Hlavní obsah

Fotbalový šéf Malík šetří: I Šilhavý teď musí jít na 60 procent příjmu

Foto: Profimedia.cz

Martin Malík (vlevo) a Jaroslav Šilhavý v Síni slávy českého fotbalu.

Reklama

Kvůli koronavirové krizi jsou finanční zdroje ohroženy. Proto jedná Fotbalová asociace ČR se státem o možnosti volněji zacházet s dotacemi, proto ji čekají debaty se sponzory. V rozhovoru vše nastínil Martin Malík, předseda FAČR.

Článek

Turnaj Euro s českou účastí se odehraje v létě 2021. Zrušit, nebo možná jen odložit se muselo březnové americké turné národního týmu. I to všechno s sebou nese ekonomické dopady, některé z nich Martin Malík v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyčíslil, jiné se pokusil odhadnout. Co se týče nižších soutěží, organizovaných Fotbalovou asociací ČR, předpokládá předseda, že za datovou hranici 30. června by se neposouvaly. Malým klubům bude asociace v nové ekonomické situaci připravena pomoci finančně i zajištěním případné právní pomoci.

Začněme u státních dotací. Zhruba před šesti týdny, kdy jsme ještě o koronavirové krizi nic netušili, jste před novináři vyjádřil obavu, že místo loňských 550 milionů dostane letos Fotbalová asociace ČR zhruba o 50 milionů korun méně. Teď se všechno mění, stát hledá prostředky na záchranu ekonomiky. Máte nějakou představu, kolik peněz tedy od Ministerstva školství můžete letos reálně dostat?

To je teď trochu na věštění z křišťálové koule. Nicméně máme v ruce rozhodnutí o přidělení prostředků z dotačních programů I a II, na reprezentaci bychom měli dostat, tuším, 67 milionů korun, na talentovanou mládež asi 210 milionů. Na účtu ty peníze zatím nemáme, ale jiné sportovní svazy už ano, takže nemám důvod domnívat se, že by s tím měl nastat nějaký problém. Dorazit by měly v řádu dní, to je pro nás dobrá zpráva. Otazníkem je program V na organizaci sportu a provozní náklady sportovních svazů. Já doufám, že prostředky dostaneme v plné výši. Každopádně už nyní s ministerstvem velmi intenzivně jednáme.

Poznámka redakce: Prohlédněte si, jak se v čase měnil objem státních dotací pro Fotbalovou asociaci ČR. Co se týče letošního roku, jde o odhad provedený ještě před koronavirovou krizí:

O čem konkrétně?

Chtěli bychom požádat, aby se ve specifických podmínkách, ve kterých nyní žijeme, smělo s dotacemi nakládat flexibilněji než v normální době, kdy jsou účelově vázány. To znamená, abychom ty peníze mohli případně volněji přelévat mezi jednotlivými programy a hlavně si nějaké nechat i na příští rok, což normálně není možné.

Proč o to usilujete?

Protože příští rok bude po mém soudu ekonomicky ještě výrazně složitější než letošní. A navíc to souvisí s rozbouráním fotbalového termínového kalendáře kvůli koronavirové krizi. Čerpáme teď prostředky na mládežnické reprezentace, ale jejich akce, turnaje a kvalifikace, se posouvají v čase, nevíme, jestli se odehrají v létě, na podzim nebo až napřesrok. Takže teď prostředky třeba neutratíme, za normálních okolností bychom je museli vracet, ale my jednáme se státem o tom, abychom si je mohli výjimečně schovat i na rok příští.

Poznámka redakce: Prohlédněte si, jak byly jednotlivé dotační programy směřované do Fotbalové asociace ČR v uplynulých letech rozvrstvení. Bližší informaci zjistíte, když přes jednotlivé barevné segmenty sloupečků přejedete myší:

Česká reprezentace loni postoupila na turnaj Euro. Už jste od UEFA obdrželi finanční odměnu, která je s tím spojená?

Dostali jsme v souladu s harmonogramem zhruba 65 procent té sumy, konkrétně to dělá asi 4,5 milionu eur, ty máme na účtu. UEFA komunikuje, že se bude snažit dostát všem svým závazkům. Pochopitelně i ona sama teď prožívá komplikace. Samotný posun Eura o rok samozřejmě navýší původně předpokládané náklady na organizaci turnaje, asi ne dvojnásobně, ale o takových 60 procent možná ano.

Když jsme u Eura… Prémie za úspěšnou kvalifikaci už si reprezentanti zinkasovali?

Ti, co poslali fakturu, tak ano. Což jsou skoro všichni hráči.

Kdyby svět nezamořil koronavirus, hodnotili bychom zrovna teď přípravné zápasy, které měla česká reprezentace sehrát na Floridě s Mexikem a Hondurasem. K nim se neletělo, zápasy se neuskutečnily. Jaké škody to FAČR způsobilo?

Za ubytování, letenky a charterový přelet mezi Miami a Charlotte jsme v úhrnu zaplatili zhruba 16 milionů korun. Podnikáme kroky, abychom ty peníze alespoň částečně dostali zpět. Zasáhl institut vyšší moci, my to samozřejmě nezavinili, že se zápasy nekonaly. Pokud by se ty peníze jevily jako nedobytné, pracuje se i s variantou možného termínového přesunu celé té přípravy.

To znamená, že by se stejné zápasy odehrály na stejných místech v jiném termínu a letenky a hotely by se jen „přebookovaly“?

Ano, tak.

A co startovné, které měla asociace inkasovat za účast v těch utkáních?

To je částka přesahující 10 milionů korun, ze kterých jsme nic neobdrželi. Smlouvy s tím spojené se řídí americkým právem, jednání probíhají.

Poznámka redakce: Podívejte se na strukturu příjmů FAČR za loňský rok. Do příjmu od UEFA jsou zahrnuty také peníze, které UEFA posílala přes FAČR českým klubům za jejich úspěchy v evropských pohárech.

Ekonomická krize bezpochyby dopadne i na sponzory…

Určitě nás čeká kolotoč jednání. Všichni čekají, jak dlouho budou vyhlášená karanténní opatření ještě trvat. Až skončí, začnou všichni vyhodnocovat situaci. Pak bude jasněji. Záležet bude na tom, jak jsou postavené smlouvy, jaký rozsah plnění poskytujeme. Posunem Eura se samozřejmě může mnohé posouvat v čase. Bude to věc jednání.

Společnost T-Mobile už před koronavirovou krizí oznámila, že letos spolupráci s fotbalovou reprezentací po letech končí. Vnímali to bezpochyby tak, že po turnaji Euro 2020. Ale co teď, když bude Euro až napřesrok?

To záleží na T-Mobilu, jestli v nové situaci své rozhodnutí nějakým způsobem přehodnotí, a na dalších jednáních.

I četným dalším sponzorům reprezentace měly končit smlouvy letos, nebo ne?

Všichni si budou muset vyhodnotit, co pro ně výpadek ekonomiky, který teď prožíváme, bude znamenat. Na druhou stranu většina sponzorů měla v kontraktech klauzuli o automatickém prodloužení. Termíny, ve kterých by ty firmy případně musely oznámit, že spolupráci ukončují, už jsou za námi, takže předpokládám, že smlouvy běží dál. Nemám ani náznaky toho, že by to chtěl někdo měnit.

Tak to jsme si prošli možná ohrožení v příjmových složkách rozpočtu FAČR. A teď se podívejme na výdaje. Už jste oznámili, že Fotbalová asociace ČR začala v obavách z ekonomických výpadků šetřit. Můžete to konkretizovat?

Připravili jsme úsporný program, některé původně chystané akce chceme zrušit nebo realizovat výrazně levnější formou, ale tady bych nechtěl být konkrétní, to opravdu nejdřív musí projít výkonným výborem. Podstatné je, že všichni, kteří teď u nás nemusí být na pracovišti, ať už jsou to naši zaměstnanci, nebo ti, kteří jsou k nám smluvně vázáni coby osoby samostatně výdělečně činné, fungují v režimu home office. A mají tomu uzpůsobený příjem.

Poznámka redakce: Prohlédněte si, jak vypadala struktura výdajů FAČR v loňském roce.

Jak konkrétně?

Jsme na šedesáti procentech. Chtěl bych všem, kterých se to týká, poděkovat, nezaznamenali jsme z jejich strany ani nejmenší problém, naopak i někteří z nich sami přišli s tím, že jsou připraveni na to, aby se jejich příjem snížil. Prakticky úplně se teď samozřejmě zastavil sportovní úsek, akademie stojí, trenéři jsou doma.

Včetně reprezentačních? Takže třeba i hlavní trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý nyní bere 60 procent ze svého standardního příjmu?

Ano, je to tak. Abych to ještě zpřesnil, náš trenérský úsek nyní připravuje různé metodické materiály. Přes Milana Hniličku a jeho agenturu bychom je rádi dostali do České televize. Jsou to návody pro mladé hráče, jak se i v domácích podmínkách kvalitně připravovat a neustrnout ve sportovním vývoji, rozesíláme i další metodické materiály po internetu a na dalších platformách.

Mohou Fotbalové asociaci ČR vzniknout nějaké škody případným nedohráním soutěží, které pořádá? Tedy Mol Cupu a nižších soutěží?

Ano, ve srovnání profesionálními soutěžemi, které řídí Ligová fotbalová asociace, je to ale samozřejmě problém výrazně menší.

Máte připravený nějaký harmonogram, jak dohrát přerušené nižší soutěže, tedy od ČFL a MSFL níž?

Debatujeme o tom napříč celým fotbalovým spektrem se zástupci krajských a okresních fotbalových svazů a řídících orgánů soutěží. Vychází to tak, že bychom potřebovali začít někdy ve druhé třetině dubna, což je relativně za chvíli. Musíme brát v potaz, že v amatérském fotbale lze hrát prakticky jen o víkendech, nějaká vložená středeční kola by na těch spodních patrech byla opravdu problém.

Dokážete si v té souvislosti představit, že by se prolomila hranice 30. června a nižší soutěže by se tedy posunuly až za ni?

Upřímně u těch nižších soutěží by to byl asi problém. U výkonnostního fotbalu se nedá hrát s vloženými koly jako u profesionálních soutěží. Navíc lidé budou mít úplně jiné starosti. Záležet bude na tom, jak dopadnou právě profesionální soutěže, samozřejmě tam záleží na provázanosti postupů, sestupů…

Kdyby se nižší soutěže nedohrály, jste připraveni anulovat celý soutěžní ročník a sestupy a postupy tím pádem zrušit?

Tím se bude určitě zabývat na svém nejbližším zasedání výkonný výbor.

Malé kluby se kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem ocitnou v problémech. Bude jim Fotbalová asociace ČR umět pomoci?

Jsem přesvědčen, že ano. Pokud se nám v jednáních se státními orgány podaří zvýšit flexibilitu dosud striktních pravidel v nakládání s dotačními prostředky, tak budeme schopni poskytnout malým klubům v problémech i finanční pomoc. Zároveň nabízíme právní servis, protože věci, které řešíme na centrální úrovni, lze jistě přenést i do konkrétních jednotlivých případů. Čekají nás složité časy, ale věřím, že se s nimi fotbal dokáže vyrovnat.

Reklama

Doporučované