Hlavní obsah

Fotbalový glosář řeší, do čeho Tvrdík hodil vidle. A Stramaccioniho označil za muže, co oškubal šéfa Sparty

Glosář Luďka Mádla zejména o změně trenéra ve Spartě a televizních právech.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako rozporuplné vnímají trenérské působení Stramaccioniho v pražské Spartě fotbaloví glosátoři Seznamu, tedy Luděk Mádl s Jiřím Hoškem.

Článek

„Pokus vedení Sparty angažovat jako trenéra cizince vnímám jako velmi pozitivní krok ve snaze rozbourat ten tradiční český ,jánabráchismus',” poznamenal Hošek.

Mádl naproti tomu vnímá Stramaccioniho působení jako nekonečný experiment, ve kterém se v sestavě pořád protáčeli další a další hráči a mužstvo podle něj nikdy nevytvořilo sourodé těleso.

„Co hůř... Když použiji hodně tvrdého slova, skoro mi přišlo, jako by pan Stramaccioni byl součástí nějaké mafie, která stála za tím, že se ve Spartě ocitlo až příliš mnoho zahraničních hráčů, u kterých jejich herní kvalita výrazně neodpovídala jejich pořizovacím a provozním nákladům, tedy platům,” dodal ještě. „A pokud bylo cílem celé operace oškubat majitele Sparty Daniela Křetínského, tak se to asi bohužel podařilo.”

Řeč se svezla také k rozvířené debatě o prodeji televizních práv na českou fotbalovou ligu na období 2020-24. „Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, když to řeknu lidově, na poslední chvíli hodil vidle do chystaného prodloužení spolupráce se společností Pragosport, kterou už měl uchystanou šéf ligy Dušan Svoboda,” zmiňuje Mádl.

Ten míní, že právě s účelem zmařit včas tento plán zmínil nyní Tvrdík nabídku společnosti Médea, potažmo televize Barrandov. „Možná tím jen chce získat čas, protože třeba už za několik měsíců může čínská firma CEFC, jejíž zájmy Tvrdík v Česku zastupuje, ovládnout televizi Nova. A na ní by si fotbalové přenosy nejpíš mnozí dokázali představit mnohem snáz než na TV Barrandov.” Zároveň ovšem existuje i varianta, že bude mít majitel Slavie, tedy firma CEFC, kvůli vyšetřování jejího předního představitele v Číně v příštích týdnech primárně dost problémů spíše sama se sebou.

Proč jsou vysílací práva na ligu dlouhodobě až směšně podhodnocená? Kteří vlivní lidé českého fotbalu se pohybují poblíž společnosti Pragosport, jež práva na ligu tradičně získávala bez toho, že by byl vypsán řádný tendr? Co udělal Andrea Stramaccioni ve Spartě dobře a kde selhal? Proč se Manchester City řítí tak neochvějně za anglickým ligovým titulem a kdy už skončí utrpení příznivců Arsenalu s jejich stárnoucím manažerem Arsénem Wengerem? Odpovědi na tyto otázky hledají Luděk Mádl s Jiřím Hoškem ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované