl spoustu telefonátů a strašně moc otázek na hodně témat, která jsem vlastně někdy nedokázal zodpovědět přesně, protože, jak říkám, ta situace je nová jak pro mě, tak vlastně pro celé to sportovní okolí.

Já začnu trošku obecně. Vy jako Hráčská fotbalová unie jste bráni jako odbory, ale ono to není 100% řečeno, odboráři by byli hráči, pokud by byli zaměstnáni, což v České republice neplatí, oni jsou OSVČ.

Je to tak. Tohle je dlouhé téma, které asi my tady dneska nevyřešíme, ale zase na druhou já slovo odborář nemám úplně moc rád, protože já jdu do toho trošku jinak, nebo my jako hráčská unie do toho jdeme trošku jinak. Spíš jdeme cestou prevence, aby prostě těch sporů bylo co nejméně, a hlavně, nevím, já nejsem zastánce úplně dlouhých konfliktů mezi klubem a hráčem, protože ta kariéra je tak krátká, že já se vždycky snažím jít cestou nějakého smíru a zatím se mi to docela daří.

A když se podíváme na tu výjimečnost právě toho, že čeští hráči nejsou zaměstnanci tak, jak je to jinde. Je jen málo zemí v Evropě, kde by platil podobný princip. A vím, že třeba ve Slovinsku je to tak, že hráči jsou do určité míry platu OSVČ a pak už musí být zaměstnanci, když dosáhnou určité hranice. Dá se do budoucna s tímto nějak pracovat, nebo se bude ten status měnit, protože je to nezvyklé a v určitém smyslu nevýhodné.

Jestli se s tím bude pracovat? Já jsem přesvědčený o tom, že se s tím bude pracovat, protože dlouhodobě aby hráči byli OSVČ, a ty už jsi to sám zmínil, že my jsme jedna z mála zemí, kde to tak je, myslím si, že asi je nevyhnutelné to, aby hráči zaměstnanci byli, ale není to momentálně na fotbalových institucích, aby toto zavedli, ale je to spíš na úrovni vlády, parlamentu, dalších právníků a lidí okolo nebo odborníků okolo nějakého zákonu, který se musí vytvořit. A trošku se bojím, že je to ještě běh na dlouhou trať.

Když se dostanu už k praktičtějším věcem. Hodně rozvířila vody ministryně financí Alena Schillerová, která před nějakou dobou prohlásila, když to budu hodně parafrázovat, že fotbalisté nemají mít nárok na onen příspěvek 25 tisíc korun, který platil pro OSVČ, protože přece vydělávají tolik. Asi zapomněla, že fotbal nehrají jenom Sparta, Slavie, Plzeň, ale nějaké další kluby, jako třeba Bohemians, Příbram, Opava, nebo dokonce kluby ve druhé lize. Profesionálové jsou například fotbalisté ve Varnsdorfu, tak tam asi neberou miliony měsíčně…

Já jenom na omluvu paní ministryně, myslím si, že toho měli všichni hodně. A prostě teď trošku střelila do tématu, o kterém toho asi moc nevěděla. Přesně jsi zmínil, že Sparta, Slavie atd. je asi trošku jiný level, nicméně to se bavíme o 10, maximálně 15 % profesionálních hráčů, kteří v Čechách jsou.

Dobře jsi zmínil druhou ligu, kde naprosto běžně jsou platy 25 tisíc hrubého. Tím pádem když nehrajete, nemáte ani žádné prémie. Já nebudu ten klub jmenovat, ale stojí si hodně vysoko v druhé lize, je to kandidát na postup do první ligy. A tady ten klub jede třeba na bázi poloprofesionálních kontraktů, ale na druhou stranu druhá liga, co se týče času, tak je to profesionální soutěž a ti hráči tam berou i 15 tisíc korun, a dokonce tady ta částka jim byla o 50 % procent ponížena, takže vůbec nesouhlasím s argumentem, že hráči by si neměli o ten kompenzační bonus 25 tisíc korun žádat, protože jsem přesvědčený o tom, že minimálně 80 nebo 70 % hráčů na to nárok má. A ten zbytek, zmiňovaná Sparta, Slavia, Plzeň, jsem zase přesvědčený, že si snad nežádali.

Když teď na chviličku odbočím, mluvil jsi o poloprofesionálním klubu na špici druhé ligy. Nemyslíš, že tohle je cesta do budoucna, protože peněz obecně bude méně ve sportu i v jiných oblastech, že by druhá liga měla mít právě podobný status jaksi kompletně?

Můj názor je takový, a vždycky mluvím konkrétně, já nemám rád takové to klišé, že určitě týmy, jako je třeba Varnsdorf, jako je třeba Vlašim a další, tak přesně nasvědčují tomu, že v dnešních podmínkách, které Česká republika má, je podle mě nevyhnutelné, aby druhá liga spíš fungovala na bázi poloprofesionální než profesionální, protože viděl jsem spoustu hráčských smluv a jestliže má hráč brát 25 tisíc hrubého, tak podle mě to profesionál není. A tady těm klukům, kteří prostě nemají na první ligu a mají spíš jen na druhou a jsou tam třeba celý život, ten klub by jim měl dát šanci se někde rozvíjet. Tím myslím pracovně, vzdělávat se a prostě dát jim šanci třeba trénovat odpoledne a dopoledne normálně chodit do práce. To je ta správná cesta.

Co já vím, tak třeba v Holandsku, v Belgii, ve Švédsku to tak běží úplně normálně.

Je to taky další vodítko, kterého bychom se mohli chytit. Myslím si, že je naprosto zbytečné, aby druhá liga byla momentálně profesionální.

Mluvil jsi o hráčích, kteří hrají první a druhou ligu. Teď by mě zajímalo, jestli máte mezi sebou třeba divizi, krajskou ligu nebo okresní přebor? A i mezi těmito hráči jsou borci, co berou 10, 15 nebo 20 tisíc. Buď jsou to bývalí ligisté, nebo jsou to kluci, kteří prostě jsou dost dobří na to, aby nějakou korunu vydělali. Jak se potom ten příspěvek na 25 tisíc týká jich, když oni nejsou de facto profesionálové?

V podstatě systém Fotbalové asociace České republiky (FAČR) je momentálně takový, že jsou dva typy smluv. První je ligová profesionální smlouva, kde musí mít minimálně 10 tisíc korun, což za mě je málo. Ale musí ji mít každý prvoligový a druholigový hráč. Co se týká druhé smlouvy, ta se jmenuje standardní a mohou ji mít v podstatě hráči klidně ze 4. třídy. Často se setkáváme s tím, že třeba hráč z ČFL a z divize má tu standardní smlouvu, je to normální OSVČ, když ta smlouva je zaregistrovaná právě na FAČR, tak těm pomáháme a řešíme spory v podstatě stejně jako v první a druhé lize. A mohu říct, že co se týče našich sporů, tak spíš 50 až 60 % těch sporů je právě ve třetí lize a v divizi.

A jsou majitelé, když se do tohoto sporu dostaneš jako zástupce unie, ochotni naslouchat a řešit? Nebo to berou tak, že já jsem tady pánem na svém písku?

Ono je to naprosto jednoduché. Já, abych řekl pravdu, skoro k nějakým právním sporům ani nedocházím, většinou se domluvím s těmi majiteli. Výhoda je, že jich spoustu znám nebo jsou to bývalí fotbalisté, se kterými jsem prostě hrál. A většinou se domluvíme, i když jsou jedinci, třeba v Moravskoslezské fotbalové lize, taky nebudu jmenovat, ale tam se prostě domluvit nedalo, ale z velké části jsem schopní se domluvit a není ani nějaká arogance ze strany klubů. Většinou se s tím nepotkávám.

Už tady taky padlo, že hráči, především ve velkých klubech, mají nebo měli ponížené platy během té pauzy. Jaksi úředně z vyšší moci. Neprotestovali někteří?

Samozřejmě protestovali a já chápu, že klub chce po hráčích, aby byli loajální, a myslím si, že do určité míry jsou, ale nesouhlasím s tím, a taky jsem se s tím potkal, aby prvoligový klub snížil plat na půl roku. Za mě je to nesmysl, je to prostě využití situace, jestli se to stane na měsíc nebo na dva, hráči s tím souhlasí, nemám s tím vůbec problém. Na šest měsíců je to podle mě moc. Trošku jsem byl překvapený, že nikdo nepřišel s návrhem jako polská liga, kde jsem dlouho byl. Tam jasně přišla liga s tím, o kolik se plat může snížit procentuálně, co je minimální částka v první lize, v druhé lize. A byla tam ta pravidla jasně daná. Tady to v podstatě bylo na uvážení klubu a na dohodě klub–hráč. A myslím si, že někdo měl přijít a říct od–do, tolik a tolik procent a taková jsou jasná pravidla, ale toto mi tady trošku chybělo.

Ještě bych se rád zmínil o pojistkách. Jestli se nedej bože může stát, ale ta teoretická možnost tu je, že hráč se nakazí během tréninku nebo zápasu koronavirem. A třeba bude mít zdravotní potíže tak velké, že už nebude moci nikdy působit na té profesionální úrovni. Zasahovali byste do toho nějakým způsobem, resp. jak by asi měla vypadat ta pojistná smlouva?

Hlavní věc je ta, že ten hráč by musel být pojištěný sám. To je první věc. Druhá věc, my bychom mu s tím nějakým způsobem pomohli, ale to je pro mě tak extrémní situace, abych teď tady vystřelil, jakým způsobem bychom to řešili, to by asi nebylo úplně správné. Já jen budu doufat, že se nic takového nestane, že někdo se možná nakazí koronavirem, to se asi stane, ale doufejme, že to nebude v takové míře, že by třeba nemohl pokračovat v profesionální kariéře. To je potom už řešení nějaké individuální, ale doufejme, že tohle se nestane.

Já jsem se ptal spíš z toho pohledu, jestli do budoucna nebudete hráčům radit, aby třeba i tohle měli ve smlouvě? Že nejde jenom o zranění, o kolena, o kotníky, ale že může přijít i něco typu covid-19, bůhví, co bude na podzim, co za rok, za dva, za tři, aby se ty pojistky třeba tímto způsobem nerozšiřovaly.

My teď trošku plánujeme, že zase budeme trošku jezdit po šatnách, budeme se scházet s hráči. Samozřejmě ještě hodně malá část hráčů dneska přemýšlí o prevenci. To není jenom pojistka, to je i nějaké spoření a další věci, vůbec sebevzdělávání, protože většinou slýchám od hráčů, že nemají čas. Oni mají čas, protože já jsem to tady hrál a vím, kolik strávím v práci času teď a kolik jsem ho trávil dřív, takže zase bude nějaká diskuse na téma třeba i pojistky. Teď je to živé téma, ale bohužel pořád je to na tom jednotlivci, jak k tomu přistoupí, protože že by klub platil nějaké velké pojistky hráčům, s tím jsem se taky moc nesetkal a ve smlouvách nic takového extra není nebo nebývá.

Koronavirus hodil vidle do lecčeho a říkám si, jestli to platí i pro kempy, které se dělají pro nezaměstnané hráče? Bývaly vždycky v tom hluchém období v létě, ale teď žádné hluché období nebude.

Jo, to je v podstatě vyřešené. Tohle léto tam není ani co řešit směrem ke kempu. Teď to pojede skoro nonstop, takže další věc je ta, co se stane potom s přestupním trhem, protože samozřejmě termíny ligy se prodlužují, teď se bude muset vyřešit to, že smlouvy jsou většinou do 30. 6., takže se budou prodlužovat smlouvy. To volno mezi jarní a podzimní částí bude strašně krátké a já sám jsem zvědavý, a nejen já, co se stane s tím trhem volných hráčů, jestli jich bude víc, méně, na to teď nedokážu odpovědět, uvidíme asi až za měsíc a kousek.

Já myslím, že obecně se bude celý trh hráči, trenéři, manažeři potýkat s tím, že peněz půjde do fotbalu méně, takže možná zlaté časy skončily. I pro ty největší kluby, že teď už se nebude jen tak házet 15 nebo 20 milionů, to je jedno, dáme. Teď už ten čas bude asi trochu ostražitější.

S tím souhlasím. Nemám teď samozřejmě představu, kolika hráčům končí smlouva, kdo vůbec jedná o nějakém prodloužení atd. Ale to, co říkáš, těžko dneska přijde nějaký klub a „vysolí“ tady v rámci české ligy 30 milionů za někoho. Jednak těch hráčů, kteří takovou hodnotu mají, tu asi moc nemáme. A druhá věc je, že ty budgety, ať chceme, nebo nechceme, teď budou nějakým způsobem snížené, a zase si nemyslím, že na úrovni naší ligy by to mělo mít nějaký extra vliv, protože těch velkých hráčů z venku sem stejně moc nechodí, takže nemyslím si, že by kvalita ligy měla jít nějakým způsobem rapidně dolů.

Může se samozřejmě stát, že se hráči budou dostávat do sporů s kluby. Ať už v otázce smlouvy, její výše, eventuálně vypovězení. Jak vy to máte s právníky? Máte solidní síť, která tohle stačí pochytat a starat se o to?

Já musím říct, že za tu dobu, co jsem předseda hráčské unie, nějaké tři roky, a co jsme řešili všechny spory, které bohužel došly až před sbor rozhodců FAČR, jsem neprohrál jediný spor. Ono zase na druhou stranu ty spory nebyly nijak složité, klub dlužil základní plat, prémie, bonusy. To asi umíme v pohodě z klubů, jak se říká, dostat. Tady to bude trošku extrémnější situace.

Jestliže klub samozřejmě vypověděl smlouvu z důvodu koronaviru a stává se to právě spíš ve třetí lize a níž, tak pak je otázka udělat si pořádně nějakou právní analýzu, samozřejmě s odborníky, jestli na to ten klub právo měl, nebo neměl. Já si nemyslím, že na to ten klub má právo. Ale říkám, až přijde nějaký konkrétní případ, tak to budeme řešit, ale samozřejmě to už nebude na Tomáši Pešírovi, bývalém fotbalistovi, ale na nějaké našem právníkovi, který má před jménem slovo JUDr. nebo Mgr.

Ale faktem je, že ono to bude složité, protože spousta podniků se dostala do podobných problémů jako fotbalové kluby v nižších soutěžích a taky musely propouštět, protože prostě nefungovaly, neměly příjem, a tak holt zaměstnanci dostali, s prominutím, padáka. A ono se to fakt může dít i ve fotbale.

Ano, já jsem měl i nějaké telefony, že to takhle dopadlo. Zatím, abych řekl pravdu, k dnešnímu dni neřeším aktuálně nějaký spor, protože si myslím, že ti hráči ještě komunikují nějakým způsobem s klubem a v podstatě do 30. 6. tady ti hráči smlouvy mají a pak 100% nějaký takový spor řešit budeme. A já vždycky budu stát na straně těch hráčů, protože si říkám, tohle je extrémní situace, ale zase na druhou stranu chápu ty kluby. Ale já jsem vždycky zastáncem toho, že by to mělo být na nějaké dohodě, že i ti hráči dneska nejsou tak hloupí, aby řekli ne, neexistuje, já chci a přitom nehraji. Ale spousta těch kluků jsou dneska tak vyspělí, že prostě jsou schopní se s tím klubem dohodnout, ale nikdy to nemůže být tak striktní, že prostě končíte, protože tady je koronavirus. Takhle by to nemělo být ze strany klubu.

Reklama

Doporučované