Hlavní obsah

Fotbalové Euro zná svou píseň. Hlavní tváří jsou irští U2

Foto: Profimedia.cz

Trofej pro vítěze evropského šampionátu ve fotbale.

Reklama

Dva členové slavné irské kapely U2 spolu s producentem a DJem Martinem Garrixem vytvořili oficiální song fotbalového mistrovství Evropy, které po loňském odkladu začíná 11. června. Šampionát se letos koná v jedenácti zemích.

Článek

Skladbu s názvem We Are The People tvůrci a UEFA zveřejnili necelý měsíc před startem šampionátu. Podle zprávy zveřejněné na webu UEFA skladba „odráží pozitivitu, naději a odhodlání potřebné pro úspěch jakéhokoli týmu“. Asociace také doufá, že We Are The People „nabídne pocit sounáležitosti, který odpovídá tématu Eura 2020, tedy jednotě“, uvádí se na webu.

Poprvé skladba zazněla ve čtvrtek večer na stadionu Wembley v Londýně, jehož charakteristický oblouk nad stadionem se rozzářil v barvách na letošní rok odloženého mistrovství. „Dlouhé čekání je téměř u konce a my jsme potěšeni, že můžeme představit oficiální píseň pro UEFA EURO 2020 We Are The People, která spojuje jedny z nejslavnějších umělců na světě, Martina Garrixe, Bona a The Edge,“ uvedl marketingový ředitel UEFA Guy-Laurent Epstein.

Světově proslulý DJ a producent Garrix byl jako oficiální umělec pro UEFA EURO 2020 představen v říjnu 2019 v Amsterdamu. Vize pro píseň podle jeho slov ožila, když Bono i jeho spoluhráč z U2 The Edge souhlasili, že se na tvorbě skladby budou podílet. Spolupráce se pak podle Garrixe dále rozvinula, když Bono napsal text a pomohl s vytvořením melodie a The Edge doplnil skladbu kytarovými riffy, což podle producenta „vedlo k dokonalé kombinaci hudebních podpisů každého umělce“.

„Vytváření hudby pro jednu z největších sportovních akcí na světě společně s Bonem a The Edge bylo neuvěřitelným zážitkem,“ cituje web UEFA Garrixe. „Jsem velmi hrdý na to, co jsme společně vytvořili, a jsem nadšený, že to můžeme konečně sdílet se světem,“ dodal umělec.

Spolupráci si pochvalovali i členové U2. „Řev davu je tím, co spojuje hudbu a fotbal, něco, o co obě komunity přišly kvůli tomuto hroznému malém viru, který napáchal tolik škod. Rádi bychom si mysleli, že naše píseň přichází v době, kdy se lidé začínají znovu scházet, i když je to jen v rámci soutěže,“ cituje web U2.com frontmana kapely Bona Voxe.

„Víme, že nejsme lidé, na které kdokoli čeká v souvislosti s blížícím se Eurem, ale pokud bychom dokázali vytvořit soundtrack k několika skvělým dnům a nocím, byla by to čest,“ dodal zpěvák. „Takže teď každý ví, co jsme dělali během lockdownu. Práce s Martinem na této skladbě nás bavila. Nemůžu se dočkat, až letos v létě propadnu fotbalu,“ řekl webu kytarista s přezdívkou The Edge. Hudebník si poté postěžoval, že se na šampionát neprobojovalo rodné Irsko. „Mám tu čest ale mít v srdci ještě jeden další tým. Do toho, Wales!“ dodal The Edge.

Odložený šampionát, který stále ponese číslovku 2020, proběhne poprvé v historii zároveň po celém kontinentu. Celkem v jedenácti městech (Amsterdam, Baku, Bukurešť, Budapešť, Kodaň, Glasgow, Londýn, Mnichov, Řím, Petrohrad a Sevilla) se 24 týmů utká v šesti skupinách.

První zápas se odehraje na římském stadionu Stadio Olimpico 11. června 2021, kde se domácí Itálie utká s Tureckem. Finalisté se střetnou na londýnském stadionu Wembley 11. července 2021. Titul mistrů Evropy obhajuje reprezentace Portugalska. Český tým se v rámci skupiny D (Glasgow a Londýn) utká s Anglií, Chorvatskem a Skotskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované