Hlavní obsah

Fotka zkrvavené ruky lékařky oběhla český internet. Apolinář už problém vyřešil

Apolinář bude mít nové morcelátory.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Fotografie zkrvavené ruky s mozoly oběhla před měsícem český internet. Ukazovala poraněnou ruku lékařky z pražského Apolináře a vyvolala zděšení mezi některými pacienty. Problémem byl rozbitý morcelátor. Po měsíci ale došlo ke změně. Nové zařízení už je na sálech.

Článek

Před několika týdny se na pražské klinice u Apolináře rozbil morcelátor – unikátní přístroj používaný při operaci na rozdrcení tkáně, kterou lékaři potřebují vyndat z těla. Ročně se s ním operují tisíce pacientů. Aby se na oddělení nezastavily operace myomů a dalších diagnóz, přišel na řadu ruční morcelátor. Na kritizovaném snímku je ruka lékařky, která s ručním morcelátorem pracovala pět minut. Na dlani jsou zjevné stopy krve a mozoly.

Reakce na internetu byla nepřehlédnutelná. Přes 4 tisíce sdílení a 4 tisíce „lajků”. V komentářích se nejčastěji psalo o hrůze a vzteku. Uplynul ale měsíc a teď je situace docela jiná.

„Dva kusy byly objednány 11. 3., dodavatelem potvrzeno 8. 3. Dodání je do 4 týdnů od potvrzení objednávky,“ uvedl pro Seznam.cz mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

Nemocnice už přístroj má

Podle posledních informací Seznamu.cz už přístroj dorazil do nemocnice. Zřizovatelka fondu Apolena Petra Horáková Krištofová, která kritický příspěvek na Facebooku zveřejnila, o tom informovala i na sociální síti.

O tom, jak dlouho byl přístroj rozbitý, mluvčí nevěděl. Podle něj ale není objednání dvou strojů odpovědí na virtuální bouři na Facebook. Podle vedení nemocnice byla zakázka na nový morcelátor zadaná už měsíc před tím, než se na síti objevil příspěvek s fotkou zkrvavené ruky.

Příběh rozbitého morcelátoru je o to zajímavější, že se o něj najednou začala zajímat laická veřejnost. A kritický příspěvek doputoval přímo i k ministrovi zdravotnictví. Ten do sporu mezi vedením nemocnice a fondem Apolena nijak výrazně nevstupoval, veřejnost jen ujistil, že problém není systémový.

Reklama

Související témata:

Doporučované