Hlavní obsah

Obrazem: Tohle se stane, když do krize zapojíte špičkové vědce

Trvalo to jen něco přes týden. Tým výzkumníků propojených přes Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze vyvinul respirátor z 3D tiskárny. Získal už certifikaci a je ještě vyšší třídy než respirátor FFP3.

Reklama

Článek

+16

ČVUT chce v budoucnu denně připravit až 10 tisíc těchto respirátoru s označením „CIIRC RP95-3D“. Současný postup to však neumožňuje. Výzkumníci respirátory zatím připravují pomocí 3D technologie Multijet, která není moc běžná. V Česku existuje jen několik vhodných tiskáren a ačkoliv se po nedávné výzvě ČVUT ozvala řada organizací a firem, masovou výrobu nepokryjí, neboť jedna tiskárna zvládne 70 až 100 respirátorů denně.

ČVUT stále dostává nové nabídky pomoci. Zapojené organizace a firmy pracují na bázi dobrovolnosti, stát podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha uhradí jen výrobní materiál pro 3D tisk.

Lékaři jsou kvůli nedostatku ochranných pomůcek na trhu po celém světě odkázáni jen na dodávky od státu. Zatím jsou většinou z Číny, vozí je speciálně vypravená letadla. Ministerstvo vnitra uvedlo, že v příštích týdnech by měly na nákup jít tři miliardy korun.

Reklama

Doporučované