Hlavní obsah

Fotky, které píší historii. To jsou neznámí hrdinové protestů v Bělorusku

Foto: БИНОКЛЬ" @binklby

Fotografie běloruského deníku „БИНОКЛЬ“, která obletěla svět.

Reklama

Připravili jsme pro vás výběr silných momentů ilustrujících běloruský odpor. Část veřejnosti odmítá přijmout výsledky prezidentských voleb, považuje je za zmanipulované. Lidé stojí proti represivním složkám sloužícím Lukašenkovi.

Článek

Přestože se boj proti režimu autokratického vůdce Alexandra Lukašenka zdá předem prohraný, postavil se starší muž z běloruského Brestu o hlavu většímu těžkooděnci.

Fotografie se okamžitě stala symbolem protestů a ukazuje odhodlanou nespokojenost proti tamnímu režimu.

Další fotografie pochází také z běloruského Brestu. Neznámá dívka se na znamení vzdoru postavila sama proti policejní přesile. Jeden z policistů dívku následně zatkne.

Běloruské ženy vytvořily lidský řetěz, a spojily tak všechny věkové skupiny. Fotku zveřejnila nezávislá televize Belsat TV.

Fotografie, kterou přebírala všechna světová média. Běloruský policista ukazuje na bezvládné tělo demonstranta po střetu z těžkooděnci.

Objevují se i zprávy, že v některých městech odmítly tamní pořádkové síly zasáhnout proti demonstrantům a složily své štíty.

Alexei Kuzmich během voleb protestoval v jedné z minských volebních místností. Stylizoval se do ukřižovaného Ježíše Krista. Z místnosti byl následně vykázán.

Nezávislé medium TUT.BY později na svém Twitteru uvedlo, že se v jeho bytě objevili neoznačení policisté. Perfomer byl zatčen.

Reklama

Doporučované