Hlavní obsah

Neodcházím z politiky navždy, věří dlouholetý občanský demokrat Pelta

„Až se vyřeší mé osobní problémy, tak v budoucnu třeba budu znovu kandidovat,“ řekl Seznamu obviněný fotbalový boss a člen ODS Miroslav Pelta.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šestkrát kandidoval v komunálních volbách za ODS a pokaždé uspěl. Kontroverzní fotbalový boss a podnikatel Miroslav Pelta patří mezi matadory lokální politiky. Letos poprvé se ale rozhodl ustoupit do pozadí a téměř po čtvrt století se neobjeví na kandidátce své strany. Je to definitivní konec, nebo se po čase vrátí znovu do politiky?

Článek

„Těch 24 let v komunální politice je dlouhá doba. Vzhledem k tomu, že jsem obviněn a že moji účast na kandidátce může využít politická konkurence jako negativum vůči ODS, jsem se rozhodl, že si odpočinu a stahuji se do doby vyřešení kauzy z veřejného života. Všechno jednou končí a já jsem v situaci, kdy doufám, že až se vyřeší mé osobní problémy, tak v budoucnu třeba budu znovu kandidovat,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.cz Miroslav Pelta krátce poté, co zatím naposledy vystoupil veřejně v roli komunálního politika na mimořádném jednání zastupitelstva v Jablonci nad Nisou.

Pelta, který je přes rok trestně stíhaný kvůli rozdělování dotací do sportu, byl v pozici politika v Jablonci nad Nisou u všech důležitých obchodů, investic, staveb a změn v územním plánu.

Před deseti lety se jako zastupitel podílel na rozhodování o prodeji místní teplárny. Město tehdy lidem slíbilo, že radnice bude mít cenu tepla pod kontrolou. To se však nestalo a částky za vytápění postupně vyšplhaly mezi nejvyšší v zemi.

Zároveň byl také u toho, když magistrát zhruba o 5 let později koupil teplárenský podnik zpět do svého vlastnictví za více než 200 milionů.

Fotbalový funkcionář a lobbista Pelta je vnímán jako kontroverzní postava, které část občanů města fandí, zatímco druhá ji ostře kritizuje.

„U všeho, co jsme projednali na klubu, pokaždé držel slovo. Toho jsem si na Mirkovi vždycky vážil. A nemá to vůbec nic společného s jeho jinými aktivitami. Vím, že pomohl městu a že jsme spolu jezdili i na ministerstva lobbovat v tom dobrém slova smyslu za projekty, které se poté realizovaly ve prospěch města. Z tohoto pohledu je škoda, že už nekandiduje. Protože má opravdu odpracováno,“ říká jeho spolustraník a někdejší starosta Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský z ODS, který působil v čele radnice dvanáct let.

„Osobně jsem rád, že po neuvěřitelných 24 letech pan Pelta v zastupitelstvu končí. Byl často ve střetu zájmů a bylo s ním spojeno hodně kontroverzí. Byl zapleten do kauz ohledně rozdělování dotací do sportu. Nechci zpochybňovat jeho přínos pro město, ale myslím si, že ve výsledku mu nedělal dobré jméno,“ upozorňuje naopak Peltův dlouholetý kritik a opoziční zastupitel Jakub Macek (Změna pro Jablonec).

Že známý fotbalový boss a podnikatel už nekandiduje v barvách ODS, považuje za ztrátu pro místní politiku i dosluhující primátor města a poslanec Petr Beitl: „Je to člověk, který má obrovské zkušenosti s prací zastupitele a zároveň z obchodu, vyjednávání i práva. A to jsou věci, které se velmi těžko nahrazují.“

„Jak paní Peltová, tak pan Pelta mají v Jablonci nad Nisou své místo. Odvedli tu ohromný kus práce. Asi málokdo si to pamatuje nebo to dnes dokáže ocenit. Ale já je takto vnímám,“ komentuje současný náměstek primátora Lukáš Pleticha z konkurenční ČSSD působení a vliv nejen Pelty, ale i jeho dlouholeté manželky Simony, na život v malém městě.

Političtí oponenti ODS před volbami v roce 2006 kvůli Peltovi vytýkali masivní investice do fotbalového stadionu. Město ho tehdy přestavělo a atletický stadion na Střelnici přesunulo opodál. Podle kritiků akce šlo o zbytečné vyhazování peněz.

Jen v letech 2003 až 2006 dal Jablonec nad Nisou do fotbalové i atletické části stadionu Střelnice 286 milionů korun, z toho téměř 130 milionů tvořily dotace. Pelta měl podle tehdejšího starosty a spolustraníka za ODS Jiřího Čeřovského zásadní podíl na tom, že radnice dotace získala.

Kritizován je už řadu let v souvislosti s osobou Miroslava Pelty i prodej nevyužitých luk a polí na Proseči nad Nisou, které od města odkoupil v roce 2008. Územní plán s nimi po změně od roku 2011 počítá jako se stavebními parcelami. Hodnota Peltových pozemků se tak podle některých odhadů až ztrojnásobila.

V souvislosti s loňskou kauzou poskytování dotací do sportu policejní vyšetřovatelé před několika týdny obstavili fotbalovému bossovi v Jablonci nad Nisou dvě nemovitosti odhadem bezmála za 30 milionů korun. Nemalou část majetku Pelta ještě předtím přepsal na manželku Simonu.

Jako politik Pelta vždycky uspěl. Až na jednu výjimku, v roce 2012 neprošel jako kandidát ODS do zastupitelstva Libereckého kraje.

Reklama

Doporučované