Hlavní obsah

Fotbalové Euro? Pro diváky karanténa, zakryté dýchací cesty a stres

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci českého národního týmu na Euru 2016.

Reklama

Kolik fanoušků budou moci jednotlivé evropské arény přivítat, jak to bude s testováním a jak se na stadionech chovat bezpečně? Situace se ještě může změnit, ale pro fanoušky půjde o nesmírně náročnou akci.

Článek

Ačkoli došlo k ročnímu odkladu turnaje, evropský fotbalový šampionát hraný v létě 2021 skutečně ponese tvrdošíjně svůj oficiální název s původním datem – tím loňským 2020. EURO 2020 se stane až do her v Tokiu vůbec největší akcí ve světě sportu, měřeno od samotného propuknutí pandemie na jaře loňského roku.

Kolik fanoušků budou moci jednotlivé evropské arény přivítat, jak to bude s testováním a jak se na stadionech chovat bezpečně? Skotská metropole Glasgow, hostící podle současného stavu věcí úvodní utkání „české“ skupiny D mezi domácím Skotskem a českou reprezentací, vydala s nepatrným zpožděním základní pokyny ke vstupním pravidlům pro návštěvníky Hampden Parku.

Glasgowské zápasy se odehrají na národním stadionu Hampden Park před zraky 12 000 diváků, což představuje 25 % celkové kapacity arény. Pokud by Česko postoupilo ze třetího místa do dalších bojů, existuje i varianta, že by se národní výběr stěhoval zpět do skotské metropole na osmifinále.

Co se týče anglické metropole, na legendárním londýnském Wembley je konečný počet přítomných fanoušků pro jednotlivá utkání stále nejistý. Pro veškeré zápasy základních skupin konaných ve zrekonstruovaném anglickém národním svatostánku stanovily úřady kapacitu 22,500 fanoušků, tedy skotský ekvivalent slibující zaplnění stadionu z jedné čtvrtiny jeho celkové kapacity.

Spekulace se ovšem vedou o dosud neoznámených kapacitních limitech pro obě semifinálová utkání a především pro finálový večer. K definitivnímu oznámení povoleného počtu fans přítomných v ochozech pro důstojný doprovod samotného vrcholu turnaje by mělo dojít nejpozději začátkem června. Pokud se nic dramatického nezmění, je jasné, že do Wembley budou s jistotou vpuštěni pouze fanoušci šermující čerstvým negativním testem na covid.

Červnový transfer Glasgow–Londýn s mezizastávkou v Praze nemusí být pro český výběr zdaleka tou poslední štrekou. V případě postupu české reprezentace do vyřazovací fáze ME je velmi pravděpodobné, že se příprava na osmifinále neobejde bez dalšího cestování. Pokud Češi svou skupinu nevyhrají a umístí se na 2. nebo 3. příčce, mohou začít balit kufry až do čtyř různých hostitelských měst.

Kodaň, Glasgow, Budapešť a Sevilla. Ačkoliv v covidové éře vyzní takový výčet destinací pro leckoho jako vysněný trip po kontinentu, pokud chcete sehrát roli důstojného účastníka na vrcholném fotbalovém turnaji, narůstající počet nalétaných kilometrů zákonitě postihne vaši formu a ovlivní momentální rozpoložení. Aby to snad nezačalo nudit, v případě dalšího postupu by český národní tým místo zasloužené regenerace na hotelu čekal dokonce další podstatný přesun.

Budou mít fanoušci výjimky pro cestování?

V některých zemích ano, ale Spojené království, kde český národní výběr odehraje všechna 3 utkání základní skupiny, výjimky pro fanoušky cestující do země neplánuje, a to ani s platnou vstupenkou či negativním výsledkem covidového testu. To znamená, že čeští diváci mířící do Glasgow nebo Londýna se budou muset podřídit všem restrikcím, které budou v danou dobu jejich cesty platné, tzn. musí po příjezdu coby občané z kategorie „oranžových států“ do desetidenní karantény. V případě Anglie ji lze v případě doplacení dodatečného testu zkrátit na 6 dnů. Konkrétní aktualizované cestovní restrikce ze strany Skotska a Anglie mohou fanoušci najít na internetových stránkách Fanklubu fotbalové reprezentace: www.fanklubrepre.cz.

Jak se chovat na stadionu? Radši přibrzděte s objímáním

Pokud jste právoplatnými držiteli vstupenky na EURO, je zapotřebí se připravit na nespočet novinek. Aktuálně se budete muset dostavit na stadion v náhodně přiděleném časovém slotu, který může být přisouzen i výrazně dříve než klasickou půlhodinu před výkopem.

Obecně pro letošní ME platí na veškerých místech vcelku standardní pandemický postup. Divák se dostaví v jemu přiděleném časovém slotu na stadion s online vstupenkou nahranou v telefonní aplikaci, vlastním ID, platným negativním testem na covid a nasazenou rouškou nebo respirátorem.

Co se týče hygienických opatření, je povinné dbát na zakryté dýchací cesty ať už přímo na stadionu nebo i v jeho okolí, dodržovat minimální sociální odstup alespoň 1,5 metru, plus používat výhradně místo individuálně přisouzené na vstupence.

Dále je fanouškům doporučeno dezinfikovat si ruce všudypřítomnými antibakteriálními gely, redukovat jakékoliv nevynucené fyzické přesuny po stadionu, a to i v poločasové pauze a vyvarovat se podáváním ruky ostatním, objímání či jakéhokoliv dobrovolného bližšího fyzického kontaktu s cizími osobami. Případné projevy radosti tak zkuste radši utlumit.

Reklama

Doporučované