Hlavní obsah

Fotky z polské „jámy lvové“. Jak si důl vykrajuje cestu k české hranici

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Polský hnědouhelný důl Turów na hranicích Polska, Česka a Německa.

Reklama

Seznam Zprávy navštívily hnědouhelný důl Turów. Ten se stal předmětem největšího sporu mezi Českem a Polskem za poslední desítky let.

Článek

V dole, který vlastní polským státem ovládaná společnost PGE, chtějí Poláci těžit až do roku 2044. Lignitem, tedy nejméně kvalitním hnědým uhlím, zásobuje důl blízkou stejnojmennou elektrárnu Turów. Ta pokrývá kolem 5 až 8 procent polské spotřeby elektrické energie.

Důl se nachází v úzkém polském cípu mezi českým a německým územím a měl by se rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních. Těžit se má až do hloubky 330 metrů.

Česká strana se obává dalších negativních dopadů těžby na životní prostředí a pokračujícího poklesu zásob pitné vody zejména pro obce Uhelná a Václavice. Vliv těžby na ztrátu „české vody“ potvrzují měření českých hydrogeologů.

Praha Varšavu zažalovala u Soudního dvora Evropské unie a spor, jehož jádrem je porušení unijního práva při procesech povolování těžby, stále běží.

Unijní soud Polsku už 21. května v předběžném opatření přikázal těžbu v dole „bezodkladně pozastavit“ do doby, než v česko-polském sporu rozhodne. Polská vláda ale záhy uvedla, že opatření respektovat nebude. Podle těžařů není pozastavení prací technologicky možné a znamenalo by pro důl katastrofu. Společnost ale nerozlišuje mezi pozastavením těžby a náhlým zastavením všech prací, včetně udržovacích.

Česko kvůli tomu požádalo soud v Lucemburku o pokutu pro Polsko ve výši 5 milionů eur denně. Soud o penále ještě nerozhodl. Polská strana začala o situaci aktivně jednat na vládní úrovni až po rozhodnutí o předběžném opatření.

To, že se v dole těží dál podle původních plánů i více než dva měsíce po vydání opatření, potvrdilo Seznam Zprávám v úterý vedení dolu. Samotné česko-polské vyjednávání ředitel dolu Sławomir Wochna komentovat nechtěl.

Obyvatelé českých obcí se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i zvýšení prašnosti a hluku. V otevřeném dopise minulý týden vyzvali českého premiéra Andreje Babiše, aby zakročil a zabránil dalšímu přibližování nelegální těžby k jejich domovům. Zároveň ho vyzvali, aby požádal Evropskou komisi o účast na jednáních s Polskem, které odmítá za vzniklé škody převzít odpovědnost.

Reklama

Doporučované