Hlavní obsah

Fotky: Fotbalová válka. Jak boj o postup rozpoutal krveprolití

Foto: Profimedia.cz

„Fotbalová válka“ mezi Hondurasem a Salvadorem.

Reklama

Vybuzený nacionalismus z bojů o postup na světový šampionát mezi Hondurasem a Salvadorem se stal poslední kapkou v léta napjatých vztazích dvou středoamerických zemí. „Fotbalová válka“ začala před 52 lety: 14. července 1969.

Článek

Konflikt oficiálně trval pouhé čtyři dny, proto je také občas nazýván Stohodinovou válkou. Ale na jeho konci bylo na tři tisíce zmařených životů. A statisíce lidí vyhnaných z míst, která považovaly za domov.

Říci, že za to všechno „mohl“ fotbal, by bylo značně nepřesné. Napětí mezi Hondurasem a sousedním Salvadorem se stupňovalo desetiletí. Příčinou byla migrace, resp. touha po obživě. Zemědělskou půdu v třímilionovém Salvadoru ovládala statkářská elita. A chudí, hladovějící zemědělci tak zamířili do pětkrát většího a mnohem řídčeji osídleného Hondurasu (tehdy 2,3 miliony obyvatel), kde začali nadivoko hospodařit.

Masivní příliv Salvadorců (v roce 1969 tvořili už 20 % populace Hondurasu) a poněkud skvoterský způsob osídlení pochopitelně nezůstaly bez reakce. Vlastníci půdy – místní elita a americké ovocnářské společnosti – si vydupali pozemkovou reformu, která začala naplno platit v roce 1967. Úřady ve velkém odjímaly půdu přistěhovalcům, a to bez ohledu na právní nároky či jejich imigrační status, a přidělovaly ji rodilým Hondurasanům. Jak připomíná BBC, honduraský prezident Oswaldo López Arellano začal deportovat tisíce Salvadorců domů.

+10

A do toho – fotbal.

Hrálo se o postup na světový šampionát v Mexiku v roce 1970. Reprezentace Hondurasu a Salvadoru se v kvalifikaci poprvé utkaly v honduraském hlavním městě Tegucigalpa 8. června 1969 a Honduras vyhrál 1–0. Následovaly pouliční bitky, násilí před odvetným zápasem přibývalo.

Druhé utkání se odehrálo 15. června v salvadorském hlavním městě San Salvadoru, kterou vyhráli místní 3–0. Násilností přibývalo.

V den vyřazovacího zápasu – 27. června – přerušil Salvador se sousední zemí veškeré diplomatické styky. Odůvodnil to tím, že od druhého utkání – během deseti dnů – se na území Hondurasu odehrávaly pogromy namířené na Salvadorce. Rabování jejich majetku, znásilňování, vraždy. A vláda nijak nezasáhla, natož aby hledala viníky.

Salvador pak rozhodující třetí zápas vyhrál v prodloužení 3–2. A nacionalistické vášně na obou stranách byly na maximu.

„Za konfliktem byly hlubší politické důvody. Ale kvalifikační zápasy tomu nepomohly. Fotbal je zde – v Latinské Americe – velikou, velikou vášní. Ať už v dobrém, nebo ve zlém,“ vysvětluje mexický sportovní novinář ve společnosti Univision Ricardo Otero.

Válka vypukla 14. července 1969 útokem salvadorské armády na Honduras. Po sto hodinách bojů, kdy se nepřátelská vojska dostala téměř až k hlavnímu městu, bylo uzavřeno příměří. Uklidnění vzájemných vztahů a definitivní dosažení míru však zabralo dalších deset let.

Reklama

Doporučované