Hlavní obsah

Fotbalový verdikt: první liga v příští sezoně v 18, druhá ve 14 klubech

Foto: Profimedia.cz

Liga už ví, jak se v tomto ročníku bude postupovat a sestupovat. Nastavila jasné regule

Reklama

Ligové grémium rozhodlo, jak se vyřeší otázka sestupů a postupů v sezoně, kterou zkomplikoval koronavirus.

Článek

Každopádně se v příštím ročníku bude hrát v tomto rozložení: nejvyšší soutěž 18 klubů, druhá liga 14 klubů.

A každopádně byla v této sezoně zrušena baráž.

Existují dvě varianty, jak sezonu 2019/20 vyhodnotit. Podle toho, jestli se podaří, či nepodaří dohrát alespoň soutěž o udržení. Ta je naplánována do termínů 23. a 26. července. Situaci ještě komplikuje stav v Moravskoslezském kraji, kde byly kvůli šíření covid-19 čerstvě opět zakázány akce nad 100 osob. Hrát se tam ještě má jeden zápas v Opavě a jeden v Karviné. „To není problém, máme nastavený režim, jak se do tohoto limitu dostat,“ říká Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA.

Pokud se to podaří a sehraje se 4. a 5. kolo soutěže o záchranu, pak sestoupí jen poslední tým v tabulce. Tedy jeden z trojice Karviná, Opava, Příbram.

A do ligy postoupí trojice Pardubice, Zbrojovka Brno a Dukla Praha, tedy tři nejlepší týmy druhé ligy.

Pokud se soutěž o záchranu dohrát nepodaří, pak z první ligy nikdo nesestoupí. A liga bude doplněna nejlepšími dvěma kluby ze druhé ligy, tedy Pardubicemi a Zbrojovkou Brno.

Druhá liga by každopádně zespodu doplňována nebyla. A odehrála by se v příštím ročníku o 14 týmech.

Nejvyšší soutěž by se hrála v 18, každý s každým, bez nadstavby.

„Součet klubů v profesionálním fotbale nesmí překročit součet 32 klubů,“ vysvětlil Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace.

„Jednoznačně jsme se shodli, že za rok se vše dorovná a vrátíme se do formátu 16 + 16. Toho dosáhneme tak, že z první ligy tři týmy přímo sestoupí. A nahoru bude postupovat jen vítěz druhé ligy,“ vysvětlil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Reklama

Doporučované