Hlavní obsah

Fotbalové kluby se vrací k tréninku. Možnost nevyužije jen Slovácko

Foto: SK Slavia Praha / Martin Malý

Fotbalové kluby nejvyšší soutěže, s výjimkou Slovácka, se vrátily zpět k tréninku. Ty probíhají v omezeném režimu.

Reklama

Fotbalisté mají od pondělní povolení začít znovu trénovat. Hráči ale nesmí přijít do kontaktu, dle trenéra Slavie Trpišovského tak trénují jiný sport. I tak se ale k tréninku vrátily všechny kluby, mimo Slovácka a Sigmy Olomouc.

Článek

Vládní nařízení se s úbytkem nově nakažených osob nemocí covid-19 začala mírně uvolňovat. Od pondělního rána se mohou zpět k tréninku vrátit profesionální sportovci. Tréninky ale mají specifická pravidla, která musí dodržovat.

Fotbalisté musí trénovat po skupinkách čítajících maximálně 8 osob. Zároveň hráči v jedné skupině nesmí přijít do bližšího kontaktu. Vládní nařízení udává minimálně dvoumetrové rozestupy.

Foto: SK Slavia Praha / Martin Malý

Hráči v průběhu tréninku dodržovali bezpečnou vzdálenost.

Trénink profesionálních fotbalistů je tak i nadále výrazně omezen. Hráči trénují zejména střelbu a techniku. Od pondělního rána se do tréninku vrátila většina klubů nejvyšší české soutěže. Možnost začít trénovat ve skupinkách zatím nevyužilo jen Slovácko a Sigma Olomouc, která ale začne v úterý.

Týmy cvičení přizpůsobily vlastnímu tréninkovému zázemí. Pražská Sparta využila naráz hned několik hřišť, která nabízí tréninkové centrum na Strahově. „V dopoledních hodinách jsme absolvovali první trénink od pátku 13. března. V jednom čase jsme využili hned tři hřiště. Na každém z nich bylo maximálně osm hráčů a jeden člen trenérského štábu a také kondiční trenér,“ přiblížil Seznam Zprávám první trénink Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Dle předepsaných podmínek Sparta respektovala i minimální rozestupy hráčů. „Všechna cvičení byla koncipována tak, aby přesně splňovala parametry vládních nařízení. Hráči trénovali přihrávky na střední a delší vzdálenost. Proběhlo ale i oblíbené bago, které ale bylo zkrátka větší než obvykle. Z hráčů byla cítit velká vlna pozitivní energie, protože byli rádi, že nemusí trénovat individuálně či jen ve dvojicích,“ komentoval dopolední trénink sparťanů Kasík.

Foto: www.sparta.cz

Sparta trénovala ve třech skupinách a na různých hřištích.

Ke společným tréninkům se po měsíci vrátila i Slavia. Sešívaní trénovali rozdělení na dvě skupinky a na dvou hřištích současně. Hráči do Edenu dorazili každý zvlášť a již převlečení do tréninkového oblečení.

Foto: SK Slavia Praha / Martin Malý

Vládní nařízení ovlivnila i chod tréninku Slavie.

Omezení hráči pocítili, i tak ale byli rádi, že mohou trénovat v početnějších skupinách. „Zatím úplně nemůžeme jít do kontaktu, takže ještě některé hry chybí. Ale dělat přihrávková cvičení a zvyknout si zase na balon je důležité. I ve čtveřicích, když hrajete proti sobě, se to dá potrénovat,“ uvedl obránce Michal Frydrych.

Foto: SK Slavia Praha / Martin Malý

Hráči v průběhu tréninku dodržovali minimální rozestupy dva metry.

Návrat ke společným tréninkům vítá i trenér „sešívaných“ Jindřich Trpišovský i tak ale úplně spokojený nebyl. „Fotbal je založený na kontaktech, na soubojích či krytí míče. Pro hráče je určitě lepší se sejít na hřišti a trénovat ve skupině, než běhat po lese. S fotbalem to ale nemá nic společného,“ komentoval trénink v omezeném režimu Trpišovský.

Foto: SK Slavia Praha / Martin Malý

Pravidla samozřejmě dodržovali i trenéři.

Pondělním tréninkem se na hřiště vrátila i Viktoria Plzeň. „Úderem jedenácté hodiny dopolední to vše začalo. Hráči Viktorky se rozdělili do skupin po sedmi hráčích a obsadili tři travnaté plochy v tréninkovém areálu v Luční ulici. Umělá tráva pak patřila gólmanům. U každého hřiště byly připraveny nádoby s dezinfekcí, s výrazným odstupem měli hráči nachystané i vlastní láhve na pití,“ přiblížil první tréninkovou jednotku klub na svých stránkách.

Návrat ke společnému tréninku si pochvaloval i trenér Viktorie Plzeň Adrian Guľa: „Hodně nás těší, že můžeme znovu trénovat. Sice po skupinách, ale i za to jsme rádi. Obrovskou výhodou je náš tréninkový areál, kde máme dostatečný počet skvěle připravených trávníků. Řešili jsme celý trénink do detailů, aby hráči byli vždy v požadovaném rozestupu, aby se neshlukovali a nebyl tam kontakt,“ uvedl pro klubové stránky.

Slovácko začne až příští týden

Jediný klub nejvyšší české soutěže, který se tento týden ještě rozhodl trénovat individuálně, je Slovácko. „Realizační tým se s hráči dohodl, že v tomto týdnu ještě zachováme individuální plán. Tréninkový proces ve skupinách bychom měli zahájit v příštím týdnu,“ řekl pro klubový web manažer A-týmu Veliče Šumulikoski.

Trenér Slovácka Martin Svědík nepředpokládá, že liga se znovu rozjede dříve než 8. června. Z toho důvodu tak návrat vlastních svěřenců zpět na hřiště nechce uspěchat, na společnou přípravu bude dle Svědíka času dost.

Hráči zároveň dostali individuální plán a tento týden měli mít, vzhledem k náročným běhům v minulém týdnu, volnější. I z toho důvodu se tak Slovácko přiklonilo k variantě začít s tréninkem po skupinkách až v příštím týdnu.

Reklama

Doporučované