Hlavní obsah

Fotbalový glosář řešil, zda je kouč Šilhavý ten pravý. A Jarolímovy miliony srovnal s padákem pro Žaludu

Jaroslav Šilhavý (vlevo) je novým koučem fotbalové reprezentace, taktovku převzal od Karla Jarolíma (vpravo).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalová reprezentace má nového trenéra. Jak může Jaroslav Šilhavý národní tým pozvednout? Fotbalový glosář nabídl tato řešení: Zkvalitnění komunikace s hráči, vylepšení atmosféry v týmu a nalezení funkčního taktického konceptu.

Článek

Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů. Chtít něco takového po novém kouči národního týmu fotbalistů Jaroslavu Šilhavém by na jednu stranu bylo bláhové. Na stranu druhou je něco takového zapotřebí.

Na nepovedenou kvalifikaci o mistrovství světa 2018 navázal tým zoufalými zářijovými výkony proti Ukrajině a Rusku. Po nich odstoupil Šilhavého předchůdce Karel Jarolím. A nový kouč má teď zbývající tři zápasy Ligy národů a listopadový přátelský duel v Polsku na to, aby mužstvo pozvedl natolik, aby se stalo konkurenceschopným v blížící se regulérní kvalifikaci Eura 2020.

Právě jen na tuto kvalifikaci ostatně dostal Jaroslav Šilhavý a jeho asistenti smlouvu. S opcí na případný závěrečný turnaj.

Unikla vám první tiskovka nového reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého? Tady si ji můžete přehrát:

Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

Jak může Šilhavý hru národního týmu zlepšit? „Patnáct nových hráčů, kteří by snad doposud byli nespravedlivě opomíjeni, odnikud nevyčaruje, takoví nejsou,“ upozorňuje Luděk Mádl v pravidelném fotbalovém glosáři, ve kterém debatoval s Jiřím Hoškem.

Ani lepší míčovou techniku už reprezentační trenér nikoho nenaučí, Šilhavý se tedy musí zaměřit jiným směrem. „Předpokládejme, že s hráči rozvine lepší komunikaci, ta za jeho předchůdce poněkud vázla. A přinejmenším nový kouč v týmu vytvoří lepší atmosféru. Pak bude zapotřebí najít taktický koncept, jenž by souboru hráčů, který je k dispozici, mohl na hřišti vyhovovat a mohl vést k tomu, aby byl soupeřům nebezpečný,“ dodal Mádl v glosáři.

Debata se ještě stočila i k předchůdci Šilhavého. Veřejnost zaujala zejména informace některých médií, že si měl Karel Jarolím na konci svého působení u národního týmu odnést jako „výslužku“ 3 miliony korun.

„Mám potvrzenou informaci, že se fotbalová asociace nakonec s Jarolímem domluvila na vyplacení poloviny takzvaného zlatého padáku, který mu zajišťovala smlouva,“ říká Mádl. „Když budeme vycházet z principu, že takový padák obvykle obnáší 12 měsíčních platů, tak by to vycházelo. Při vědomí toho, že Jarolím fakturoval měsíčně zhruba 640 000 korun, tak po odečtení daně z přidané hodnoty vychází půl milionu na měsíc. Po vynásobení dvanácti měsíci jsme u šesti milionů, a když víme, že si Jarolím vzal polovinu, tak se k těm 3 milionům snadno dobereme,“ počítá Mádl nahlas.

Glosář ale připomněl, že kupříkladu Jaroslav Šilhavý si po svém odchodu ze Slavie v souladu se smlouvou, jejíž platnost mu klub vypověděl, nechal vyplatit 18 měsíčních platů. „A když zabrousíme do manažerského světa mimo fotbal, tak v paměti zůstává například Petr Žaluda, někdejší generální ředitel Českých drah, který z této funkce odešel se čtyřiadvaceti půlmilionovými platy, tedy s 12 miliony korun,“ doplnili Mádl s Hoškem.

Jak vyhodnotili výběr nového reprezentačního kouče? Kolik faulů a střel napočítali v ligovém šlágru Baník Ostrava – Sparta? Jakou našli spojitost mezi Cristianem Ronaldem a Josefem Bicanem? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované