Hlavní obsah

Fotbalistovi Özilovi šel na svatbě za svědka turecký prezident Erdogan

Fotbalista Mesut Özil se s tureckým prezidentem přátelí už delší dobu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Německý fotbalista s tureckými kořeny Mesut Özil si v pátek vzal za ženu svou snoubenku a bývalou tureckou Miss Aminu Gulseovou. Na obřad pozval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Prezident, který je kritiky často označován za autoritářského diktátora, přišel i se svou manželkou a Özilovi šel za svědka.

Článek

Bývalému hráči německé fotbalové reprezentace Mesutu Özilovi šel za svědka turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Özil přitom kvůli přátelství s Erdoganem čelil kritice už v roce 2018. Tehdy se Özil s Erdoganem nechal vyfotit a daroval mu svůj dres Arsenalu s číslem 11, což v Německu vzbudilo pochybnosti fanoušků o Özilově národní loajalitě a nakonec vyústilo v jeho odchod z reprezentačního týmu.

K fotografii se tehdy kriticky vyjádřili i někteří němečtí politici, podle kterých známý fotbalista takto podpořil kampaň autokrata. Od situace se distancoval i německý fotbalový svaz. Jeho šéf Reinhard Grindel prohlásil, že svaz sice respektuje hráče s jinými než německými kořeny, ale zároveň chce zastávat hodnoty, které turecký prezident nerespektuje.

Ke zveřejnění fotografie navíc došlo pouhých pár dnů před začátkem Světového poháru v Rusku, na kterém favorizovaná německá reprezentace pohořela už v prvním kole. Po drtivé porážce dnes 30letý záložník Arsenalu oznámil, že končí v německé reprezentaci.

Svůj odchod fotbalista odůvodnil stížnostmi, že dostával nenávistné e-maily a že mu lidé dávali za vinu německou prohru na šampionátu. Stěžoval si i na rasismus a neúctu.

„Jsem Němec, když vyhrajeme, ale jsem imigrant, když prohrajeme,” řekl Özil a dodal, že i přes svou úspěšnou historii v týmu ho způsob, jakým s ním bylo zacházeno, odradil od toho, aby si chtěl ještě obléknout dres německé reprezentace.

Ani nyní se proto Erdoganova účast na svatebním obřadu v luxusním hotelu na břehu Bosporu v Německu nevyhnula kritice. Erdogan sám se fotbalisty zastal. Jeho účast na svatbách celebrit podle BBC není ničím výjimečným, zejména v období voleb.

Özil se v Německu narodil, je imigrantem z třetí generace a nemá turecké občanství. Na pro Německo vítězném světovém šampionátu byl klíčovým členem týmu a němečtí fanoušci ho od roku 2011 pětkrát za sebou zvolili reprezentačním hráčem roku.

Reklama

Doporučované