Hlavní obsah

Fotky: Z tábora Moria zbyly jen trosky, 9000 běženců odchází jinam

Foto: Adam Hříbal

Asi 9 tisíc utečenců na Lesbu se přesunulo do nového tábora. Snímky poskytl Seznam Zprávám fotograf Adam Hříbal.

Reklama

Do nového stanového tábora na řeckém ostrově Lesbos už se přesunulo zhruba 9 tísic utečenců, a to deset dní poté, co tam lehl popelem proslulý utečenecký tábor Moria.

Článek

Požár vypukl v Morii 9. září, v táboře žilo asi 12 tisíc lidí, což několikanásobně přesahovalo jeho zamýšlenou kapacitu. Uprchlíci se v těchto dnech přesouvají do nového stanového tábora Kara Tepe, který nově vyrostl nedaleko přístavu Mytilini. Několik set se jich také přesunulo do komunitního centra, které provozuje jedna z nevládních organizací.

Foto: Adam Hříbal

Takhle vypadal řecký tábor před požárem.

Řecká policie začala ve čtvrtek urychlovat snahu o přemístění žadatelů o azyl z vyhořelého tábora. Někteří z nich totiž nechtěli vstoupit do jiných zařízení, protože doufali, že by se po požáru mohli dostat pryč z ostrova a ocitnout se v jiných evropských zemích.

Všechny příchozí testovaly úřady na koronavirus a 214 z nich kvůli pozitivním výsledkům umístily do izolace.

Úřady se domnívají, že požár v Morii založili samotní utečenci, již byli nespokojení s opatřeními, která správa tábora zavedla vzhledem k šíření koronaviru mezi jeho obyvateli. Šest lidí policie zatkla, teď čelí obviněním ze žhářství.

Takhle vypadají trosky, které po táboře Moria zbyly. Snímky Seznam Zprávám poskytl fotograf Adam Hříbal.

Reklama

Doporučované