Hlavní obsah

Fotbalový agent Zíka: Sparta byla tucet let bez Ligy mistrů, tak to doktor Křetínský zkusil jinak

Co si o současné Spartě myslí agent Pavel Zíka?Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Zkušený fotbalový agent Pavel Zíka se podílel na přílivu cizinců do Sparty, stál ale i za atraktivním angažmá gólmana Dúbravky v Anglii.

Článek

Na fotbalovém transferním trhu se jako agent pohybuje Pavel Zíka zhruba dvě desítky let. Stál mimo jiné za přestupem brankáře Petra Čecha z Rennes do Chelsea.

A tak může i srovnávat. Třeba s letošním transferem dalšího exsparťanského brankáře, tentokrát Martina Dúbravky do Newcastlu. „Jedna věc tam byla společná pro oba, ligová premiéra proti Manchesteru United spojená s výhrou 1:0, ta se podařila Petru Čechovi i Martinu Dúbravkovi, kterého pak fanoušci Newcastlu vyhlásili hráčem měsíce,“ usmívá se Zíka.

K exkluzivnímu angažmá v anglické Premier League pomohla podle něj slovenskému gólmanovi i příznivá hra osudu. Ta totiž poslala slovenskou reprezentaci ke kvalifikačním utkáním i do Anglie a Skotska. „A Martin svými výkony ostrovní publikum velmi zaujal. Včetně Rafy Beníteze, manažera Newcastlu,“ zdůrazňuje Zíka.

V rozhovoru pro Seznam glosoval i situaci v pražské Spartě, která v létě změnila strategii a začala investovat do četných příchodů zahraničních fotbalistů.

„Po dvanácti letech marného čekání na Ligu mistrů se doktor Křetínský, majitel Sparty, rozhodl jít touto cestou. Podle mě je to cesta správná a nemůže se po ní vydat každý,“ míní Zíka. „Shodnu se ale s Tomášem Rosickým, že byť ti hráči byli vyskautovaní správně, přišlo jich asi až příliš mnoho najednou,“ dodává agent, který v zimě pomohl dovést i rumunského reprezentanta Nicolae Stanciua a jeho krajana, brankáře Florina Nitu.

Stanciu je klientem rumunské agentky Anamarie Prodanové-Reghecampfové. Co bylo pravdy na tom, že její manžel Laurentiu, někdejší kouč klubu Steaua, figuroval ve sparťanských plánech mezi možnými nástupci trenéra Andrey Stramaccioniho? Čeho si Angličané na brankáři Martinu Dúbravkovi cení vedle jeho rozehrávky nohama? A kolik za něj v létě Spartě doplatí? Jaké peníze si čeští hráči mohou vydělat v polské lize? A proč jsou teď na evropském trhu „v módě“ slovenští reprezentanti? Odpovědi zazní ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE

Reklama

Související témata:

Doporučované