Hlavní obsah

Fotbalovou Anglii dobývá český bramborový salát. Za půl miliardy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Tomáš Souček se stal autorem prvního gólu Premier League v roce 2021. Český záložník po zápase přiznal, že má normálně o svátcích pauzu a cpe se bramborovým salátem.

Reklama

Článek

Nejlepší ambasador Česka a českých vánočních zvyklostí ve Spojeném království se jmenuje Tomáš Souček. Jeho výkony na hřišti a upřímné odpovědi v rozhovoru dál zvedají jeho tržní cenu i oblibu u fanoušků.

„Normálně mám na svátky tři týdny volno a jím v Česku bramborový salát,“ okomentoval pro BT ze svého pohledu netradiční sváteční období záložník West Hamu Tomáš Souček poté, co svému týmu vystřelil novoroční výhru na Evertonu 1:0. Soudě podle záplavy komentářů na sociálních sítích zvýšil lásku ke své osobě mezi komunitou Kladivářů o další desítky procent.

„Příznivci žádají pro Součka doživotní zásoby bramborového salátu, skládají na téma Souček a bramborová lahůdka klubové popěvky a českého čahouna označují za nejlepší kauf od časů Francouze Dimitriho Payeta,“ popisuje autor Angličana Jiří Hošek, který se na počest Součkových výkonů a jeho památného rozhovoru rozhodl rubriku podcastu věnovanou Čechům v Premier League pojmenovat Bramborový salát.

Hošek tentokrát do Angličana pozval kromě šéfredaktora magazínu Football Club Karla Häringa také stříbrného medailistu ze ZOH 2018 a vítěze ankety Sportovec roku v kategorii kolektivů, biatlonistu Michala Krčmáře. Ten v Premier League nedá dopustit na Manchester United – a právě výtečná forma tohoto týmu a jeho revival pod vedením odepisovaného kouče Solskjaera se v podcastu také řešily.

Tvrdá slova padala na adresu Franka Lamparda a jeho Chelsea, která v lize prohrála ve čtyřech z posledních šesti zápasů. Hra Blues je stejně nepřesvědčivá jako výsledky a výkon posil, které londýnský klub vyztužily před sezonou za horentní částky.

„Když se podíváme na historii působení manažerů Chelsea za éry Romana Abramoviče a okolnosti jejich vyhazovů, musí nám být jasné, že Lampard je v pěkné kaši, ať se jedná o klubovou legendu, nebo ne,“ poznamenává Hošek. „Jeho procentní úspěšnost v porovnání s jinými odvolanými manažery je dokonce nižší. A víme, že bývalý guvernér Čukotky nepotřebuje moc času, aby kouče vyhodil,“ dodává Häring. Michal Krčmář doporučuje Chelsea zlatou radu sportovců, kterým se nedaří, a sice: vrátit se k základům a tvrdě na sobě pracovat.

Trio diskutujících jako obvykle řešilo i dotazy posluchačů. Shodlo se, že trest pro Edinsona Cavaniho za použití slůvka „negrito“ na sociálních sítích, které i podle lingvistů nemělo vůbec rasistický podtext, je absurdně vysoký. Uruguayec si 3 zápasy nezahraje, musí zaplatit pokutu 100 000 liber a ještě se zúčastnit dvouhodinového vzdělávacího kurzu.

„V Anglii se tresty před sezonou zpřísnily. Jakmile byl útočník obviněn, už FA nemohla jít pod určitou hranici trestu. Navíc na britských ostrovech jsou na cokoli, co se týká rasismu, extrémně hákliví,“ připomíná Häring. Fotbalová asociace Uruguaye mezitím oficiálně vyzvala anglickou FA, aby trest pro Cavaniho vzala zpátky a omluvila se za „kulturní imperialismus a ignoranci“. Svého kolegu z uruguayské reprezentace podpořili i Cavaniho spoluhráči.

Celou aktuální epizodu podcastu Angličan s Jiřím Hoškem, Karlem Häringem a Michalem Krčmářem, včetně dalších dotazů posluchačů nebo sázkařského okénka, si poslechněte v přehrávači nahoře nad textem.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované