Hlavní obsah

Foto: Filipínská sopka chrlí lávu, hrozí katastrofická erupce

Foto: Profimedia.cz

Kvůli nebezpečí výbuchu úřady nařídily evakuaci a zvýšily stupeň nebezpečí na čtvrtý.

Reklama

aktualizováno •

Jedna z nejnebezpečnějších sopek se probudila k životu. Z filipínské sopky Taal ležící v blízkosti filipínského hlavního města Manily začala vytékat láva a úřady upozornily občany, že v řádu hodin nebo dní může nastat nebezpečná erupce. V oblasti Taalu Filipíny zaznamenaly 75 zemětřesení a probíhají evakuace více než deseti tisíc lidí. Podívejte se na fotogalerii z bezprostřední blízkosti sopky Taal.

Článek

Filipínské úřady během pondělí vydaly varování před nebezpečím erupce nevyzpytatelného vulkánu. Jeho výbuch může nastat v řádu „hodin až dnů“. Sopka Taal už začala chrlit lávu, která stéká směrem k městům ležícím pod ní.

Druhá nejaktivnější sopka Filipín leží uprostřed jezera, a přestože je jedna z nejmenších na světě, co do počtu potenciálních obětí je jedna z nejnebezpečnějších. V okruhu sta kilometrů žije přes 25 milionů lidí. Kvůli okolnímu jezeru navíc hrozí vznik „sopečné tsunami“.

Filipínský institut vulkanologie a seismologie důrazně varoval, že by z vulkánu mohla náhle vytrysknout pára spolu s toxickými plyny ve vysoké koncentraci. Kvůli oblaku sopečného popela probíhá masová evakuace nejméně osmi tisíc lidí z oblasti v bezprostřední blízkosti vulkánu. Úřady jedné z takových oblastí označily situaci za „kalamitní stav“.

Oblak prachu a dýmu zasahuje 14 kilometrů daleko. Situaci znepříjemňuje déšť, který v kombinaci se sopečným popelem vytváří hustý černý kal dopadající na okolní města, přírodu i zvířata. Blátivá pokrývka sice není toxická, obsahuje ale střepy jemného skla, které mohou kontaminovat přívod vzduchu a vody. Ohroženy jsou i příbytky domácností. Popel je těžší než sníh a jeho nahromadění na střechách by mohlo znamenat nebezpečí jejich propadnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované