Hlavní obsah

Fotbalový glosář: Česko není Anglie a můžou za to i televizní práva. Proč, odhalují Mádl a Staněk

Podívejte se na nový rozhovor ve fotbalovém glosáři.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Další díl fotbalového glosáře Luďka Mádla, tentokrát se role hosta ujal Luděk Staněk.

Článek

Proč si anglické kluby můžou koupit, na koho si ukážou? Protože se po celém světě skvěle prodávají vysílací práva na Premier League. O 35 miliardách korun na sezonu si sice česká HET liga vždycky bude muset nechat leda zdát, ale její účastníci už alespoň trochu přemýšlejí o tom, proč i v zemích, jako jsou Portugalsko, Belgie či Řecko, prodávají televizní práva ve srovnání s českou soutěží víc než desetkrát výhodněji.

S velkým jásotem se nedávno liga odtrhla od Fotbalové asociace ČR s tím, že si pod hlavičkou Ligové fotbalové asociace zobchoduje vysílací práva sama a mnohem líp než kdy předtím. A předpokládalo se, že poprvé budou práva na volném trhu v létě 2018.

Jenže pak se přišlo na to, že dosavadní smluvní partner, firma Pragosport Jaroslava Vacka, využila dosud utajované opce - takže si příslušná práva podrží až do roku 2020.

V probíhající sezoně za ně podle kvalifikovaných odhadů platí až 140 milionů korun, přičemž zhruba 20 milionů se údajně proplácí v barterových obchodech.

Kolik Pragosportu za možnost vysílat českou ligu platí O2 TV a Česká televize, potažmo isport.cz a Tipsport TV za právo streamovat zápasy na internetu, se neví. Jisté je, že na účty jednotlivých prvoligových klubů přijde tak 8 milionů korun ročně. A nějaké drobné i klubům druholigovým.

A teď pozor! Příští sezona už proběhne v novém hávu, po 30 kolech první fotbalové ligy se totiž ještě bude hrát i nadstavba o titul, poháry a záchranu.

A klubům za tyhle zápasy navíc slíbil Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, celkem 42 milionů navrch oproti dosavadním zvyklostem. S tím, že přidá každému prvoligovému klubu dva miliony, na celou druhou ligu pak rozdělí balík dalších 10 milionů.

Na minulém ligovém shromáždění už Svoboda v diskuzi prezentoval, jak toho chce dosáhnout:

Řekl si o tu sumu Pragosportu. Přičemž Jaroslav Vacek, šéf Pragosportu, s navýšením svého plnění o 42 milionů souhlasí, ovšem za podmínky, že mu liga prodlouží kontrakt na několik dalších sezon.

Čili na žádnou volnou soutěž, která by vyšroubovala cenu televizních práv na maximum, to jaksi zase nevypadá. A partička, která tu s ligovými právy obchoduje dlouhá léta, si zase přijde na své.

Takhle se ovšem české kluby k cenám běžným i ve srovnatelně velkých a fotbalově úspěšných zemích nepropracují nejspíš ani za padesát let.

A tak se raději koncentrují na zdroj, který se jim teď, možná paradoxně, jeví jako dosažitelnější - tedy pro Viktorii Plzeň obzvlášť. Po 11 odehraných kolech už si vybudovala luxusní jedenáctibodový náskok na druhou Slavii (a třetí Olomouc). A šanci proměnit mistrovský titul v přímý start v Lize mistrů, na kterém může „trhnout” až půl miliardy, je tak neskutečně blízko.

Ve Švýcarsku sice Vrbovi hoši v Evropské lize v duelu s Luganem nečekaně zakopli, v domácí lize na ně ale jejich loňský trenér Roman Pivarník, nyní na lavičce Brna, žádné zvláštní sítě neuchystal, současná Zbrojovka přeci jen pro Viktorii není soupeř.

Všeobecně se očekává, zda za dva týdny přibrzdí plzeňskou jízdu Slavia, další možné vykolejení plzeňského expresu už lze na podzim čekat snad leda v Karviné či snad ještě spíše v Teplicích.

Ale nikdy nejsou vyloučena další překvapení, o tom by mohli vyprávět slávisté, kteří v neděli nezvládli domácí duel proti Liberci.

Po cestě ze Španělska, kde červenobílí uhráli ve čtvrtek parádní remízu na stadionu Villarrealu, sice trenér Šilhavý sestavu řádně „zrotoval”, ale i tak jako by chyběla jiskra a důraz. Toho měli naopak Liberečtí na rozdávání. Na rozdíl od mnoha jiných se navíc v Edenu nestáhli někam do hloubi pole, ale vysunutým presinkem napadali slávistickou rozehrávku už v jejím zárodku. Hušbauer a spol. neměli potřebný klid, navíc hrotový útočník Škoda není zrovna v optimální formě, balony mu utíkaly… A než se trenér Šilhavý rozkýval k tomu, aby mu na hřiště poslal na pomoc goleadora Necida, bylo to už 0:2. A tedy pozdě.

Vyčkejme trpělivě věcí příštích: Pokud Slavia do konce podzimu nestáhne plzeňský náskok, nelze vyloučit, že se budou hledat nová řešení. Jedno takové, ve složení Nezmar - Trpišovský, se v libereckém balení představilo v Edenu ve velmi dobrém světle.

Zazářila konečně i Sparta, speciálně její nově objevená střelecká hvězda jménem Josef Šural. Hattrickem se blýskl v Jablonci, kde parádně fungovalo jeho spojení s centry značky Vatajelu. Možná leckomu přijde paradoxní, že Sparta hrála nejlíp, když - nepočítáme-li Slováky - poskládala základní sestavu jen ze starousedlíků a Mandjecka. Další nákladné letní posily - jako Ben Chaim, Biabiany a Mavuba - usedly v úvodu na lavičku, Janko už dávno nepatří ani na ni.

V zásadě platí, že na Spartě disponují obrovským množstvím hráčů a stále moc nevědí, co s nimi. Tak třeba do Jablonce dorazili bez Lafaty, že prý si ho šetří na Baník. A trojice Karavajev, Frýdek, Juliš hrává za juniorku. Kapku luxus, napadne jistě mnohé… V ligové tabulce je Sparta pátá.

Reklama

Související témata:

Doporučované