Hlavní obsah

Kanál Dunaj-Odra-Labe: vodní koridor v unikátní chráněné krajině?

Babišův kabinet schválil zkraje týdne přípravy první části vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Týká se úseku mezi Ostravou a polskými hranicemi, kde leží chráněná krajinná oblast a unikátní ekosystém Hraniční meandry Odry.

Reklama

Článek

+9

Bude to další rána, která kraj dlouhodobě zatížený těžkým průmyslem a špatným životním prostředím znovu poškodí. Tak vyhodnotili pondělní rozhodnutí vlády, která schválila přípravu vodní stavby Dunaj-Odra-Labe na řece Odře, odborníci z Ostravské univerzity. Vyzvali vládu, aby od plánu upustila. Nejsou jediní: budovatelský projekt dlouhodobě kritizují ekonomové, ekologové i dopravní logistici.

„Ekonomický benefit České republiky byl dlouhodobě uplatňován na úkor Moravskoslezského kraje, což se odrazilo na stavu místního životního prostředí a zdraví jeho obyvatelstva. Schválení tohoto projektu v tomto trendu pokračuje a bezprecedentně ohrožuje budoucnost krajiny našeho regionu,“ napsali představitelé nejnovější výzvy z Ostravské univerzity.

Plánovaná první etapa se týká úseku Odry od ostravské části Svinov k polským hranicím, kde by se měl budovaný koridor napojit na polskou část vedoucí až k městu Kędzierzyn-Koźle.

Podívejte se v úvodní fotogalerii, do jaké krajiny by měla dorazit těžká technika. Stavět by se mělo u unikátního ekosystému Hraniční meandry Odry.

Redakce Seznam Zpráv získala svolení publikovat poetické fotografie z této chráněné krajinné oblasti, které pořídil místní rodák, fotograf Jiří Spáčil. Nasnímal ojedinělý přírodní fenomén, který se už na evropských tocích téměř nevyskytuje.

Reklama

Doporučované