Hlavní obsah

Fotogalerie: Fascinující snímky přírody a stotisícová výhra. Jak vznikly vítězné fotografie světové soutěže?

Vítězný snímek v kategorii suchozemského života zachycuje medvěda hnědého pod hladinou řeky Ozemaja na poloostrově Kamčatka.Video: Marek Martinovský; BigPicture Photography/Pier Mané, Audun Rikardsen, Mike Korostelev, James Gifford, Prince (Buddy) Eleazer

 

Reklama

Fotografická soutěž BigPicture Natural World Photography, pořádaná kalifornsku akademií věd, zná své vítěze. V několika kategoriích se na čelních příčkách umístily fotografie přírody a zvířat profesionálních a amatérských fotografů. Autor nejlepšího snímku si pak odnesl cenu v hodnotě 5 tisíc dolarů, tedy v přepočtu více než 100 tisíc korun.

Článek

Do soutěže se přihlásily stovky fotografů, kteří zaplatili vstupní poplatek 25 dolarů, tedy necelých 600 korun. Z více než 6,5 tisíce snímků nakonec porota vybrala jako vítězný snímek pýřícího se tetřívka obecného, pořízený norským fotografem Audunem Rikardsenem. Vášnivému fotografovi polární přírody tento pták podle jeho slov dokonce ochotně pózoval a na blesk i zvuk závěrky si rychle zvykl, píše deník The Atlantic.

Neméně fascinující jsou ale také snímky, které zvítězily v dalších podkategoriích soutěže.

V kategorii suchozemských zvířat porotce nejvíce oslovila fotka medvěda hnědého lovícího ryby pod hladinou vody. Na poloostrově Kamčatka se podařilo v ten správný moment šelmu vyfotit moskevskému fotografovi Mikeovi Korostelevovi. Ten už v roce 2017 obdržel fotografickou cenu britského Přírodopisného muzea.

Aby se mu podařilo snímek připravit, musel věnovat přípravě velké úsilí. Nejprve se musel vypravit na opačný konec Ruska do jihokamčatského národního parku, který je domovem největší chráněné populace medvěda hnědého v Rusku.

Do jedné z místních řek, jimiž ročně proti proudu plují stovky největších lososů na východním pobřeží Ruska, pak umístil dálkově ovládaný fotoaparát a trpělivě čekal. Ve chvíli, kdy začal zvědavý medvěd podivný předmět zkoumat, pořídil Korostelev vítěznou fotografii, popsal příběh snímku deník Independent.

V kategorii Vodní život sklidil ocenění poroty profesionálních fotografů snímek s názvem Mořský drak jihoafrického fotografa-samouka Piera Maného. Manému se podařilo zachytit na Galapágách pod hladinou moře leguána mořského.

Ten je takřka jediným ještěrem na světě, který si troufne do slaných mořských vod, kam putuje za potravou. Na jeden nádech se dokáže ponořit až do hloubky 25 metrů, píše deník The Atlantic.

Neveselý příběh se skrývá za vítěznou fotografií kategorie Člověk/příroda. Snímek Jamese Gifforda, žijícího v africké Botswaně, zachycuje v objetí osiřelé mladé gorily vrchního správce centra Sekwekwe pro gorilí sirotky Andrého Bauma. Správci národního parku Virunga, v němž se centrum nachází, přitom každý den riskují život. Za posledních několik desetiletí bylo v parku zabito více než 170 správců a oblastí navíc mnohdy procházejí jednotky povstalců.

Další snímky ze soutěže BigPicture Natural World Photography si můžete prohlédnout ve fotogalerii nahoře.

Reklama

Doporučované