Hlavní obsah

Fotbalový glosář: Vrba a Rusko? Ligu mistrů si nechá ujít jen stěží, méně už ho asi láká nutná „perestrojka“

Pavel Vrba jistě touží po titulu. Otázka zní, po čem touží v delším časovém horizontu. (foto: Profimedia)Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Viktoria Plzeň klopýtá k titulu, Pavel Vrba může přemýšlet o budoucnosti klubu i svojí.

Článek

Může to být součást zákulisní války, která ve fotbalovém prostředí někdy generuje i cílené dezinformace, aby soupeře ve finiši soutěže rozhodily. Ale může to být i realita. Nebo spíš reálně uvažovaná varianta.

Když byl Pavel Vrba na sobotní pozápasové tiskové konferenci konfrontován dotazem, zda je ve hře jeho možný odchod do Ruska, reagoval trenér Plzně sdělením, že o tom nic neví.

Vzpomínka na události, jež následovaly krátce po turnaji Euro 2016, kdy ve čtvrtek Vrba prohlásil, že pokračuje u reprezentace, načež po víkendových jednáních v Rusku už měl v pondělí uzavřený kontrakt s Anži Machačkala, nicméně upomíná na to, že u Vrby prostě člověk nikdy neví.

„Pavel Vrba s ruským prostředím kontakt udržuje a přinejmenším v budoucnosti by tam ještě působit chtěl,“ říká zdroj Seznamu znalý zákulisí.

Otázka zní, jestli by Vrba případně mohl odejít už teď v létě. Samozřejmě se nabízí otázka: Proč by z Plzně prchal, když českého mistra čeká nyní už jistý start ve skupinové fázi Ligy mistrů - a Viktorii od titulu dělí opravdu už jen krůček?

Ale k mání je i antiteze: Dá se reálně očekávat, že na úrovni Ligy mistrů asi Viktoria Plzeň mnoho bodů neposbírá a trenérovo renomé na „pracovním trhu“ může po případných debaklech za půl roku i klesnout. Jako držitel čerstvého titulu může nejspíš angažmá v ruské lize, pokud by o něj usiloval, získat snáz.

A pak je tu další ale... I klopýtání jarní částí ligy upozorňuje na to, že zralý kádr Viktorie, který ještě na podzim tak úžasně fungoval, už dost možná přezrál. Jinými slovy: Jeví se, že „perestrojka“ spojená s omlazením a oživením kádru asi bude muset být už v létě výraznější, než se možná počítalo.

Je otázkou, jak moc se Vrbovi do takové operace chce. A samozřejmě záleží, zda nějaké možnosti pracovat v Rusku opravdu má, nebo jde jen o hypotézy.

Každopádně platí, že od titulu dělí Plzeň tři body. Případně méně, pokud by v závěru „stíhači“ ze Slavie nebodovali naplno.

Pokud červenobílí skončí první, či druzí, pak se právo hrát přímo skupinu Evropské ligy určené vítězi poháru (tedy slávistům), posune na třetího v lize. A právě proto se o třetí příčku budou hodně prát Olomouc, Jablonec a Sparta. Zbývající dva z této trojice čeká nejistota kvalifikace Evropské ligy.

Co rozhoduje v tabulce při rovnosti bodů? A proč by tedy Sparta měla v souboji s Olomoucí usilovat o výhru alespoň o dvě branky? Kolik bodů zajišťuje „záchranářům“ setrvání v soutěži? A proč budou slávisté ve finále Evropské ligy fandit Atlétiku? Nejen to se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované