Hlavní obsah

„Ochranka vraždí, ale my nejsme zločinci!" Hokej zasáhly bitky fanoušků s pořadateli

Foto: Profimedia.cz

Listopadová výzva fanoušků zasáhla téměř všechny stadiony v Česku.

Reklama

Editováno: Řijnový incident, při kterém v Havířově zemřel po střetu s ochrankou hokejový fanoušek, vyvolal vlnu reakcí. Nebyl to totiž zdaleka jediný konflikt mezi sportovním fanouškem a pracovníkem bezpečnostní agentury v českém prostředí.

Článek

Jednačtyřicetiletý Michal Čurda byl dlouholetým fanouškem havířovského hokejového klubu. Během domácího utkání Chance ligy proti Frýdku-Místku (hráno 26. října) byl podle očitých svědků kvůli nevhodnému chování vyveden ze stadionu, protože se dostal do sporu s pracovníky bezpečnostní agentury, kteří měli dohlížet na pořádek na stadionu. Před stadionem pak došlo k další slovní potyčce mezi oběma stranami.

Jeden z členů ochranky poté Michala Čurdu tvrdě udeřil do hlavy. Ten následně upadl na zem a přivodil si smrtelná zranění, kterým tentýž večer podlehl. Podle informací Seznam Zpráv však nebyl dvacetiletý útočník součástí původního konfliktu, ale do celé situace se zapojil až před stadionem po urážkách mířených na jeho osobu.

Prezident havířovského klubu Jaroslav Mrowiec po zápase oznámil, že klub okamžitě mění bezpečnostní službu. Případ začala řešit i policie, která následně obvinila dvacetiletého mladíka z napadení.

„Krajští kriminalisté stále pokračují ve vyšetřování napadení muže, ke kterému došlo na konci října. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě,“ uvedla pro Seznam Zprávy Soňa Štětínská z tiskového oddělení Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Vedení hokejového svazu se tragickou událostí dál nezabývalo. „Je to z toho důvodu, že k incidentu došlo mimo stadion. Nezvládnutou pořadatelskou službu a trest pro klub bychom mohli řešit v disciplinárním řízení pouze v případě, že by k události došlo uvnitř zimního stadionu během utkání. Takové možnosti nemáme a vše je nyní v kompetenci policie,“ říká prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Konflikt z konce října dokresluje momentální náladu mezi sportovními fanoušky a pracovníky bezpečnostních složek na stadionech. Nebylo to totiž poprvé, kdy k něčemu takovému v Česku došlo. Pracovníci bezpečnostních agentur argumentují tím, že chování fanoušků bývá často neadekvátní a agresivní.

Fanoušci zase kontrují tím, že pokud by nebyli bezpečnostními složkami po celém Česku pravidelně provokováni, k takovým činům by nedocházelo. Ať tak či tak, počínání dvacetiletého pracovníka havířovské ochranné služby bylo naprosto nepřípustné.

Fanouškům v Česku se navíc nelíbí fakt, že jsou za své prohřešky trestáni pouze oni. Poslední listopadový víkend se tak velká část fanouškovských táborů připojila do společné výzvy, která spočívala ve vyvěšení transparentů, na kterých stálo: „Security vraždí na hokeji. Vy řešíte pyro a pohyb. Fanoušci nejsou zločinci!”

Právě pyrotechnikou se nedávno zabýval i ministr vnitra Jan Hamáček, který na jednání vlády prosadil návrh na přísnější tresty za opakované prohřešky výtržníků z řad fanoušků.

O tom, jaký bude mít situace v kauze Havířov vývoj, rozhodnou krajští kriminalisté. Policie má v souvislosti s fyzickými incidenty fanoušků v sedmdesátitisícovém městě zkušenost už z minulosti. Jen během letošního března zde došlo ke třem případům přepadení a fyzického napadení. Šest obviněných následně skončilo ve vazbě a k soudu se nakonec dostalo dvanáct výtržníků.

Rozsudek byl vynesen v pondělí. Výsledek? Osm podmíněných trestů, čtyři tresty vězení od dvou do tří let a zákaz návštěv českých hokejových zápasů v délce od dvou do sedmi let. V kontextu toho zůstává tedy trochu s podivem, že mladík obviněný z říjnového napadení, které skončilo smrtí, pobíhá na svobodě. Michalu Čurdovi ale už žádný verdikt život nevrátí.

Březnové incidenty v Havířově

5. března – fyzické napadení fanoušků Českých Budějovic, odcizení dresu a šály

12. března – okradení fanouška Vítkovic na nádraží Havířov–střed

24. března – fyzické napadení fanoušků Třince, odcizení dresu, vlajky a šály

Na domácích zápasech se havířovských fanoušků letos schází v průměru 1 328, i tak ale na zápasech panuje skvělá atmosféra, kterou často doprovází kreativní chorea havířovského fanklubu. Na druhou stranu čas od času dojde k výtržnostem, hozené pyrotechnice na led či ke konfliktům s ochrankou. S posledním bodem je spojený už výše zmíněný zásadní problém. Z jaké části mohou za vzniklé incidenty právě neadekvátní zásahy security služeb?

Foto: Profimedia.cz

Havířovští hokejoví fanoušci.

„Z pohledu veřejnosti, která se k takovým zprávám dostane vždy jednou za čas z médií, ta pověst samozřejmě nikterak lichotivá není. Mezi hokejovými fanoušky napříč celou republikou se však těší velkému respektu. Média se samozřejmě vždy chytnou těch negativních věcí, které jsou víc vidět. Bylo ale otázkou času, než se stane něco horšího, protože nad tím, jací lidé občas pracují v security službách, zůstává rozum stát,“ popisuje Seznamu pod zárukou anonymity zdroj přímo z prostředí havířovského klubu.

Tak tragický konec, jaký měla událost v Havířově, si ale jistě nepřeje nikdo.

Článek byl redakcí editován.

Reklama

Související témata:

Doporučované