Hlavní obsah

Fotbalové Euro přineslo Itálii radost, oslavy ale zvýšily počet nakažených

Foto: Profimedia.cz

Bujaré oslavy doprovázející návrat fotbalových šampionů do Říma.

Reklama

Výhra ve fotbalovém šampionátu Euro 2020 dostala do ulic tisíce Italů. Spanilá jízda vítězných italských fotbalistů přispěla k výraznému zhoršení pandemické situace v zemi. Jenom Řím hlásil v úterý 557 nových případů covidu-19.

Článek

Ke zvýšení nákazy v Římě přispěl průvod fotbalového národního týmu, který ulicemi projížděl autobusem s otevřenou střechou a do ulic nalákal tisíce lidí. Počet úterních případů v Římě tvořil sedminu celkového národního přírůstku a byl téměř pětkrát vyšší než v den, kdy Itálie porazila Velkou Británii a získala titul mistra Evropy. Podle agentury ANSA bylo v úterý potvrzeno 557 případů, zatímco 11. července pouze 122.

Výhra národního týmu pro mnohé symbolizovala konec nejhoršího období země. Itálie se minulý rok stala jednou z prvních zemí, které zavedly lockdown, a na covid zde zemřelo od začátku pandemie 120 000 obyvatel. „Včera v noci jsme poprvé od března 2020 zapomněli na pandemii a ekonomickou krizi,“ řekl deníku Financial Times třiatřicetiletý Giorgio Casa, jeden z tisíce Italů, kteří přišli do ulic Říma oslavovat vítězství národního týmu.

Výhra, kterou Casa a mnozí další spojují s po dlouhé době nabitou národní nadějí, s sebou ale přinesla spousty nově nakažených a potenciální neblahé vyhlídky do budoucna.

Na zhoršení situace se podílel velkou měrou triumfální návrat vítězného týmu a jeho spanilá jízda městem. Italští hráči vyrazili do ulic den poté, co se vrátili do Říma. Centrem města projížděli autobusem s otevřenou střechou a s vítězným pohárem mávali svým fanouškům. Ti se mačkali po tisících v úzkých uličkách a šampiony vítali většinou bez roušek a dodržování dalších proticovidových opatření.

Italské úřady, které původně požadovaly využití klasického autobusu kvůli obavám z davů a masivního šíření nákazy, nakonec otevřené vozidlo povolily. Poté, co se projevily následky konání průvodu, ovšem mnozí toto počínání otevřeně kritizují.

Ke zhoršené situaci v hlavním městě se vyjádřil vedoucí zdravotnictví v regionu Alessio d’Amato, který ostře kritizoval šéfa italské fotbalové federace Gabriela Gravinu, jenž celý průvod posvětil. Podle něj nyní země platí cenu za takzvaný „Gravina efekt“, i když bez komplikací v nemocnicích. To je podle d'Amata ale pouze dočasné.

K desítkám nových případů nákazy, které byly potvrzeny v Itálii, došlo během sledování zápasů v barech nebo při oslavování vítězství. Denní nárůst se tak poprvé od května vyšplhal nad 3 000 případů.

Do počtu hospitalizovaných se oslavy zatím nepromítly. Experti se však domnívají, že se země nárůstu nejspíš nevyhne. První nebo druhou dávku očkování obdrželo zatím 48 procent Italů ve věku nad 12 let. Podle Alessia d'Amata se následky oslav po fotbalovém vítězství týkají zejména mladistvých, kteří ještě nebyli naočkováni. Šéf zdravotnictví v regionu Lazio se tak snaží poukázat na důležitost vakcinace obyvatelstva.

Itálie má tento týden představit pravidla pro využívání covid pasu, jenž by umožňoval přístup na veřejné akce těm, kteří jsou plně očkovaní, prodělali covid nebo byli v předchozích 48 hodinách testováni s negativním výsledkem. Proti využívání pasu stojí italští krajně pravicoví politici Matteo Salvini nebo Giorgia Meloniová.

Reklama

Doporučované