Hlavní obsah

Fotbalovou Plzeň prověří tým, jehož majitele vystrašily dvě tuny heroinu a hvězdu sexuální skandál

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Mathieu Valbuena, nyní asi největší hvězda Olympiakosu, vpravo jeho bývalý kamarád Karim Benzema. Spojil a rozdělil je příběh vskutku nevšední.

Reklama

Být to pohádka, mohla by se jmenovat Tři oříšky pro Viktorku. Fotbalisté Viktorie Plzeň si totiž vytkli smělý cíl: i z takzvané nemistrovské větve se pokusí prodrat do Ligy mistrů. Pokud se to má podařit, musí zdolat tři těžké soupeře. A ten první se v Plzni představí už dnes večer od 19 hodin. Bude to řecký vicemistr Olympiakos Pireus.

Článek

Problém je v tom, že Řekové mají samozřejmě stejný cíl jako Západočeši. A nejen fotbalisté, v první řadě pochopitelně majitel Olympiakosu. Tím je Evangelos Marinakis, původní profesí rejdař a povahou poněkud arogantní bouřlivák, který zejména na fotbalových stadionech opravdu nemá ve zvyku své prudké emoce jakkoli krotit. Nebo se někomu, například nešťastným rozhodčím, za svá mnohdy nevybíravá slova dodatečně omlouvat.

Ono to jde tak nějak snáz, když váš majetek, který už nyní mimo jiné obsahuje i velkou mediální divizi, vyčíslují na zhruba 650 milionů dolarů.

I v boháči Marinakisovi by se ale nejspíš krve nedořezal, když v roce 2014 v přístavu Pireus zadrželi celníci loď Noor 1. Na její palubě objevili 2,1 tuny heroinu. A právě Marinakise vyšetřující složky s tímto kontrabandem spojily a obvinily ho z drogových obchodů.

Státní zástupce ovšem brzy nato obvinění označil za nedůvodná. A Marinakis, bývalý šéf řecké ligy či viceprezident řecké asociace, se mohl zase v klidu vrátit ke svým fotbalovým hračkám. Vedle Olympiakosu Pireus drží totiž ve svém vlastnickém portfoliu ještě jednu. A slavnou. Jmenuje se Nottingham Forest a jde o anglický klub, který sice nyní hraje doma až druhou nejvyšší soutěž, ale v letech 1979 a 1980 vyhrál dvakrát Pohár mistrů evropských zemí. Což byla soutěž, jež historicky předcházela Lize mistrů.

Když se vrátíme k Olympiakosu, musíme konstatovat, že právě v Lize mistrů je jako doma. Za posledních 10 sezon hrál její základní skupinu sedmkrát. A vybudoval si díky tomu obrovskou dominanci v řecké lize, kterou za posledních 23 ročníků vyhrál v 19 případech.

Ale jako z udělání zrovna v posledních dvou sezonách nikoli, takže linie takřka permanentních startů v Lize mistrů je narušena a to Marinakisovi a také četným fanouškům klubu samozřejmě vadí. A chtějí to napravit. Jenže v cestě stojí Viktoria Plzeň.

Mimochodem, minulý ročník řecké ligy vyhrál PAOK Soluň, staronový tým Miroslava Stocha, opravdu pozoruhodným způsobem. A sice bez jediné porážky, jen se 4 remízami v celé soutěži. Druhý Olympiakos na něj v tabulce ztratil 5 bodů.

Na začátku tisíciletí, kdy ještě Olympiakos vlastnil Sokratis Kokkalis, který díky podílu v loteriích a v telekomunikačním průmyslu kontroloval jeden čas majetek ve výši až 2,1 miliardy dolarů, se klub dočkal nového stadionu. A na něj si přivedl největší hvězdu v dějinách klubu, brazilského fenoména Rivalda.

Když se z minulosti přehoupneme do dnešních dní, shledáme, že největší hvězdou klubu je nyní Kostas Fortunis. Jenže ouha, tvůrce hry týmu má poraněné koleno. A tak se v Plzni na jeho pozici pokusí zazářit Mathieu Valbuena. Francouzský fotbalista, jehož osud obdařil také nevšedně bizarním příběhem.

Účastníka MS 2010 i 2014 totiž před časem vystrašil gang vyděračů, který mu vzkázal, že má v držení na mobil natočenou sexuální scénku, v níž Valbuena hraje hlavní roli. A rozhodně ne s manželkou… Aby toho nebylo málo, zásadní roli v celém příběhu sehrál Valbuenův kamarád, tedy do té doby kamarád. Slavný Karim Benzema, útočník Realu Madrid.

Ten měl zapotřebí, navzdory svému exkluzivnímu postavení, Valbuenovi tvrdit, že inkriminovanou nahrávku viděl a přemlouvat Valbuenu, aby opravdu zaplatil vyděračům, které Benzema znal z časů svého drsnějšího dětství, a proto s nimi držel partu. Když věc začala řešit policie, Benzema u výslechu prohlásil, že si všechno vymyslel.

Didier Deschamps, trenér francouzské reprezentace, byl s případem hotov jedna dvě. Z národního týmu okamžitě vyřadil jak Benzemu, tak Valbuenu. Vzhledem k mimořádné kvalitě dalších hráčů kádru si to mohl v klidu dovolit. A jmenovaní pánové tak přišli jak o domácí Euro 2016, na kterém Francouzi hráli finále, tak o šampionát v Rusku, kde se Deschampsův tým probojoval k titulu mistra světa.

Nevysokému Valbuenovi je teď 34 let, po Olympique Marseille, Dynamu Moskva a Lyonu si v posledních dvou letech vyzkoušel tureckou ligu v dresu Fenerbahce. A letos v létě posílil jako volný hráč mužstvo Olympiakosu.

Dnes ho tedy čeká duel v Plzni, za týden odveta v Pireu, přístavu, který už je léta součástí aténské metropolitní aglomerace. Ví se dokonce, že úspěšnějšího z dvojice Plzeň–Pireus čeká v dalším předkole turecký vicemistr Istanbul Başakşehir, kde hrává třeba Robinho, někdejší hvězda Realu Madrid či Manchesteru City.

K postupu do Ligy mistrů by Plzeň musela postupně vyřadit Olympiakos, Başakşehir – a pak ještě jednoho, dosud neurčeného soupeře.

K tomu, aby Plzeň v nadcházejícím ročníku hrála alespoň skupinovou fázi Evropské ligy, vedou dvě cesty. První znamená vyřadit Olympiakos – a v tu chvíli má Viktoria skupinu Evropské ligy jistou.

Je tu ale ještě jedna opravná šance i v případě vypadnutí s řeckým vicemistrem. V takovém případě by přišlo přeřazení plzeňských fotbalistů do 3. předkola Evropské ligy, kde by čekal Royal Antverpy. A v případě postupu přes něj pak ještě jeden kvalifikační soupeř.

Viktoria Plzeň má vše ve svých rukou, Ligu mistrů hrála už třikrát, naposledy v minulé sezoně. A ten sladký sen, třeba v podobě zápasů s Realem Madrid, by si samozřejmě zopakovala moc ráda.

Jen je k tomu třeba rozlousknout tři oříšky pro Viktorku.

Reklama

Doporučované