Hlavní obsah

Fotbalový glosář se s Plzní svezl po horské dráze, nabídl nové reprezentanty a ocenil Meresjeva z Edenu

Tři prsty, které ukazuje plzeňský trenér Pavel Vrba, jako by symbolizovaly porážku jeho týmu 0:3 v Jablonci.Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalisté Viktorie Plzeň umí odehrát famózní poločas Ligy mistrů s CSKA Moskva, ale také propadnout na Slavii či v Jablonci. Kam se jejich houpačka vychýlí v pátečním ligovém šlágru proti Spartě? I to řešil tradiční fotbalový glosář.

Článek

Umí zazářit i zhasnout. A po jednoznačné porážce v Jablonci (0:3) proto půjde úřadující mistr fotbalové ligy z Plzně do pátečního mače se Spartou až ze třetí příčky průběžné tabulky.

„Jako by trochu jezdili po horské dráze,“ zmínil ve fotbalovém glosáři Jiří Hošek. Ve hře Viktorie mu schází větší variabilita a pestrost.

Podle Luďka Mádla se občas může projevovat kombinace fyzické či ještě spíše mentální únavy plzeňského kádru.

„Jak nedávno Slavia, tak teď tým Jablonce působily ve srovnání s Plzní dojmem, že mají mnohem větší hlad po úspěchu. Tenhle plzeňský celek je pohromadě už dlouho a hráči jsou příliš zvyklí na to, že výhry přicházejí skoro automaticky,“ přemítá. „I v této dimenzi se může odrážet skutečnost, že věkový průměr plzeňské sestavy činí přesně 30 let, té jablonecké 26,5, a odmyslíme-li si 37letého Tomáše Hübschmana, pak ještě o rok mladší,“ dodává Mádl.

Zlepšenou formu a upevněnou vnitřní konzistenci prokazuje v posledních kolech i pražská Sparta, kterou v Plzni čeká klíčový souboj.

Data, která poskytla firma Full Report Scouting, prozrazují, že hra Sparty je ve srovnání s plzeňskou výrazně přímočařejší, na každou střelu potřebuje Sparta mnohem méně přihrávek než kombinačně vyladěná Plzeň. Ve videopodobě glosáře (nad tímto textem) najdete i srovnání obou týmů v počtu vytvořených šancí, počtu přihrávek do pokutového území a v dalších statistikách.

Autoři glosáře vyzvedli i výkon a perspektivu jabloneckých hráčů. „Kdyby ve Spartě a do určité míry i ve Slavii nespustili procesy internacionalizace, pak by asi nejšikovnější mladí čeští hráči jako Trávník, Hanousek či Masopust dost možná právě za S už nyní hráli. A pro Jablonec je samozřejmě jen dobře, že se teď v dané situaci koncentrovali na jeho soupisce,“ dodává Mádl. „Pokud bude Jaroslav Šilhavý hledat nové adepty reprezentace, tak právě v Jablonci by se několik adeptů určitě našlo.“

Podívejte se na rozhovor se sparťanskou legendou Jiřím Novotným:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

V glosáři se řešila i problematika rotace hráčů nejen v českých, ale třeba i anglických klubech, konkrétně v termínech, kdy se kombinují evropské poháry s ligovými soutěžemi. „V této souvislosti je určitě nutné ocenit slávistického Meresjeva, za kterého lze jistě označit Vladimíra Coufala, jenž si ze zápasu na Slovácku odnesl bolestivé zranění, ale přesto se snaží odehrát úplně všechno,“ zdůraznil Jiří Hošek.

Pro mladší ročníky: Meresjev je hrdinou knihy Příběh opravdového člověka od Borise Polevého inspirované skutečným příběhem. Jde o sestřeleného pilota, který se navzdory těžkému zranění obou nohou přeplazí z týlu nepřítele až „ke svým“. A navzdory amputaci obou nohou opět usedne do stíhačky.

V glosáři došlo i na vítězství Luky Modriče v anketě o nejlepšího fotbalistu roku vyhlášené FIFA či na famózní výkon Petra Čecha, brankáře Arsenalu, v souboji anglické ligy proti Evertonu.

Reklama

Související témata:

Doporučované