Hlavní obsah

Fotbalový glosář: Hra o trůny teď už nejspíš bez Sparty? Řeší Mádl s Šídlem

Fotbalový glosář Luďka Mádla se věnuje nedělnímu souboji Sparty s Viktorií Plzeň.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Sparta se po prohře s Viktorií Plzeň propadla na šesté místo a ztrácí už na titul patnáct bodů.

Článek

Fotbalová Sparta se v létě vydala cestou experimentu, který byl o třídu ambicióznější a dobrodružnější než všechny před ním. Naopak Viktoria Plzeň vsadila na to, že to, co fungovalo před pár lety, se rozjede zas, byť součástky už krapet zestárly.

Na Letné angažovali italského trenéra a cestou masivních investic do četných zahraničních posil překopali kádr k nepoznání. V Plzni si znovu plácli s trenérem Pavlem Vrbou a ten oživil svou předchozí práci s osvědčenými pardály.

Kam tyto tak rozličné cesty nakonec opravdu dojdou, budeme moci objektivně vyhodnotit až ve vzdálenějších časových horizontech. První dobrou možnost takového účtování jistě nabídne konec sezony: přinese zejména zjištění, který klub coby český mistr 2017/18 případně využije šance desetiletí a proklouzne přímo do Ligy mistrů.

Zatím víme, jak se oba projekty vyvinuly po odehrané třetině soutěžního ročníku. A zároveň také po vzájemném utkání, které coby šlágr 10. kola právě fotbalisté Sparty a Plzně nabídli.

Podívejte se, jak se rozhodčí Radek Příhoda připravoval na šlágr kola Sparta proti Plzni.

Rozhodčí Radek Příhoda se chystá na šlágr mezi Spartou a Plzní.Video: David Janeczek

Co se týče zápasu samotného, ve sparťanech se jistě mlely dva protichůdné pocity. Porážka 0:1 je dozajista krušila, na druhou stranu si ale mohli říct: Prohrálo se, ano, ale byl to nejlepší výkon Sparty v sezoně.

Z hejna vyplašených vrabců rozesetých po poli, co se spolu vrabčí řečí nedomluví, a tak si občas i sobě navzájem z frustrace trochu rozčepýří frizuru, tady byl znovu a konečně opět fotbalový tým, který ví, čeho chce dosáhnout a jak to udělat. Zejména tedy, když akci rozehraje a nadiriguje přímo na trávníku Tomáš Rosický, v podmínkách české ligy fotbalista z jiného vesmíru.

Pod tlak Sparta plzeňský tým, bránící těsný náskok, na Letné dostala, vyrovnávací branku ale nevstřelila.

A z toho pro ni plyne smutná zvěst, že po 10 kolech nastřádala na plzeňského lídra už opravdu velkou ztrátu 15 bodů. A asi tedy neprohloupí ten, kdo si už teď dovolí říct, že myšlenka na titul se opět odkládá.

I proto, že se očekávané počáteční efekty obou klubových strategií naplnily ne na 100, ale na 1000 procent. Čekalo se, že Sparta v novém složení bude trochu tápat. A že Plzni půjde součinnost ze starých časů k duhu.

Ale že Sparta poztrácí tolik - a že Plzeň neztratí vůbec nic, to asi překvapilo všechny. A vygenerovalo zmiňovaný patnáctibodový rozdíl, který už se pro zbytek sezony v danou chvíli jeví jako patrně nepřekročitelný.

Pro Spartu by ale měla být důležitá tendence. Pokud trenér Andrea Stramaccioni konečně našel sestavu a v souvislosti s tím i herní model, který týmu a jeho přednostem vyhovuje, mělo by být otázkou času, kdy Sparta zvýší také efektivitu a začne se tabulkou posouvat vzhůru. Přesto bude mít nejspíš pořádnou honičku i s tím, aby skončila alespoň druhá.

A to navzdory tomu, že Daniel Křetínský, majitel Sparty, vytáhl z pomyslné peněženky zhruba 500 milionů korun, aby z nich zaplatil za nové hráče přestupní částky, podpisové bonusy a pokryl jejich roční příjmy.

Je to skoro k pláči pustit z dlaně tolik peněz - a být šestý, s vědomím, že už po třetině soutěže nejspíš liga utekla. A jako cíl už vám zbývá leda Mol Cup.

Další sezona už třeba Křetínského investici zúročí, uvidíme. Půlmiliarda, kterou lze nastřádat za účast v Lize mistrů, ale může prodloužit pobyt Viktorie Plzeň mezi českou superelitou, byť nedisponuje tak silnými vlastními finančními zdroji jako Sparta či Slavia. Právě červenobílí se ještě pokusí do tohoto procesu zasáhnout. Sparta už ze hry o nejbližší mistrovský trůn nejspíš vypadla. Nebo ne?

Reklama

Související témata:

Doporučované