Hlavní obsah

Fotbalové vysvědčení Seznamu: Citizens s Liverpoolem jednička podtržená. Ďáblové tři minus

O držiteli mistrovské trofeje rozhodlo až poslední kolo Premier League.Video: David Janeczek, Jakub Burian, DIGI Sport

 

Reklama

Jaké byly největší plusy právě skončené sezony v Premier League? Zaprvé velké drama v boji o titul. Znovu platilo, že kdokoli může porazit kohokoli. Největší mínusy? Letecké katastrofy, které vzaly život útočníkovi Emilianu Salovi a thajskému majiteli Leicesteru. Na trávníku pak množící se přehmaty rozhodčích, které ovlivnily výsledky mnoha zápasů.

Článek

1. Manchester City

Hodnocení: 1 podtržená

Obhajoba titulu. Citizens dokonce dlouho snili o „quadruple”, tedy zisku 4 trofejí ze 4 soutěží, v nichž figurovali. Pep Guardiola tým jakoby zase o kousek posunul. Určitou aroganci nahradila větší bojovnost a soudržnost kabiny. Osa Ederson – Laporte – Fernandinho – Sterling – Agüero byla po celou sezonu pevná. Tým se vyrovnal s dlouhodobou absencí de Bruyneho. Bernardo Silva se katapultoval mezi hvězdy.

Trenéra mistrovského Manchesteru City Pepa Guardiolu zhodnotil kouč Jaroslav Hřebík.Video: Seznam Zprávy

2. Liverpool

Hodnocení: 1 podtržená

Nejlepší sezona Reds za posledních mnoho let. Získat omračujících 97 bodů, mít jednu jedinou ligovou porážku a stejně skončit na 2. místě? To je mimořádně kruté… Kouč Jürgen Klopp zapracoval na zabijáckém instinktu týmu, jehož napadání vyvolávalo v řadách soupeře paniku. LFC se naučilo tento náročný styl praktikovat 90 a nikoli jen 70 minut. Muziku tvrdil obranný „maják” Virgil van Dijk coby nejlepší bek a podle prestižní ankety i hráč celé soutěže. Tvořiví a rychlí krajní obránci Alexander-Arnold s Robertsonem se překonávali. Vytýkat Liverpoolu cokoli s výjimkou nezískání titulu by nebylo úplně fér.

3. Chelsea

Hodnocení: 2 -

S novým koučem Sarrim zažila Chelsea v úvodu ročníku start snů. O to hůř potom fanoušci snášeli obrovskou krizi, kdy byl italský manažer kousek od vyhazovu. Rozdíly mezi povedenými a zpackanými zápasy byly podobně jako u Arsenalu až nepochopitelné. V zákulisí se hodně řešilo, že majiteli klubu Romanu Abramovičovi už nejspíš v Británii pšenka nepokvete. Bez opět senzačního Edena Hazarda, který nejspíš v klubu teď už doopravdy končí, by hodnocení bylo méně lichotivé. Budoucnost Blues je vzhledem k uvalenému zákazu transferů krajně nejistá.

4. Tottenham

Hodnocení: 2 -

Bláznivá sezona. V její polovině se zdálo, že Spurs mají ty nejvyšší ambice. Klub, jehož poslední posila dorazila v lednu 2018, ale právě nulová aktivita na přestupním trhu, úzký kádr a zranění klíčových hráčů nakonec dohnaly. Kohouti přistupovali k zápasům stylem hop nebo trop, což jim přineslo vysoký počet 13 ligových porážek a pouhé 2 remízy. Tottenham psychicky sráželo i čekání na nový stadion. Málokdy se stalo, že se klíčoví ofenzivní hráči Dele, Eriksen, Son a Moura „potkali” s formou ve stejném období. Rozpačitě někdy působila i stálice týmu, gólman Lloris. Senzační postup do finále Ligy mistrů, přímá kvalifikace do LM počtvrté za sebou a umístění v ligové tabulce před Arsenalem 3. rok v řadě ale sezonu učinily nezapomenutelnou.

5. Arsenal

Hodnocení: 2 – 3

Proces odstřižení se od éry Arsena Wengera bude delší a složitější, než si všichni, včetně vedení severolondýnského klubu, mysleli. S Unaiem Emerym se Gunners určitě stali nebezpečnějšími směrem dopředu. Aubameyang se s 22 zásahy podělil s Maném a Salahem o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Premier League. V obraně ale Arsenal zůstal strašlivě zranitelný. Obrovský rozdíl zůstal ve výkonech doma a venku. Mimo domácí pevnost získal tým v 19 zápasech jen 25 bodů. Petr Čech začal sezonu coby brankářská jednička, ale po podzimním zranění chytal už jen v Evropské lize. Uvidíme, zda se v této soutěži dostane mezi 3 tyče i ve finále v Baku. To Arsenal potřebuje nad Chelsea vyhrát, aby si zase jednou zahrál Ligu mistrů.

6. Manchester United

Hodnocení: 3 –

Opět se ukázala nejen Mourinhova „kritická” 3. sezona ve stejném klubu, ale taky vnitřní problémy, které jeden z největších klubů světa má. Vzhledem k historické tradici, investicím a finančním možnostem silně neuspokojivá sezona. Fandové United malinko pookřáli po příchodu klubové legendy Oleho Gunnara Solskjaera na lavičku. Nor si prudkým zlepšením výkonů i výsledků řekl o dlouhodobou smlouvu. Závěr ročníku byl ale zase v podání Manchesteru United tristní. Mužstvo dostávalo spoustu gólů. Nasazování Ashleyho Younga nebo Phila Jonese už v druhé polovině ročníku přinášelo jen ironické komentáře. Nečekaně často chyboval i hvězdný David de Gea. Kádr asi čeká slušná perestrojka. Není jasné, kolik na ni Solskjaer dostane peněz.

7. Wolverhampton

Hodnocení: 1 – 2

Bezesporu nejpříjemnější překvapení ročníku. Vlci v sezoně porazili všechny anglické účastníky finále Ligy mistrů a Evropské ligy, tzn. Liverpool, Tottenham, Chelsea i Arsenal. Mimo Top 6 letos nejnepříjemnější soupeř. Nováček v PL pořádně vycenil zuby. Nuno Espírito Santo oprávněně aspiruje na titul trenéra roku. Běhavý, organizovaný a chytře hrající tým. Produktivní Raúl Jiménez.

8. Everton

Hodnocení: 2 – 3

Od týmu se zvučnými jmény a neskrývanými ambicemi se čekalo podstatně víc. Závěrečné 8. místo je díky vydařeným jarním měsícům vlastně ještě milosrdné. Kouč Marco Silva si prožil složité přechodné období, po kterém mohou Toffees v příštím ročníku atakovat třeba i vyšší příčky. Ofenziva Evertonu s Richarlisonem a Sigurdssonem má zvuk. Je třeba zlepšit obrannou fázi.

9. Leicester

Hodnocení: 2 – 3

Na letošní ročník budou v Leicesteru vždycky vzpomínat se zármutkem z tragické smrti oblíbeného thajského majitele. Rodina Srivadtanaprapchových pokračovala v tradici vyhazování koučů po drobné sérii neúspěšných výsledků, což tentokrát odnesl Francouz Claude Puel. Pro Foxes platí něco velmi podobného, co pro Everton. Pereira, Tielemans, Maddison, Barnes a Ndidi mohou vytvořit velmi nebezpečnou kostru týmu. Klíčové bude udržet reprezentačního stopera Maguireho, který je velkou oporou.

Fotbalisté Leicesteru se loučí se svým zesnulým majitelem.Video: AP

10. West Ham United

Hodnocení: 3

Nemít Lukasze Fabiaňského v brance, možná si trenér Manuel Pellegrini už dávno hledal nové angažmá. Velmi nevyrovnané výkony Kladivářů zase zabrnkaly na nervy příznivců tohoto slavného londýnského klubu. Zřejmě i sportovní trápení přispívalo ke komorní atmosféře na Olympijském stadionu, která je považována za jednu z nejhorších v celé soutěži. Po dalším velkém míchání se sestavou v první polovině sezony snad West Ham našel konečně složení základní sestavy. Kromě polské jistoty za zády byly plusem výkony Felipeho Andersona a talentovaného 20letého záložníka Declana Rice.

11. Watford

Hodnocení: 2 –

Skvělý start sezony vynesl Javimu Graciovi oprávněně titul trenéra měsíce. Pak už to šlo zběsile nahoru dolů. Ve větším rozletu zabránil Hornets úzký kádr. Po Doucourém, Capoueovi a hlavně Deulofeuovi byl ale sáhl kdejaký klub. Své si znovu odehráli i veteráni Troy Deeney v útoku a spolehlivý Ben Foster v brance. S Watfordem se i nadále musí počítat. Velkým pozitivem je postup do finále FA Cupu, kde klub vyzve Manchester City.

12. Crystal Palace

Hodnocení: 3

Suverénní záchrana, ale žádný bonus navíc. I od svěřenců Roye Hodgsona se určitě čekalo víc. Orli zářili venku, když dokázali po bombě Townsenda vyloupit Etihad Stadium a zvítězili také na Emirates. V domácím prostředí Selhurst Parku byl tým až 18. Crystal Palace má výjimečného Wilfrieda Zahu, v obraně se vyloupl talent Wan-Bissaka, ale jinak je to spíš šedivý průměr. Kouč Hodgson na sebe upozornil tím, že nechal půlku sezony odchytat Waynea Hennesseyho, aby posléze ročník dochytal Vicente Guaita.

13. Newcastle

Hodnocení: 2 – 3

Díky Rafovi Benítezovi asi jeden z nejlépe koučovaných týmů v lize se mohl vzadu spolehnout na Martina Dúbravku. Slovák udržel 11 čistých kont i díky spolehlivě pracující obranné řadě. V ofenzivě třímali prapor Magpies hodně vysoko autor 12 branek Ayoze Pérez a Venezuelan Salomón Rondón, který k 11 gólům přidal taky 7 asistencí. Další mužstvo s úzkým kádrem, které kromě základní jedenáctky v podstatě nemá co dál nabídnout.

14. Bournemouth

Hodnocení: 3 –

Rychlý a běhavý tým hodně branek vstřelil a ještě víc jich (70) inkasoval. Cherries v památném zápase doma rozdrtili Chelsea 4:0, aby o 3 dny později padli jednoznačně v Cardiffu. Naprosto vypovídající pro celou sezonu, kdy kvůli zdravotním lapáliím zase často chyběl ofenzivní klenot Callum Wilson. V záloze „rozkvetl” maličký Ryan Fraser a skauti si do notýsku jistě poznamenali taky jméno Velšana Davida Brookse. Přestárlá obrana už je za zenitem.

15. Burnley

Hodnocení: 3 – 4

Asi největší „betonáři” na soupeřových hřištích a současně velcí tvrďáci. Oč víc mají Clarets pod Seanem Dychem disciplíny, tím méně mají kreativity. Burnley dokázalo doma porazit Tottenham a remizovat na Chelsea. Matěj Vydra sledoval počínání svých spoluhráčů většinou z lavičky. S jeho stylem se defenzivní týmová filosofie úplně nepotkává.

16. Southampton

Hodnocení: 4

Po 15 odehraných kolech byli Saints na začátku prosince 2018 s jediným vítězstvím v sestupovém pásmu. Klub s výbornou mládežnickou akademií vyhodil Marka Hughese a povolal na záchranářské práce Ralpha Hasenhüttla, který se stal prvním rakouským manažerem v Premier League. Hasenhüttl skutečně jihoanglický tým restartoval a zachránil. V létě bude klub potřebovat sáhnout do pokladny, aby se podobně nervydrásající sezona neopakovala.

17. Brighton

Hodnocení: 3 – 4

Brightonští měli figurovat v klidném středu tabulky, ale až do předposledního kola nakonec bojovali o udržení. Kvalitní gólman Ryan, výborní stopeři Dunk s Duffym a to je asi tak z pozitiv vše. Směrem dopředu byli Seagulls málo nebezpeční. 35 branek ve 38 utkáních je proklatě málo. Den po skončení sezony se klub rozloučil s trenérem Chrisem Hughtonem.

18. Cardiff City

Hodnocení: 3 –

Hubatý zastánce brexitu Neil Warnock málem udržel pro Wales nejvyšší soutěž. Podobně bezejmenný kádr jako Huddersfield, měl disciplínu a tvrdost. Scházel však kvalitní hrotový útočník. Když ho klub v Emilianu Salovi získal, letecká katastrofa vše zhatila.

19. Fulham

Hodnocení: 4

Cottagers si za 100 milionů liber koupili kompletní novou jedenáctku a stejně to na záchranu nestačilo. Klub inkasoval strašidelné množství branek. Od začátku ročníku Fulham hledal složení obranných řad a vlastně ho pořádně nenašel. Za očekáváním zůstal supertalent Ryan Sessegnon, který se po sestupu bude jistě stěhovat na lepší adresu. Klub během sezony vystřídal 3 manažery: Slavišu Jokanoviče, Claudia Ranieriho a Scotta Parkera.

20. Huddersfield

Hodnocení: 5

Tohle bude stručné. Čistokrevná „kule“. Nejhorší tým, nejhorší kádr, o parník nejméně bodů. Do Premier League se suverénně dostal a stejně suverénně sestoupil. Bez kvalitních posil se mise v nejvyšší soutěži ukázala být sebevražedná.

Reklama

Doporučované