Hlavní obsah

Fotky z Trumpovy inaugurace byly upravené, aby víc vyhovovaly novému šéfovi Bílého domu

Porovnání fotografií z inaugurace prezidenta USA Donalda Trumpa a bývalého prezidenta Baracka Obamy v roce 2009. (Snímky nejsou fotografie upravené NPS, zdroj: Twitter.)

Reklama

Americký prezident Donald Trump podle zjištění deníku The Guardian přiměl vládního fotografa, aby ořezal fotky z inaugurace o prázdná místa, kde nestojí žádní lidé. Snímky pak měly budit dojem, že na inauguraci bylo více lidí.

Článek

Nově získané dokumenty odhalily detaily ohledně snahy Bílého domu o získání fotografií vyvolávajících dojem, že na Trumpově inauguraci bylo více lidí než ve skutečnosti. Informace Guardian získal na základě zákona o svobodě informací z vyšetřovacích zpráv amerického ministerstva vnitra.

Bílý dům podle nich den po inauguraci kontaktoval National Park Service (NPS) s požadavkem upravit fotky.

„Záznamy popisují situaci v NPS 21. ledna 2017 po ranním telefonátu mezi Trumpem a ředitelem NPS Michaelem Reynoldsem. Také uvádějí, že tehdejší tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer v témže dni opakovaně volal úředníkům z NPS v úsilí získat lichotivější fotografie,” napsal Guardian.

NPS je vládní úřad, který mimo jiné spravuje prostor, kde se inaugurace odehrála. Na sociálních sítích úřad proto přidal fotografie přímo z místa.

Na internetu se po inauguraci začaly šířit snímky, ze kterých bylo patrné, že dav na Trumpově inauguraci byl o poznání menší než ten, který přišel podpořit bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu v roce 2009. Bílý dům přitom do světa hlásil, že Donald Trump měl největší inaugurační publikum všech dob.

Poptávka po „lichotivějších fotografiích” se později údajně dostala k samotnému vládnímu fotografovi, který podle dokumentů vyšetřovatelům řekl, že ho kontaktoval neidentifikovatelný úředník. Ten ho požádal o „nějaké další fotografie, které ukazují velikost inauguračního davu”. Fotograf, jehož identita nebyla zveřejněna, následně snímky ořízl. Před vyšetřovateli to zdůvodnil tím, že oblohu a místa, kde končí dav, ořízl, aby vypadaly více symetricky.

Z dokumentů už ale není patrné, které konkrétní snímky byly upraveny ani zda či kde byly publikovány.

Reklama

Související témata:

Doporučované