Hlavní obsah

Fotbalový Hus ze Živanic sklidil za kritiku poměrů kolem rozhodčích ten nejpřísnější trest

Petr Špaček byl za svou kritiku poměrů kolem rozhodčích vyloučen z Fotbalové asociace ČR.Video: Michaela Rambousková, Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pustil se veřejně do kritiky poměrů v českém fotbale. A se zlou se potázal. Petra Špačka, šéfa fotbalového klubu TJ Sokol Živanice, zbavili členství ve Fotbalové asociaci ČR. Klub také čelí sérii sankcí za nedodržení pravidel spojených s předepsaným počtem mládežnických týmů.

Článek

Podobně jako nyní kritizuje poměry kolem rozhodčích na úrovni I. a II. ligy Vysočina Jihlava, která vyzývá ke změnám komisi sudích profesionálního fotbalu v čele s Jozefem Chovancem (více zde), poukázal už před časem na nepořádky v nižším fotbalovém patře malý klub z Pardubicka.

Živanice najdete jen pár kilometrů od Lázní Bohdaneč. Místní fotbalový klub startuje v České fotbalové lize (ČFL), třetí nejvyšší soutěži v zemi.

A právě poměry panující v soutěži loni v říjnu ostře zkritizoval šéf klubu Petr Špaček. Zpochybnil zejména regulérnost soutěže, když ve svém otevřeném dopise, který publikoval na klubovém webu, napsal mimo jiné, že většina rozhodčích řídí zápasy podle klíče „platící – neplatící družstvo“ (najdete ho zde).

Kritická vyjádření Petra Špačka vůči fotbalovým poměrům v zemi, stejně jako stanovisko předsedy asociace Martina Malíka, proč byl vůči kritikovi vyvozen nejtvrdší možný trest, najdete ve videu nad tímto článkem.

„Chtěl jsem věci zlepšit, ne nikomu ublížit nebo někoho poškodit,“ říká Petr Špaček, který už dnes vystupuje jako čestný předseda Sokola Živanice. Jako statutární představitel, jednoduše řečeno jako „normální předseda“ klubu, už totiž prakticky fungovat nemůže. Dočkal se totiž velmi drsné reakce na svou výzvu: bylo mu odebráno členství ve Fotbalové asociaci ČR.

Komentáře fanoušků, odkazující na to, že jde o postup jako ze stalinistických padesátých let, předseda asociace Martin Malík nechápe.

Foto: facebook

x

„Pan Špaček dostal příležitost, aby svá tvrzení doložil a zdůvodnil. To neučinil, používá jen obecná konstatování, že všechno je špatně. Jedná se o poškozování jména českého fotbalu. Navíc nám sdělil, že v tom hodlá pokračovat, takže nebyl jiný nástroj než vyloučit ho z řad Fotbalové asociace ČR.“ O tomto opatření rozhodl výkonný výbor FAČR, jemuž Martin Malík předsedá. „Bylo to jednomyslné rozhodnutí,“ podtrhává Malík.

Špaček argumentuje, že není policistou, aby obstarával důkazy. Zaskočilo ho navíc, že byl na jednání Etické komise FAČR vyzván, aby podepsal, že už nikdy nebude hovořit se sdělovacími prostředky.

„To jsou opravdu 50. léta, to jsem odmítl,“ říká Špaček. A tak ho z řad FAČR vyškrtli. „Nechci říkat, že jsem teď něco jako Jan Hus, ale nemůžu prostě oficiálně pracovat pro fotbal, tak jako jsem to celý život dělal. Obrátilo se to proti fotbalu, a tím pádem proti mně.“

Petra Špačka sice plameny jako Jana Husa neolizují, ale problémy mu rozhodnutí FAČR způsobilo. „Je to komplikace pro klub. Měl jsem podpisová práva, musely se měnit podpisové vzory a spousta věcí kolem.“

Poté, co se aféra kolem Živanic rozpoutala, objevily také centrální fotbalové orgány, že Živanice nesplňují předpisy z hlediska předepsaného minimálního počtu mládežnických družstev. Podobné nedostatky byly shledány i v Převýšově, Jirnech a Čížové. A klubům byly vyměřeny kompenzační poplatky a disciplinární pokuty.

Sokol Živanice zaplatil postupně 2 000, pak 100 000 a nakonec ještě dalších 25 000 korun. Argumentaci Živanic o dohodách uzavřených s okolními vesnickými kluby, s nimiž Sokol vytvořil takzvané souklubí, orgány FAČR neakceptovaly. A vykládají je jako pokus obejít předepsané normy.

Špaček naznačil, že toto téma bude Sokol Živanice ještě řešit právní cestou.

Reklama

Doporučované