Hlavní obsah

Fotbalové ligy se stoply. Sázkové kanceláře jsou teď rády i za stolní tenis

Foto: Profimedia.cz

Když nyní nelze sázet třeba na českou fotbalovou ligu, vezmou někteří klienti sázkových kanceláří v jejich nabídce zavděk třeba i stolním tenisem.

Reklama

Hrozba koronaviru dopadá prakticky na celou planetu a všechna odvětví. Obzvlášť drtivě pak na oblast sportu, kde se kvůli obavě z rozšiřování nákazy ruší obrovské množství soutěží a akcí. A když se zápasy nehrají, nelze si na ně samozřejmě vsadit, což fatálně ohrožuje sázkařský byznys, ve kterém se i v Česku ročně protočí desítky miliard korun. Tedy… Dosud to tak platilo.

Článek

V Česku byly přinejmenším na 30 dní zastaveny všechny ligové soutěže. Hokej už dokonce sezonu „odpískal“ úplně. Nehraje se ve velké části evropských lig v různých sportech, dnes se ke zrušení programu Premier League rozhoupali i v Anglii.

Nabídky sázkových kanceláří tak řídnou. A s nimi i tržby. „Je zřejmé, že k poklesu náběru dojde. A první čísla to i potvrzují,“ připouští Václav Sochor, mluvčí Tipsportu.

Naštěstí pro sázkové kanceláře se alespoň někteří jejich klienti dokážou hbitě přeorientovat. „A z obvykle méně významných sportovních událostí se pak stávají sázkařsky zajímavější akce. Dnes jsme například zaznamenali výraznější nárůst sázek na australský fotbal nebo na stolní tenis. Ale je jasné, že ping-pong není hokejová extraliga, dopady na kurzové sázení mohou být výrazné, záleží na délce a závažnosti krize,“ dodává Sochor.

I Sazka zaznamenala další změnu v chování klientů. V souvislosti se svou číselnou loterijní hrou informovala, že se nyní, v období koronavirových opatření, změnil poměr klientů sázejících v trafikách a na internetu. Normálně si přes web sází Sportku 5–10 procent sázejících, nyní až 25 procent.

Ale zpět ke kurzovým sázkám. V tomto segmentu se letos čekaly žně. Vedle každoročního MS v ledním hokeji se mělo konat i fotbalové Euro a pak olympijské hry. Všechny tyto akce jsou přinejmenším v ohrožení.

A takhle nabitý „sudý“ rok je obvykle pro sázkové kanceláře požehnáním. „Zatímco v sudých letech měl sázkový byznys historicky potenciál dosahovat stabilně dvouciferného růstu, v lichých letech si častokrát vystačil s růstem jednociferným,“ říká Petr Šrain, mluvčí Fortuny. Ta například za rok 2018 evidovala celkové tržby 30 miliard korun a čistý zisk 270 milionů.

Právě probíhající sudý rok 2020 zatím sázkové kanceláře nechtějí příliš predikovat, přirovnávají to k věštění z křišťálové koule. Ale o růstu tržeb si letos patrně budou moci nechat jen zdát.

Pro ukázku a vysvětlení si vezměme za příklad hokejové mistrovství světa. To se mělo konat ve Švýcarsku od 8. května. Ale vše spěje k jeho zrušení. Prestižní časopis The Hockey News napsal, že o neuskutečnění šampionátu je v podstatě rozhodnuto.

Jen za loňské MS v ledním hokeji zaregistrovali v Tipsportu vklady ve výši miliardy korun, dvojnásobek toho, co o rok dříve, patrně zejména proto, že se hrálo blízko na Slovensku, a šampionát tak byl pro Čechy ještě atraktivnější než jindy. Je samozřejmě třeba rozlišovat, že tržby nejsou zisky. Sázkaři pochopitelně na svých tiketech i vyhrávají a sázkové kanceláře jim vyplácejí výhry. Ale je jasné, že bez šampionátu se obrat dramaticky snižuje.

Fortuna nasčítala na loňském hokejovém mistrovství světa vklady za hranicí 500 milionů. Ještě významnější akcí je ovšem pro sázkařský segment tradičně fotbalové Euro. O jeho osudu se patrně rozhodne v úterý 17. března ve videokonferenci UEFA. Nejpravděpodobnějším scénářem je jeho přesun do léta 2021. Na olympijské hry bývají o něco menší náběry nežli na hokej.

„Z dlouhodobých soutěží jsou pak pro nás za standardních podmínek nejzajímavější fotbalová Liga mistrů, Premier League a česká Fortuna:Liga, v tomto pořadí,“ říká Petr Šrain z Fortuny.

„Sázkaři si v případě zrušení nějaké sázkové příležitosti často najdou v nabídce příležitosti jiné, však se ji také snažíme dlouhodobě rozšiřovat i o méně sledované sporty či nižší soutěže z celého světa. Ovšem negativní dopady na kurzové sázení mohou být výrazné, závisí pochopitelně na rozsahu a délce trvání krize,“ připouští Václav Sochor z Tipsportu.

Sázkové kanceláře patří mezi významné sponzory českého sportu. Tipsport je například titulárním sponzorem hokejové extraligy. Na dotaz redakce Seznam Zpráv, zda kvůli zrušení play-off nebude Tipsport krátit své finanční plnění, Sochor odpověděl: „Ze sportovního, fanouškovského i obchodního, sponzorského hlediska bychom preferovali variantu soutěže odložit a dohrát. Případně odehrát bez diváků. Ale samozřejmě plně respektujeme i zrušení některých soutěží. Do rozhodování o dalších krocích nezasahujeme. To necháváme na odpovědných institucích – sportovních svazech a státních orgánech. Ušlé sponzoringové plnění v tuto chvíli neřešíme, v tomto případě zasáhla vyšší moc.“

Fortuna spojila svůj brand s českou fotbalovou ligou, její logo vídáme i na dresech řady klubů. Na otázku, zda sponzorské smlouvy pamatují na to, jestli se odehraje příslušný počet zápasů, nebo ne, odvětil mluvčí společnosti Petr Šrain takto: „Je standardní, že smlouvy tohoto typu na podobné situace pamatují. Nicméně blíže toto nelze komentovat, neboť jsme vázáni mlčenlivostí.“

Reklama

Doporučované