Hlavní obsah

Fotbalové planetě už kraluje Francie, ve finále bohatém na góly přestřílela 4:2 unavené Chorvaty

Foto: Profimedia.cz

Vítěznou branku vstřelil Paul Pogba.

Reklama

V poločase si Francouzi vybudovali náskok 2:1, i díky smolné, ale správně odpískané chorvatské ruce, po níž se kopala penalta. Ve druhé půli už Francie potvrdila roli favorita.

Článek

Francie se podruhé v historii opájí titulem mistra světa. Dvacet let po svém triumfu v roli hráče si Didier Deschamps zopakoval totéž jako trenér. Tuto kombinaci šampionů zvládl jako teprve třetí v dějinách, po Brazilci Zagallovi a Němci Beckenbauerovi.

Francouzi porazili ve finále MS 2018, které se hrálo v moskevských Lužnikách, nováčka velkých finále z Chorvatska 4:2. Víc branek padlo ve finále MS jedinkrát, to když v roce 1958 porazila Brazílie celek domácího Švédska 5:2.

Ale vraťme se zpět k aktuálnímu finálovému zápasu. Před pauzou byli Chorvati zřetelně aktivnějším týmem, přesto šli do kabin s mankem 1:2 a touhou smazat ho. Jenže další dvě inkasované branky už jim pak ve druhé půli šance na obrat vzaly, projevilo se mimo jiné, že Chorvati byli po třech absolvovaných prodlouženích ve vyřazovací části viditelně unavenější.

Oba trenéři poslali do hry na chlup stejné základní sestavy svých týmů jako v semifinále. A brzy začaly padat góly. Do poločasu celkem tři, což se ve finálových zápasech mistrovství světa stalo naposledy v roce 1974, kdy vedení 2:1, jež si tehdy Němci přinesli do druhé části zápasu s týmem Nizozemska, vydrželo Beckenbauerovi a spol. až do závěrečného hvizdu.

Tentokrát v Lužnikách šla do vedení Francie, a to v 18. minutě, po standardní situaci a nešťastném zásahu Chorvata Mandžukiče, jemuž sudí připsali vlastní gól. Podstatné ale bylo jejich rozhodnutí gólové situaci předcházející. Trestný kop, který argentinský sudí Pitana po Griezmannově pádu poblíž šestnáctky nařídil, byl totiž dárkem za faul, který se patrně nekonal.

Chorvaté neskládali zbraně. Naopak v první půli byli jednoznačně aktivnějším a nebezpečnějším týmem. Jenže i když z toho vytěžili Perišičovo vyrovnání, už ve 38. minutě se vedení vrátilo opět do francouzských rukou. A mohla za to přitom ruka chorvatská, jmenovitě Perišičova. Smolná, ale penalta namístě byla. Griezmann proměnil a do šaten se šlo se skóre 2:1.

Chorvaté se logicky snažili o vyrovnání číslo 2. Jenže přitom začali víc a více pootevírat okénka v defenzivě. A když to v 65. minutě bylo po zásazích Pogby a Mbappého už  4:1 pro Francii, nálada v malé zemi na Balkáně, která se do finále fotbalového MS dostala prvně v historii, musela dramaticky ovadnout.

Úspěch Francouzů před utkáním správně prorokoval i Pavel Kuka, podívejte se:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Co se Chorvatům stalo? Nejprve Vidovi utekl Mbappé a přes Griezmanna se pak balon dostal ke střelci Pogbovi. Následně pak Mbappého gól předpřipravil vyvezením míče obránce Hernandez. Mladý Mbappé pak hezky umístil střelu vyslanou zpoza šestnáctky. Po Pelém se stal teprve druhým fotbalistou mladším 20 let, který kdy ve finále MS skóroval.

Ještě jeden další možný výkrut skóre pak v 69. minutě snížením na 4:2 „rozpracoval” nejprve svou fatální chybou a ztrátou míče francouzský brankář Lloris. A z jeho selhání těžil gólovou trefou, tentokrát už vyslanou do té správné branky, útočník Mandžukič. Ten se pro změnu stal prvním hráčem ve finálových duelech MS, který si v zápase o všechno připsal trefy jak do vlastní, tak i soupeřovy sítě. Ve zbytku utkání už ale Chorvati mentální ani fyzickou sílu k boji o zázrak nenašli. Pohár si odváží Francie.

Francie-Chorvatsko 4:2

Branky: 18. vlastní Mandžukič, 39. Griezmann z pen., 59. Pogba, 65. Mbappé - 28. Perišič, 69. Mandžukič.

Rozhodčí: Pitana. ŽK: Kanté, Hernandez - Vrsaljko. Diváci: 78 011.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) - Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) - Giroud (81. Fekir).

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (82. Pjaca) - Brozovič - Rebič (71. Kramarič), Modrič, Rakitič, Perišič - Mandžukič.

Reklama

Doporučované