Hlavní obsah

Fotbalistou roku se stal poprvé v kariéře Darida, Čech skončil druhý

Fotbalistou roku je Vladimír Darida, Petr Čech skončil druhý. Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Českým fotbalistou roku se stal Vladimír Darida z Herthy Berlín. Za sebou nechal Petra Čecha z Arsenalu a Michaela Krmenčíka z Plzně.

Článek

Záložník německé Herthy Berlín Vladimír Darida ovládl poprvé v kariéře anktetu Fotbalové asociace ČR (FAČR). Druhý skončil Petr Čech, který letos útočil na jubilejní desáté vítězství v anketě. Na třetí příčce se umístil Michael Krmenčík z Viktorie Plzeň.

„Pro mě to je obrovská čest sedět vedle takového ocenění. Je to opravdu krásné. S Petrem jsme si navzájem pogratulovali. Petr ještě nekončí kariéru, takže ten desátý titul může získat,” řekl na tiskové konferenci Darida.

Vítěz ankety si premiérový start v ostrém zápase za reprezentaci připsal na mistrovství Evropy 2012, kde český národní tým postoupil do čtvrtfinále. Záložník Herthy Berlín skončil v předchozích letech v anketě FAČR nejlépe druhý.

„Myslím si, že gól proti Německu se mi vybaví jako jedna z prvních vzpomínek roku 2017. Ale také se mi hned vybaví naše nepovedená kvalifikace. Cením si i postupu s Herthou Berlín do Evropské ligy,” pokračuje Darida.

U začátků Vladimíra Daridy v dospělém fotbale byl také nejlepší trenér roku Pavel Vrba. „Zažil jsem, jak se Vláďa tlačil na místo Pavla Horvátha a Petra Jiráčka. Je neuvěřitelné, jakou ušel za tu dobu cestu. Vláďa je vzorem pro hráče, kteří to kolikrát chtějí brzy zabalit.”

Pavel Vrba získal ocenění posedmé v kariéře, čímž vyrovnal Karla Brücknera. „Necítím se jako pan Brückner, protože ten toho dosáhl mnohem víc. Vůbec se s ním nechci srovnávat. To, co dokázal s Olomoucí a národním týmem, to bylo úžasné,” pokračuje Vrba.

Plzeňský trenér hlasoval v anketě pro Jaroslava Šilhavého. „Sám nevím, jestli si tu cenu zasloužím. Možná by se měl Fotbalista roku konat až po sezoně,” dodal Vrba.

Talentem roku byl zvolen Jakub Jankto z Udine. „Samozřejmě jsem za to rád. Byl jsem v této nominaci i minulý rok, a tehdy to vyhrál Patrik Schick, který je mým velkým kamarádem už od dětství. Takže jsem rád, že jsem to vyhrál letos,” dodal Jakub Jankto. Cenu pro nejlepší fotbalistku roku obhájila Lucie Voňková z Bayernu Mnichov.

Vladimír Darida na tiskové konferenci po získání prvního místa v anketě Fotbalista roku.

Video: Veronika Krátká, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované