Hlavní obsah

Fotbalový skandál bobtná, policie podezřívá ze zneužívání 83 lidí. Obětí jsou stovky

 

Reklama

Britská policie prověřuje téměř stovku sportovních klubů. Obětí, které v dětství zneužil trenér, se přihlásilo již 350.

Článek

Když v půlce listopadu bývalý fotbalista Andy Woodward promluvil do britských médií o tom, jak ho v dětství zneužíval jeho fotbalový trenér, spustil lavinu, která nemá v historii britského fotbalu obdoby.

Policie nyní podle BBC oznámila, že má 83 podezřelých a zajímá se o 98 fotbalových klubů. Jak z amatérských soutěží, tak i z nejvyšší Premier League.

Ředitel prestižní soutěže Richard Scudamore již mezitím obeslal rodiče všech více než tří tisícovek mladých hráčů z juniorské ligy - ujistil je, že se celou kauzou vážně zabývá a že jejich děti jsou před podobným zneužíváním chráněné.

Počet evidovaných telefonátů je třikrát větší než počet oznámení v prvních třech dnech kauzy kolem Jimmyho Savila.

Obětí vyšetřovatelé evidují 350. Zatím. Číslo zřejmě není konečné, prověřují se nová a nová oznámení. Devadesát osm procent přihlášených obětí tvoří chlapci a mladíci ve věku od sedmi do dvaceti let.

Pomoc dalším obětem

Andy Woodward spolu s několika dalšími zneužívanými fotbalisty založil organizaci The Offside Trust, skrze kterou chtějí pomáhat zneužívaným dětem.

K aféře a tématu ochrany dětí v mládežnických fotbalových klubech se vyjádřil i předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino. „Je třeba zvýšit ostražitost při ochraně mladých hráčů fotbalu proti sexuálnímu zneužívání. Ti, které shledají vinnými ze zneužívaní dětí, musí být velmi přísně potrestáni," uvedl.

Aktuální skandál vyvolal vzpomínky na případ Jimmyho Savila, oblíbeného moderátora dětských pořadů ze 70. a 80. let, kterého vyznamenala britská královna Alžběta II. i papež. Po jeho smrti v roce 2011 začalo vycházet najevo, že celé roky zneužíval malé děti. Obětí se přihlásily stovky. BBC, pro kterou většinu času pracoval, přitom podle svědectví o jeho násilnostech věděla, ale nezasáhla.

Video: Fotbalisté Dunford, Walters, Unsworth a Woodward promluvili o sexuálním obtěžování.

Reklama

Doporučované