Hlavní obsah

Tunel ve fotbale? Na dezinfekci šaten odtekly miliony

Foto: Profimedia.cz

Předseda FAČR Martin Malík (vlevo) s tehdejším místopředsedou Romanem Berbrem na utkání s Anglií v říjnu 2019. Tehdy se ještě tolik nedezinfikovalo.

Reklama

Firmě Tymich proplatila Fotbalová asociace ČR 9,89 milionu korun za dezinfekci šaten v 90 klubech. Přestože byla práce provedena jen ve 41 klubech, proplatila FAČR kompletní částku. Skandál nese i podpis předsedy Martina Malíka.

Článek

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr je kvůli obvinění z korupce a defraudace od půlky října za mřížemi vyšetřovací vazby. Ze zákulisí teď ale vyhřezla další třeskutá aféra, která je spojena nejen s Berbrem, ale tentokrát naplno i s úřadujícím předsedou asociace Martinem Malíkem.

Vše se točí kolem smlouvy uzavřené mezi firmou Tymich s.r.o., jež provádí deratizérské a dezinfekční práce, a Fotbalovou asociací ČR. Za ni smlouvu letos v červnu podepsali Berbr s Malíkem.

Za vyfakturované dezinfekční práce v 90 klubech asociace vyplatila firmě bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha celkem 9 890 000 korun. A to přesto, že práce byly v termínu zrealizovány jen v prostorách 41 klubů, tedy v necelé polovině z původně nasmlouvaného počtu.

Případ navíc vykazuje mnoho dalších podezřelých znaků a skutečností, zejména ve spojitosti s cenou projektu, která by byla přemrštěná, i kdyby byla realizována v plném rozsahu. Mohlo zde proto jít o pokus vyvést finanční prostředky z asociace.

Vyplývá to ze zprávy Revizní a kontrolní komise FAČR, která skandál odhalila a v první fázi, ještě před realizací dohody o narovnání, jež zásadní část vydaných prostředků vrátí do pokladny FAČR, doporučovala předat případ policii či státnímu zastupitelství. Jak uvedl Martin Malík, předseda FAČR, tuto možnost ještě zváží podle výsledků dalšího interního vyšetřování.

Na zaslaný dotaz Seznam Zpráv, zda z celé aféry vyvodí důsledky například i směrem ke svému dalšímu pokračování ve funkci předsedy FAČR, Martin Malík v e-mailové korespondenci neodpověděl.

Malík: Je to štvavá kampaň. Asociaci nevznikla škoda

Výbušnou zprávu Revizní a kontrolní komise FAČR se redakci Seznam Zpráv podařilo získat. Je formulována mimořádně ostře. Přípravnou fázi projektu označuje za diletantskou, zdůrazňuje, že počínání pracovníků FAČR nemělo nic společného s péčí řádného hospodáře o svěřené prostředky.

Poté, co se skandál začal uvnitř Fotbalové asociace ČR vyšetřovat, byla s dodavatelem dezinfekčních prací uzavřena dohoda o narovnání. Firma Tymich vrátí asociaci 6 794 656,50 Kč a uhradí pokutu 2,4 milionu korun. Firmě tak za odvedené práce nakonec zbude necelých 700 000 korun.

Tiskové oddělení FAČR zaslalo redakci Seznam Zpráv stanovisko, v němž se uvádí, že na konci první pandemické vlny bylo nezbytné „v rekordně krátkém čase rozptýlit rozsáhlé obavy nejen rodičů sportujících dětí, a to v období, kdy poptávka po těchto službách výrazně přesahovala nabídku a možnosti odborných společností“. Podle tohoto stanoviska byla problematika řešena na výkonném výboru v rámci projednání rozpočtu.

„Za nejdůležitější považuji závěr revizního orgánu, že věc byla v souvislosti s uzavřením dohody o narovnání v obchodní rovině uspokojivě vyřešena. Lze tak uzavřít, že asociaci nevznikla žádná škoda. Dílčí závěry citované ve zprávě revizního orgánu vyplývají z hodnocení celého projektu bez dostatečné akcentace zmíněných objektivních okolností a hovořit o ní bez kontextu vede ke zkreslení dílčích závěrů a další štvavé kampani poškozující především celé fotbalové hnutí,“ uvedl předseda asociace Martin Malík.

Na dotaz, zda asociace předá celou věc policii, odvětil Martin Malík takto: „Nad rámec opatření navržených kontrolním orgánem jsem byl informován, že Compliance Officer (Jan Pauly mladší) na základě projednání celé věci na výkonném výboru podal podnět externímu ombudsmanovi (Liboru Zbořilovi) k dalšímu šetření. Na základě jeho výsledků jsem připraven iniciovat další kroky jak v občanskoprávní, tak trestněprávní rovině,“ dodal Martin Malík.

Další osud kauzy tedy zůstává otevřený. Reportéři Seznam Zpráv se pokusili oslovit i další členy výkonného výboru FAČR. Někteří rozhovor přislíbili, ale pak si vypnuli telefon. Jen Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, připustil, že se věc na úterním zasedání výkonného výboru projednávala. „Ale hrozně se to protahovalo, musel jsem se bohužel odpojit dříve, než to skončilo. Ostatně ta věc se mě příliš netýkala,“ konstatoval muž, který byl v úterý jinak „živého“ setkání fotbalové vlády přítomen formou videokonferenčního připojení.

Kontrolor: Slabost vzepřít se Berbrovi je neomluvitelná

Revizní zpráva ve svých závěrech odhaluje podstatu problému vycházejícího z poměrů panujících v asociaci.

„Příklad tohoto projektu svědčí o tlaku a jisté míře svévole jednoho funkcionáře FAČR (2. místopředsedy Romana Berbra), jemu naprosté oddanosti některých pracovníků, kteří se ztotožnili s jeho metodami a stylem práce, a neschopnosti (slabosti) jiných se mu postavit a řádně plnit své pracovní povinnosti a dodržovat vnitřní předpisy FAČR,“ píše se v třeskuté zprávě, kterou podepsal Zdeněk Šimek, předseda Revizní a kontrolní komise (RKK).

Ten dodává: „Přestože se z lidského hlediska dá pochopit obava a strach některých z nich z 2. místopředsedy, zejména u vedoucích pracovníků (funkcionářů) FAČR to komise považuje za zcela nepřijatelné a naprosto neomluvitelné.“

Kritika se ve zprávě vedle strůjce projektu Romana Berbra snáší i na hlavu Jana Lega, ředitele legislativně právního oddělení FAČR, a to za údajně diletantsky sestavenou smlouvu. Taktéž padá na hlavy finančního ředitele Libora Kabelky a předsedy FAČR Martina Malíka, kteří faktury firmy Tymich schvalovali a nechávali je proplácet, a to dokonce obratem, aniž by v mnoha případech byly práce vůbec provedeny, což v danou chvíli nikdo nezkontroloval.

Co je důležité: Navzdory tomu, že šlo o projekt velkého objemu, šlo takřka o 10 milionů korun, neprošla celá záležitost podle zprávy ani předepsaným schvalovacím řízením.

Začátkem října si Revizní a kontrolní komise FAČR nechala předložit všechny faktury FAČR za tento rok. Objevila přitom celkem 14 faktur firmy Tymich s vysokým finančním plněním ze strany FAČR. Komise si tedy nechala předložit příslušnou smlouvu. A pak už se nestačila divit.

Zaujalo ji, že služby byly naceněny částkou 9 890 000 korun s tím, že v 90 vyjmenovaných klubech, které provozují mládežnický fotbal, proběhne do 31. srpna dezinfekce vnitřních prostor, zejména šaten. A to v prostorách, které byly kvantifikovány kubaturou 2 700 000 metrů krychlových.

Šatny větší než fotbalové hřiště?

Při přepočtu na výšku stavby 3 metry komise zjistila, že by takové práce vycházely u jednoho klubu na plochu velikosti hektaru, tedy větší, než činí fotbalové hřiště. Už tady se zjistilo, že jde o nesmysl. Následovaly namátkové telefonáty a následně e-mailem rozeslaný dotaz do příslušných klubů. Na základě této ankety komise zjistila, že ve značném množství sportovních areálů žádné dezinfekční práce vůbec neproběhly. Přestože byly vyfakturované a Fotbalovou asociací ČR proplacené.

Komisi také zaujalo, že ačkoli bylo ve smlouvě uvedeno, že faktury mají být proplaceny do 60 dní, Tymichem zaslané faktury si nárokovaly splatnost do 14 dní. A reálně je FAČR na základě pokynu finančního ředitele Libora Kabelky proplácela dokonce do 3 dnů. Faktury schvalovali Kabelka i předseda Martin Malík. A to všechny, přestože údaje uvedené v nich byly nepravdivé a fakturované práce nebyly odvedeny.

Na dotazy Šimkovy revizní komise se nikdo z vedení asociace dlouho neobtěžoval odpovídat. Až poté, co komise předala celou záležitost moravskému místopředsedovi Zdeňku Zlámalovi, začaly se najednou věci hýbat. A na sekretariátu FAČR se spustilo vyšetřování.

Zjistilo se, že kořeny projektu lze dohledat někdy v dubnu letošního roku. Podle výpovědí pracovníků sekretariátu, jež komise zaznamenala, se prý tehdy na FAČR v souvislosti s první covidovou vlnou obrátila řada rodičů s dotazem, jak asociace zajistí zdraví mladých fotbalistů.

Tehdy dal Roman Berbr svým blízkým spolupracovníkům Janu Hořejšímu a Martinu Drobnému za úkol, ať prý připraví kalkulaci na velikost vnitřních prostor všech klubů registrovaných u FAČR. Tedy zhruba u 3 000 klubů. Jmenovaní to propočítali na 2 700 000 metrů krychlových.

A to je číslo, které se nakonec objevilo i ve smlouvě s firmou Tymich. Navzdory tomu, že se v ní už ale nemluvilo o všech třech tisícovkách klubů, ale o 90 vybraných klubech, které provozují Sportovní centrum mládeže, Sportovní středisko mládeže či klubovou akademii. Proč došlo k tomuto zúžení záběru, není známo.

Z šetření komise nevyplynulo, jak byla firma Tymich s.r.o. vybrána ani podle čeho byla vykalkulována cena, která komisi při srovnání s ceníky jiných firem, jež podnikají v oboru, vyšla jako přemrštěná.

Tymich: Nevím, jaké jsou ceny v Praze

Jiří Tymich není ve fotbale neznámé jméno, celkem 8 sezon coby hráč působil v Bohemians Praha. Ale v 80. letech jakožto stoper ve druhé lize čistil prostor i před brankářem Miroslavem Peltou, to když oba oblékali dres klubu LIAZ Jablonec.

Po skončení fotbalové kariéry začal Tymich čistit kanalizace od potkanů. Zřídil si deratizérskou firmu, která provádí i dezinfekční práce.

Smlouvu s Fotbalovou asociací ČR podle Tymicha dojednával jeho zeť Pavel Simandl. „Ano, on kalkuloval cenu. Byl to zajímavý obchod,“ říká Tymich. Na otázku, zda mu cena nepřišla přemrštěná, odvětil: „Nevím, jaké ceny jsou v Praze, znám jen ty v Jablonci. Pokud s cenou (na FAČR) souhlasili, nevím, v čem je problém.“

Tymich také připustil, že „pak se něco stalo a udělalo se jen 40 hřišť“. To „něco“ prý byl začátek nové sezony, prý se to celé prostě nestihlo.

Zato se všechno vyfakturovalo a proplatilo.

Tymich reportérovi Seznam Zpráv potvrdil, že uzavřel s FAČR dohodu o narovnání s tím, že velkou část peněz – zhruba 6,8 milionu korun z celkových 9,9 milionu – vrátí.

Navíc by měl zaplatit i pokutu 2,4 milionu korun.

Narovnání se ale začalo dohadovat až poté, co případ objevila a začala šetřit Revizní a kontrolní komise FAČR.

K datu 4. prosince bylo Tymichem vráceno zatím 3,3 milionu korun. Pokutu uhradí dle dohody ve 3 splátkách v prvním čtvrtletí příštího roku.

Smlouva jako od začínajícího referenta nákupního oddělení

Pozoruhodnou roli sehrál v celém případu i plzeňský právník Jan Lego. Bývalý předseda Odvolací komise FAČR pracuje nyní jako ředitel legislativně právního oddělení FAČR.

Revizní komisi sdělil, že za ním v červnu přišel Roman Berbr a nařídil mu, ať připraví smlouvu mezi FAČR a firmou Tymich. Nadiktoval mu prý cenu, rozsah a datum plnění. A Lego ji obratem sepsal. Na dotaz, koho má ve smlouvě uvést jako odpovědnou osobu za FAČR, mu prý Berbr odvětil: „Napiš tam sebe.“

Bizarní je, že mezi 90 kluby, v jejichž šatnách měla být provedena dezinfekce, byl uveden i klub z Rychnova nad Kněžnou, přestože již statusu Sportovního střediska mládeže pozbyl. Na seznamu se ocitla i akademie Josefa Masopusta v Mostě, která v době kontroly vykazovala v kolonce počtu vychovávaných mladých fotbalistů nulu. Žádné děti neměla.

Smlouva, kterou Lego vypracoval, neobsahovala žádnou technickou specifikaci provedených prací. Například jakou účinnou látkou bude dezinfekce provedena a podobně.

Každopádně tuto smlouvu s platností od 22. června podepsali pánové Jiří Tymich s Romanem Berbrem a Martinem Malíkem.

V průběhu říjnového vyšetřování revizní komise se zčistajasna z útrob strahovského sekretariátu vynořil dodatek smlouvy datovaný dnem 23. září.

Tento dodatek vypracoval opět Jan Lego. Píše se v něm, že dezinfekce prý byla nastříkána vždy dvakrát ve vysoké koncentraci. A že se k datu uvedenému v původní smlouvě stihla odvést práce jen u 41 klubů. Zbytek prací prý proběhne do začátku jarní části soutěží.

To vše ale v době, kdy už veškerá objednaná práce byla na základě nepravdivých údajů vyfakturována a FAČR ji v plné výši proplácela.

Byznys mezi FAČR a firmou Tymich v kostce

Na základě smlouvy z 22. června měla firma Tymich s.r.o. dezinfikovat hráčské šatny a další vnitřní prostory v 90 klubech. Odměna za to měla činit 9 890 000 korun. Bylo nasmlouváno, že práce proběhnou do 31. srpna 2020.

Existuje dodatek smlouvy datovaný dnem 23. září, podle kterého se stihlo vydezinfikovat prostory jen u 41 klubů. Kompletní práce podle původní dohody však už byly vyfakturovány a proplaceny.

Poté, co šetření celého případu spustila Revizní a kontrolní komise FAČR, došlo k dohodě o narovnání mezi FAČR a firmou Tymich. Firma Tymich vrátí asociaci 6 794 656,50 Kč. Po odečtení této částky od původně vyfakturované sumy by tedy firmě Tymich zbylo za odvedenou práci 3 095 343,50 Kč. Jenže součástí dohody o narovnání je i splacení pokuty ve výši 2,4 milionu korun.

Po jejím zaplacení zbude Jiřímu Tymichovi a jeho firmě z původně vyfakturované sumy jen 695 343,50 Kč. K datu 4. prosince bylo firmou Tymich uhrazeno Fotbalové asociaci ČR zpětně zatím 3 299 682,86 Kč.

Nehledě na to, že si jen 3 kluby vzpomněly, že by se u nich dezinfekce prováděla dvakrát. Revizní komise vyjádřila pochybnosti také nad zdůvodněním, proč se práce nestihly. Kluby prý údajně chtěly zahájit tréninkový proces a dezinfekci šaten odmítaly.

Žádné doklady takových odmítnutí však komise nedostala k dispozici. Na rozdíl od informace, že po provedení dezinfekce nebyly kabiny použitelné pouhé 3 hodiny.

„Smlouvy a dodatky byly šity horkou jehlou, spíš by ukazovaly na práci začínajícího referenta nákupního oddělení než zkušeného právníka,“ zkritizovala komise práci vrchního svazového legislativce Jana Lega.

Ten reportérům Seznam Zpráv v posledních týdnech nebere telefon, nereaguje na SMS. Nevyjádřil se tedy ani k případu spojenému s dezinfekčními pracemi.

Jan Lego podle zjištění Seznam Zpráv nadále pracuje jako jeden z advokátů Romana Berbra, kterého často navštěvuje ve vazební věznici.

Roman Berbr je od 16. října obviněn z korupce spojené s ovlivňováním fotbalových zápasů. A také z defraudace 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu. Spolu s ním je obviněno dalších 19 osob.

Fotbalová asociace ČR se do této kauzy dosud nepřihlásila jako poškozená strana. Nyní, po dvou měsících od vypuknutí Berbrovy aféry, rozhodl výkonný výbor, že tak FAČR učiní. V ten moment se Jan Lego ocitne coby zástupce stíhané i poškozené osoby v nepřehlédnutelném střetu zájmů.

Reklama

Doporučované